bugün

dinlenmesi gereken kişi.
ülkemizde tahminimce her 10 kişiden 9.9 unun adını hiç duymadığı yalnız dünya çapında büyük bir üne sahip müzisyen.
bugün 19.30 da kocaeli universitesinde resital verecek müzisyen.
aldığı ödüllerle de göz dolduran değerli klasik müzik sanatçımız; harika çocuk(tu) tabii artık kadın.

* Paris Konservatuarı, Konservatuar Birinciliği, 1957
1952 yılında Paris Konservatuarı'ndaki Yüksek Solfej ve Deşifraj bölümlerini "Birincilik Ödülü" ile bitiren Biret, 1957 Haziran'ında Konservatuarda devam ettiği Piyano, Oda Müziği ve Eşlikçilik sınıflarının her birinden "Birincilik Ödülü" ile mezun oldu ve "Birincilerin Birincisi" ünvanını aldı.. Reine Laurent Ödülü ve Popelin mükafatlarını kazandı.

* Lily Boulanger Memorial, Boston, 1954, 1964

* Harriet Cohen - Dinu Lipatti Altın Madalyası, Londra, 1961
Ünlü piyanist Harriet Cohen ve Dinu Lipatti'nin anısına her yıl başarılı bir genç piyaniste verilen Altın Madalya 1961 yılında idil Biret'e verilmişti. Leman Biret bu ödülün verilişini anılarında şöyle aktarıyor: "idil Konservatuar bitmeden evvel ve bittikten sonra sık sık Union Interalli'de resitaller veriyordu. Paris sefaretimizde de her fırsatta çalıyordu. 1961 Şubatı'nda idil'in ingiltere'deki ilk resitali Londra sefirimiz sayın Nuri Birgi'nin daveti üzerine sefaret salonlarında olmuştu. Fevkalade başarılı geçen bu suarede hazır bulunan tanınmış ingiliz piyanisti Harriat Cohen idil ile çok ilgilenmiş ve elindeki bir tümörden dolayı artık piyano çalamayan bu büyük artist senenin en başarılı genç piyanistine verilen Harriet Cohen-Dinu Lipatti altın madalyasını ona verdirmişti. Aynı zamanda davette hazır bulunan tanınmış emprezaryo Ian Hunter idil'e konserler tertiplemeye başlamıştı."

* Adelaide Ristori Nişanı, italyan Hükümeti

* Kültür/Liyakat Nişanı, Polonya Hükümeti, 1974

* Chevalier de l'Ordre du Mérite, Fransa

* Uludağ Üniversitesi, Onursal Doktora, 1995

* Grand Prix du Disque Chopin, Varşova, 1995

* Altın Diyapozon, 1995, Fransa
Biret, 1992 yılında Naxos'tan çıkardığı Pierre Boulez'in 1, 2 ve 3 no'lu sonatları kaydı nedeniyle Çağdaş Müzik alanında Altın Diyapozon ödülüne layık görülmüştür. Bu kayıt Le Monde gazetesi tarafından da yılın en iyi kayıtları arasında listelenmiştir.

* Devlet Sanatçısı, Türkiye, 1973

* Onursal Doktora, Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye, 1988

* Onursal Doktora, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Türkiye

* Sevda Cenap And Müzik Vakfı Onur Ödülü Altın Madalyası, 1996

* Onursal Doktora, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Türkiye, Mart 2003
uzun bir aradan sonra yeniden istanbullu dinleyicileriyle buluşmaya hazırlanan harika çocuk***.
23 ocak tarihinden 2 şubat tarihine değin ludwig van beethoven'in tüm piyano eserlerini kayda almak üzere, bilkent senfoni'yle birlikte stüdyoya kapanmış olan uluslararası piyanistimiz.
idil biret'i canlı dinlediğimde 12-13 yaşımda idim sanırım. değil onun adını, klasik müziğin varlığını bile bilmiyordum o zaman. izmir kültür park'taki konser salonundaydı konser. o geceden fazla bir şey hatırlamıyorum aslında, yani müziği. hatırladıklarım, valinin ve belediye başkanlarının da orada oluşu, seyircilerin büyük kısmıyla birlikte uyumaları, insanların çoğunun çok sıkılması, hep yanlış yerlerde -suslarda- alkışlamalar, idil hanım'ın müthiş ciddiyeti ve anonsta kulağıma takılan şövalye unvanı. dediğim gibi, ne çaldığını hatırlamıyorum. dinlemeye, anlamaya çalışmıştım ama imkansızdı benim için. yanımda duran bir bey vardı. insanlar alkışı bastıkça o sinir oluyor, kafasını sallıyordu. konserlerdeki alkış kısmı konusunda bir dersti benim için.
şimdi ise seneler sonra ben idil hanım'ın kayıtlarından chopin'in waltzlerini, rachmaninoff'un preludelerini dinliyorum. ve hala anlamaya çalışıyorum. belki o gece, bir klasik müzik merakı uyandırmıştı içimde, kim bilir.
insanlar onun ne çaldığını anlamasa da, uyusa da, sıkılsa da o sonuna kadar çalmıştı o gece. bu yüzden şimdi ona teşekkür ediyorum. umarım bir dahaki sefere o harika çocuğu anlayabilirim.
sosyal bilgiler kitabında resmi bulunan müthiş piyanist.
gururumuz,Türkiyeden çok yurt dışında tanınan piyanistimiz.konser sonrası defalarca alkışlanan her seferinde ise sahneye tekrar cıkıp kuğu gibi süzülen efsane.
mükemmel bir piyanist ve gerçek bir dahi. daha 4 yaşında iken ilk kez duyduğu parçaları bir akor bile hatalı basmadan çalabilirmiş.
chopin'in en iyi dinlenebileceği yorumculardan biri, belki de en iyisi... chopin'in bütün eserlerini yorumlamış, ve büyük beğeni toplamış bir cumhuriyet dönemi müzisyeni.
Lili-Boulanger, Harriet Cohen/Dinu Lipatti, Polonya hükümetinin "kültür liyakât" ve Fransız hükümetinin "Chevalier de I' Ordre National de Merite" nişan ödülleri bulunan dünyaca ünlü Türk piano sanatçısı.
ezelden beri suna kan la karıştırılmış piyanist. *
11 temmuz 2009 tarihinde topkapi muzesinde verecegi konser oncesi vakit gazetesi tarafindan malum kadin olarak tanimlanan; yine ayni gazetenin kiskirtmasiyla konser yapisina tabur tabur yobazin tekbir cekerek tehditler savursunlar diye yollandigi cumhuriyet kadinidir. Kutsal emanetlerin (bkz: kil tuy) bulundugu topkapi sarayi'nda "gavur muzigi" calip, sarap icilecegi icin tehdit edilen kadindir.
alanında türkiye' nin gururu, büyülü parmaklar... fakat, konserlerine hiç gülmez mübarek, son derece soğuktur, seyirciyle diyaloğu kopuktur. e olsun o kadar, ne yapalım. severiz, ne kadar nemrut olsa da konserlerine gideriz, ayakta alkışlarız.
11 temmuz konseri öncesi bir grup yobazın (alıntı: vakit gazetesini de arkalarına alarak), konserin sponsorlarına tek tek telefon açarak konserin iptalini istedikleri, bu memleketin yetiştirdiği en büyük bayan piyanisttir.
sivas'takilerden şanslı olan insandır.
Türkiyenin özür dilemesi gereken kişilerden bir yenisi.

"kutsal" diye bir kavramın arkasına sığınıp işi caniliğe kadar götüren kişilerin, sanat, yorum, algı, evrensel anlayış gibi kavramları anlaması beklenemezdi zaten. o güzelim tekbiri ağzınızdan salyalar saçarak atıp, türkiye'yi ve müslümanları böyle tanıtacağınıza, tutun bir işin ucundan, düzgün yapmak için elinizden geleni yapın da adam olun biraz. idil biret, rengim gökmen, ilber ortaylı gibi sanatçılar, bilim adamları kolay kolay gelmiyor, olunmuyor. sizin topunuzu alsak, bir tanesi edemiyorsunuz maalesef. o karşı çıktığınız şarabı padişahlar da sarayda içti, alkol yasağı getirdikleri halde kendilerinden esirgemeyeni bile oldu.* o slogan yaptığınız ve içini boşalttığınız tekbiri ercan ırmak nasıl ele almış, bir dinleyin de ucundan kıyısından sanata ve insanlığa bulaşın bari. sayın biret'in de, sayın ırmak'ın da yaptığı iş özünde aynı aslında, azıcık anlamaya çalışın.
kendisine yöneltilen faşist saldırıyı ''enerjik bir protesto'' olarak tanımlayarak geniş kitleleri aydınlatmıştır kendileri.
(bkz: hadi ordan)
(bkz: cesaret cesaret daha fazla cesaret)
bir anda herkesin en sevdiği sanatçı olan müzisyen. zannedersin millet sabah akşam klasik müzik dinliyor. bir kaç konserini tvden izlemiştim. aman aman bir sanatçı değil. yurt dışında verdiği konserleri haberlerden takip ettim. yarıya yakını nı oradaki türk dernekleri düzenlemiş. biri aydınlatırsa sevinirim idil biretin dünya müzik piyasasındaki ağırlığı nedir.

tanım yapalım ortalık forum havasından kurtulsun: konseri basılmaya çalışılan yeni çağdaşlık kıstasımız.
küçükken frederic chopin sandığım piyanist.albüm kapağında kendi fotoğrafının ve üstünde CHOPIN yazısının olması kafamda bu önermeyi geliştirmiştir.
dahi ötesidir. canlı performansı takdire şayandır. mütevazı, hoşgörülü ve iyi insandır. dünyada ki bütün genç piyanistlerin idolüdür. yurt dışında bizden dahA iyi tanırlar. siz soyadını bilmezken onlar yedi ceddini tanır.
(bkz: iba)
müziğe ilgisi iki yaşlarında başlayan ve kendisi inönü'ün isteği üzerine,harika çocuklar kanunu,çıkarılarak dört yaşında paris'e gönderilen piyano sanatçısı.kendisi chopin'in, johannes brahms'ın,sergei rachmaninoff'un bütün eserlerini kayda geçirmiştir.
fakat kendisinin bestelediği herhangi bir sonatı,konçertosu veya senfonisi yoktur.bu yüzden de asla bir beethoven, mozart,bach veya chopin'in gibi tarihe adını altın harflerle yazdıramayacaktır.-malesef-
topkapı konserini basan yobazları* dava etmeyerek beni hayal kırıklığına uğratmış sanatçı kişisi.
bir sanat dehası. izleme şansını elde etmiş olmaktan dolayı kendimi ayrıcalıklı hissettiğim bir efsane kendisi.