bugün

hat sanati veya husnuhat,islam ulkelerinde dogup gelismis,belirli kurallari olan guzel yazi sanatidir.hat sanatinin kokeni,urdunun batisi ile lut golu arasinda milattan once 6.yy da yasamis sami asilli nebatilerin yazisina dayanir.
neredeyse tüm osmanlı padişahının ilgilendiği,birçoğunun da ustalaştığı;hattat olduğu sanat.
hat sanatı, arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı sanatıdır. bu sanat arap harflerinin 6. yüzyıl ve 10. yüzyıl arasında geçirdiği bir gelişme döneminden sonra ortaya çikmistir. hat, arapça çizgi demektir.

türkler, müslüman olduktan ve arap alfabesini benimsedikten sonra uzun bir süre hat sanatına herhangi bir katkıda bulunmamışlardır. türkler hat sanatıyla anadolu'ya geldikten sonra ilgilenmeye başladılar ve bu alanda en parlak dönemlerini de osmanlı imparatorluğu zamanında yaşadılar.
Batıda hüsn-i hat (güzel yazı) karşılığında, calligraphy kelimesi kullanılmaktadır. Ancak, hüsn-i hat, islam yazıları için kullanılan bir tabirdir. Sanatkârına, hicri ilk asırlarda, kâtib, küttâb, verrâk daha sonra da hattat denilmiştir. iranlılar, hattat karşılığında, hoş nüvis veya hüb-nüvis kelimelerini kullanmışlardır.
Osmanlılarda hat sanatı gelişirken, hattatlara da hususiyetlerine göre farklı isimler verilmiştir. Bu yeni tabirler, yazı çeşidine göre, ta'lik - nüvis (ta'lik yazan), celi - nüvis (celi yazan), siyakat - nüvis (siyakat yazan), çep-nuvisan (divani yazanlar) olarak kullanılmıştır.
Meşhur bir tarifte hat şöyle anlatılır: "Hat her ne kadar, cismani aletlerle meydana gelirse de, aslında ruhi bir hendesedir."
Aynı manadaki diğer bir tarifte de, Nazzam: "Hat, bedeni duygularla meydana gelirse de o ruhun asaletindendir" der.
Bu tariflere göre hat: "Üstadını taklitle, zihne nakşolan şekillerin ruhtaki güzellik duygularıyla birleşerek, el, kalem, kâğıt ve mürekkep gibi, maddi aletlerin yardımıyla meydana gelen ruhi bir hendesedir."
Hat, bir fikri ifadeye yarayan ölçülü yazıdır. Bir fikrin yalnızca çizgili sembollerle ifadesi değil, aynı zamanda okuyana hayranlık uyandıran güzellik vasıtası, dini ve toplumsal değerlerin tasviridir. Plotinos, "Maddi güzellik, ruhi güzelliğin ifadesidir" derken gerek kâinatta, gerekse sanat eserlerinde görülen güzelliğin, ruh güzelliği olduğunu ifade etmiştir.
Hat sanatı, konusunu resim ve tezyinatta olduğu gibi tabiattan değil, insan ruhundan alır. Önce zihinde şekillenir, sonra el, göz ve irade vasıtasıyla meydana gelir.

Abbasiler devrinde gelişen hat Sanatı XV. yüzyılda ünlü Türk hattatı Şeyh Hamdullah (1429-1520) ile yeni bir tavır ve şive kazanmış ve o zamanki islam dünyasının bütün hattatlarının üstadı olmuştur. Onun üslubu Osmanlı hat Sanatının gelişmesine geniş ölçüde yol açan bir temel oluşturmuştur. XV.yetişen sanatkârlardan biride istanbul Fatih Camii kitabesiyle Topkapı sarayında Sultan Ahmed çeşmesine bakan dış kapının kitabesini yazan Ali bin Yahya Sofi'dir. Süleymaniye Camii kubbesinde yazıyı yazan Karahisari Osmanlı Sanatına güzel fakat süreli olmayan bir üslup getirmiş daha sonra o sitil devam ettirilmemiştir. XVII. yüzyılda Hafız Osman'la Türk yazı üslubu yeni bir yükseliş devrine girmiştir. Zamanın bütün hattatları ondan ders alıp onun yazı Sanatını benimsemişlerdir Sultan III Ahmet ve Sultan II. Mustafa da onun öğrencileri arasında idi. Taş basmasıyla çoğaltılan Kur'an'larla Hafız Osman'ın şöhreti bugün Hindistan'a ve Cava'ya kadar bütün islam âlemine yayılmıştır. Bundan sonra Mustafa Rakım ve Mehmet Esat Yesâri XIX. yüzyılda, Kadıasker Mustafa izzet Efendi ve Yesârizâde Mustafa izzet efendi, Sami efendi, Necmeddin Okyay, Aziz efendi, Kemal Batanay, ismail Zühdi, Mustafa Rakım, Mehmed Şevki,ismail Hakkı Altunbezer, Hamid Aytaç çok tanınmış üstatlardır.

Yazı başlı başına bir Sanat olduğu gibi dekoratif Sanatların zenginleştirilmesinde ve mimaride çok büyük rol oynamıştır. Gerek Selçuklu, gerekse Osmanlı mimarisinden yazıyı çıkaracak olursak bunların pek fakir bir manzara göstereceğine şüphe yoktur. Dekoratif Sanatlar içinde aynı şey söylenebilir. Yazı Sanatının yanında tuğraları da gözden geçirmek lazımdır. Her sultanın adına arma şeklinde tuğra denilen bir kompozisyon oluşturulmuş ve fermanlar ile önemli vesikaların başına da tuğra çekilmiştir.

Hat yazılarının kenarları tezhib ve ebrularla tezyin edilerek daha bir güzellik kazandırılmıştır.

kaynak: http://www.turkish-media....index.php?showtopic=11666
islamda dini nedenlerle resim yapılarda kullanılmadığı için süsleme aracı olarak kullanılan güzel yazı sanatıdır. Estetik, okunabilir olmaktan daha önemlidir.
LATiN HAT SANATI

Hat sanatı tarih boyunca çeşitli aşamalarda önemli hattatların katkısıyla gelişerek günümüze kadar gelmiştir. Bu anlamda önemli ve paha biçilmez eserler günümüze kadar korunarak ulaşmıştır.

Genel anlamda Latin Hattı ; Türkiye Cumhuriyetinin kurulması ile kabul edilen Latin Harfleri ile islam kültüründe gelen Hüsn-i Hat sanatının bileşkesidir. Temel olarak Latin harflerinin hat sanatı estetiğinde yazılmasıdır. Latin hat sanatı , Arap harfleri kullanılarak elde edilen kompozisyon ve estetiğin Latin harfleriyle yorumlanması olarak görebiliriz

Bu sanat öncelikle son yıllarda önemli bir çıkış yakalamış olup, yeni harflerle hat sanatını tekrar geniş kitlelere ulaşarak bu günkü halini almıştır.

Günümüzde Latin hat sanatı , çeşitli kartlara tabak ve anahtarlıklara şahıs,şirket isimleri veya özlü sözler sanatçılarımız tarafından önemli fuar ve sergilerde pratik uygulamalarla sanat severlerle buluşmaktadır.

Kaynak : http://www.latinhattat.com/hakkimizda/hatsanati.html
orhan pamuk'un benim adım kırmızı adlı romanında usta bir hattat bilgisi ve özeniyle anlattığı, insanı yapmaya deli gibi teşvik ettiği sanat dalı.
Hat sanati gerçekten uğraş isteyen bir sanat olması yanında en güzel sanat dallarından birisidir. Gerçekten emek ister ve ortaya çıkan sonuç hoşunuza giderse mükemmeldir.
uzun süre araştırdığım,başlamaya çalıştığım ama bir türlü beceremediğim zor bir sanat dalı.
Gönül'e ve göze hitap eden bir sanat. Yapılışı ve sonuçları insanı hayretlere düşürüyor gerçekten. Son zamanlarda merak sardım ama sanırım sadece seyretmekle kalacak bu merakım. Öğrenmek istediğim bir sanat türü ama sanırım zor bir sanata benziyor. Acaba hat sanatı konusunda uzmanlaşmış bir yazar var mıdır?
sabır isteyen bir sanattır. öğrenmek tam anlamıyla hattat olmak tam 7 senenizi alır. her sene bir ders öğrenirsiniz.
osmanlının en önemli sanatlarından biridir. osmanlı zamanında bir anneninin kızına öğrettiği ilk şeylerden biri hat sanatıymış.
günümüzde gençlerin kuran yazısı diyerek geçtiği bu sanat aslında kültürümüzün ve geçmişimizin bi temsilcisidir. o kalemin zikri o mürekkebin şekli insana huzur verir.
efendim 9 aydır öğreniyorum. gitara dansa falan gitmektense buna gidelim.
son olarak öğrenelim öğretelim.
hat sanatı bir islam sanatı olarak sürekli kendini geliştirmiş ve islam dünyasındaki çeşitli milletlerce farklı versiyonları ön plana çıkartılmıştır.
kronolojik olarak incelendiğinde islam yazı stilleri şu başlıklar altında toplanabilir;
kÛfi: 10. yy ın ortalarına kadar islam dünyasına dahil tüm ülkelerce kullanılan hat stilidir.

aklÂm-ı sitte: 10.yy da abbasiler tarafından geliştirilen ve muhakkak, reyhan, sülüs, nesh, tevki ve rık adında, birbirinden çok küçük farklarla ayrılan altı çeşit yazıdan oluşan hat stilidir.

aklÂm-ı sitte celÎsi: celÎ iri anlamına gelmektedir.
serçe parmağı genişliğine yakın genişlikteki yazılardır.
aklÂm-ı sitte içinde yer alan 6 yazı stilinden sülüs ün hepsinin yerini alması ile 16.yy dan itibaren kullanılmaya başlamıştır.

siyÂkat: estetik unsuru olmayan ve emeviler devrinde devlet evrakında kullanılmaya başlanan yazı stilidir. 19.yy kadar kullanılmıştır.

nesta'lik:14. yy da iranlılar tarafından geliştirilen bir hat stilidir.
19.yy kadar iran ekolüyle osmanlı da kullanılmış fakat 19. yy da türk nesta'lik stili yesÂrizÂde mustafa izzet tarafından oluşturulmuştur.

DîVANi: iLK ÖRNEKLERiNE FATiH DEVRiNDE rastlanılan bu stil, divanda kullanılmak üzere osmanlı tarafından icat edilmiştir.

celÎ divanı: türk hat sanatının icadı olan hat stili kanuni döneminde ortaya çıkmış ve 19.yy da zirve seviyesine ulaşmıştır.
padişah fermanlarında ve beratlarda bolca örneklerine rastlamak mümkündür.
bu ekolü üst seviye çıkaran üstatlardan en önemlisi mustafa rakım dır.
mustafa rakım ekolü günümüse kadar gelmiştir.
bu ekolün en büyük üstadlarından biri mahmud celaleddin dir.
kendine ait bir ekol geliştirmiştir ve günümüz hat sanatkarlarını etkilemeyi başarmıştır.

rık'a: divaniden yararlınılarak, kolay ve hızlı hat yazma maksadı ile osmanlı tarafından geliştirilmiştir.
osmanlının el yazısı diyebileceğimiz bu yazı stili babıali kalemlerinde gelişmiş ve 19.yy da sanat halini almıştır.

hat sanatını ilk ortaya koyan kültür arap kültürü olsa da zirvesi osmanlı yani türktür.

özellikle celÎ divanı dünya koleksiyonerlerinin gözdesi olmaya devam etmektedir.

hat sanatında yazıların tarihi geçmişi önemli olsa da, sıradışılığı daha ön planda tutulmakta ve kendisinden yüzyıllarca önce yazılmış bir hat eserinden, zamanımıza yakın dönemlere ait, örneği az bulunan hatta kimi zaman eşsiz olan bir hat eseri misli misli kıymetli hale gelebilmektedir.
hat sanatı her ne kadar usta çırak ilişkisi ile gelişme gösterse de, kişisel bir duruş gerektirir.
hat sanatı uzun, meşakkatli ve sonsuz bir yolun, yoldaşı olmayı gerektiren eşsiz bir sanattır.
hat sanatkarı olabilmek için harflerin sessiz çığlıklarını duyabilmek, boş bir sayfanın duruluğuna sevdalanmak ve o sayfalara nakşedilen her hat ile bu sevdayı dile getirebilmek gerekir.
Öğrenmek istediğim, ebrû sanatını tamamladığını düşündüğüm sanat.
Hat sanatı; güzel yazı yazma sanatı olarak ilk defa Arap harflerinin 6.-10. yüzyıllar arasında geçirdiği değişim ve gelişim döneminden sonra ortaya çıkmıştır. Hat sanatı sadece güzel yazı yazma sanatının dışında, kişide sabrı ve görebilme erdemlerini geliştirmektedir. Hat yazmak için sadece belli kalıpları bilmenin ötesinde, kişinin kendine ait bir tarzı ortaya koyması gerektiğini savunurum. Alışılmışı taklit etmektense, gördüğüm güzellikleri hat sanatında resmetmek isterim. Sadece hat sanatında değil; ebru,tezhip, oymacılık gibi çalışmalarımda resmederim hayata dair ne varsa. Pek çok şey yazılabilir hat sanatına dair; kısacası düşünceden kaynaklanan hayali canlandırmada en güzel yöntemdir.

Kişisel hat ve tezhip çalışmalarım;
görsel
görsel
görsel
görsel
ilk dersinden çok rahat geçtiğim, dönemin parlak öğrencisi ilan edildiğim (şu anlık) sanat. böyle devam edeceğini umuyoruz.

yalnız kamışı açma olayı tamamen apayrı bir olay. bıçakla yontarsın, inceltirsin, yanlarını düzeltmek için zımparalarsın, ucunu cut edersin, bir de mürekkebin akmasını kolaylaştırması için ortasından yarık açarsın. bunu yapabilmek için çok çalışmam lazım işte.
Bu konu için faydalı bir link: http://www.islamafaki.com...leri_nelerdir-t261.0.html
hat bilmek had bilmektir.
bir hevesle başlanılıp sabrın doruklarında gezmeye sebebiyet veren güzel sanat çeşidi.
güzel yazınca insan mutlu oluyor.
güzel yazı sanatıdır. arapça harfler kullanılır. kişisel yorum ve estetik ön plandadır.
En sıcak sanattir efendim.
zor ve sabır isteyen bir yazı yazma sanatıdır .
el titremesin diye, o an nefes alınmayan, uzun vadede uğruna et yenmeyen sanattır...

hayatı o yazının içine katar siz olursunuz..
bir çok sanat dalının aksine öğrenmesi zor, icrası kolay olan sanattır.
cismani aletlerle meydana getirilen ruhani hendeseler dir.
Sanat oldugu kadar aynı zamanda bır edeptır.