Brezilya da bir hemşire Covid-19 nedeniyle yoğun bakımda yatan hastalarına, kendilerini yalnız hissetmesinler diye içi sıcak su dolu eldivenler ile ellerini birisi tutuyor hissi vermiş. Merhamet her yerde, her zaman güzel.
En çok da sevdiğim insanlara kötü davranınca kabarıyor bu duygu bende. Mesela istemeden kırdığım insanlar hiçbir şey yapmadan gittiğinde oy beni vurun vurun oluyorum.
bu duygudan olmak, yani merhametli olmak, mükemmel olmaktan daha iyidir. hakikatli bir duygudur yani. bu merhameti hak etmeyene, bu merhameti göstermek aptallıktır denemez. çünkü öyle bir duygudur ki,
edilmeyecek olanlara etme isteğini getirmez. merhametli olanlardan nasip eyler inşallah, kainatın en merhametlisi.
"'nerelisin?' diye sorsalardı, 'merhametliyim' diye yanıt verseydim, 'içinden mi?' diye soran olursa da, 'içindenim' deseydim sevine sevine. ve herkesi şehrime davet etseydim, 'merhamete gelin!' deseydim."
Belki de en güzel insan özelliklerinden biridir. Keza nerede bir mazlum varsa bayrağımızı görüp merhametli olduğumuzu anlıyor ya o bile yeter. Bizde aman dileyen insana el kalkmıyor, kalkamıyor. Biz atalarımızdan böyle gördük çünkü.
Merhamet, rahmet ve rahim aynı kökten gelen kelimelerdir. Bu kökün manası ise, yumuşaklık demektir. Daha sonra bu kelime kalb yumuşaklığı manasında kullanılmış ve bu yumuşaklığın sonucu olarak yapılan iyiliğe rahmet ve merhamet denilmiştir. Kadınların rahmine bu ismin verilmesi bu münasebettendir. Çok ilginçtir ki doğurganlığı sağlayan da bu yumuşaklıktır.
merhamet kelime anlamı, kökeni itibariyle arapçadan dilimize geçmiştir. kökenî anlamda kucaklama - sarıp sarmalama - esirgeme (rahim), şefkat gösterme anlamına geliyor.
peki şefkat ne anlama geliyor:
şefkat; arapça şafak kelimesi ile aynı kökten türemiş bir kelime. şafak aslında gün batımında güneşin yakıcı ışınlarının zayıflaması anlamına geliyor. şafak kelimesinin köktaşı olan şefkat kelimesi de bu manada değerlendirebiliriz.
bir farklı anlamını da belirtmem gerekirse merhem ile aynı köke sahip merhem ise, çare anlamına gelir.
etimolojik anlamını belirttikten sonra iki kelam edelim.
merhamet birine acımak demek değildir. yani birine bakıp, onun acısını anlayamadan onun acı verici durumunu görüyorsan bu aslında bir çeşit kendini bilmez bir körlükten ileri gelen hakir görmedir. hakir görmedir çünkü karşındakinin düştüğü durum senin de başına gelebilecekken, sen onu o kişiye has bir şekilde gördüğün için aşağılayıcı bir acımayla bakarsın, insanlığa da sığmaz bu.
merhamet ise karşındakinin yerine kendini koymaktır. çare olmaktır.
merhamet insanın simâsına yansır; bu yansıma insanı güzelleştirir, saflığını meydan çıkarır.
merhametsiz olan simalar hemen tanınır.
merhamet hayvanlarda da vardır.
insanlar, bu konuyla alâkalı olan belirli uyarıcıların çok fazla olduğu ortamlarda, bu duyguya karşı tepkisini yitirebilir.
Bence dünyaya dair en güzel hissiyat “merhamet” karşılıksız bir kere öylece içten geliyor. Hesabı kitabı yok göstereni de, göreni de memnun ediyor. Sevmek gibi ümitvar, öfke gibi arsız değil. Dümdüz ve saf.
Din, kanun vb. hiç bir şeyin etkisinden kalmadan, hayatta her şeyi akıl, zeka, mantık süzgecinden geçirerek yaşayan insanların sahip olduğu insanı insan yapan duygudur.
Hayatta din, kanun vb. hiç bir şeyin zorlaması olmadan, her şeyi akıl, zeka, mantık süzgecinden geçirerek yaşayan insanların sahip olduğu insanı insan yapan duygudur