bugün

zorlama ile gündeme getirilmeye çalışılan ama maalesef tutmayandır.
tıpkı opera ve bale gibi belli bir seviyenin üzerindeki bir kısım ilgilisi tarafından sevilir.

halk, nasıl opreda söyleneni anlamamadığı için ilgilnemmiyorsa, bu sanatla da ne yazdığını bilmediği için ilgilenmiyor.
arapça zaten karmaşık bir alfabe bir sen onu daha soyut hale getirirsen olacağı budur.

doğru ya doğru.
güzel yazı yazma sanatıdır. hat sanatı ile uğraşan kişiye ise hattat denilmiştir. amasyalı şeyh hamdullah, ahmet karahisari ve hafız osman efendi önemli hattatlar arasında yer almaktadır.
icra edenlerine ise hattat adı verilir.
Daha önce entry girdim hep, son yazımı paylaşayım o zaman.

Edit: tasarımı bana ait değil, bu eski bir yazı, sadece işçilik kısmı bende.

(img:#1662961)
namı diyar kalem güzeli.

yıllar önce kubbealtın'da sülüs kategorisinde dersini almıştım. sonradan zaman darlığı ile alakalı olarak bırakmak zorunda kalmıştım.
Arap harflerinin belli bir ölçü ve nizam ile yazıldığı güzel yazı sanatıdır. Bakınız burası mühim hat sanatında malzeme arap harfleridir. Bu noktada latin harfleriyle yazılan bir diğer güzel yazı sanatı olan kaligrafi ile fazlaca karıştırılır. Kaligrafi, hat sanatına göre daha serbest, daha kolay ve eğitimi daha kısa süren bir yazı çeşididir.

hat sanatıyla iştigal etmek isteyenler, hattat olma hayali kuranlar öncelikle şunu söylemeliyim ki türk islam sanatları içerisinde en zor ve eğitimi en uzun olan sanat budur. ciddi ve istikrarlı bir çalışma gerektirir. internette 4 sene gibi komik rakamlar görebilirsiniz. Sülüsü (ki hat sanatının en çok kullanılan türüdür) 4 sene gibi kısa sürede öğrenmek imkansızdır.

Bu sanatta eğitim, usta çırak ilişkisi şeklinde ilerler. Sadece güzel sanatlar/hat sanatı bölümünden mezun olarak hattat olunamaz. icazet sahibi bir hocadan düzenli ders almak ve yazılan meşkleri (harflerin yazıldığı sayfalar) tashih ettirmek gerekir.

Bunlardan da anlaşılacağı üzere ders alınan hocanın sistemi çok büyük oranda etkilidir. Zaten zor olan süreci aşırılığa kaçan bir disiplinle yürütmek bu sanattan uzaklaştırır. Hocanın ümitsizliğe düştüğünde öğrencisini cesaretlendirmesi, uzun süre takıldığı noktalarda ısrar etmemesi gerekir. Eski Hocaların gösterdiği olağanüstü performansı örnek vererek az çalıştığınızdan dert yakınan, nefes alma payı vermeyen, bu sanatı hayatınızın merkezine almanızı isteyen hocalardan uzak durun. ilk başlarda bu tavır sizi etkiler ama sonraları boğulursunuz.

Daha suhuletle hareket eden, ufak hatalara takılmayan, öğrencisinin duraklamalarında kesip atmak yerine onu cesaretlendiren hocayla birlikte çalışmanız hem daha büyük zevk almanızı hem de daha hızlı ilerlemenizi sağlar.

Sergileri takip etmeye çalışın. Eserleri inceleyin. Önemli hattatların hayatları hakkında bilgi sahibi olun.

Başlangıçta java kalemi kullanmanız hayrınıza olur. Java kalemi sürekli açmanız gerekmez ki başlangıçta kalem açmanız zaten imkansız. Bambu daha çabuk deforme olur, sürekli açılması gerekir. Bu da sıkıntı oluşturur.

Siyah mürekkep dışında koyu renkte başka bir mürekkep kullanın.

Benim özellikle hoca şeçiminde yaptığım büyük hata severek yaptığım bu sanattan uzaklaşmama neden oldu. Siz aynı hataya düşmeyin.
En başta söyleyeyim ki TÜRKÇE HARFLERi UZATIP KIVIRARAK iSiM YAZILAN ŞEY DEĞiLDiR hat sanatı!

Dünyanın öğrenmesi ve ustalaşması en zor sanatlarından biridir. Altını çizerek söylüyorum ki sadece arap harfleriyle yazılır. Meşakkatlidir, öğrenme süreci sabır imtihanıdır ama o orantıda da haz verir.

Hattat sayılabilmeniz için bu işte gerçekten usta olanadı duyulmuş bir hattattan veya öyle bir hattatın öğrencisi olup ondan icazet almış bir hattattan aşağı yukarı bir 10 sene (çalışmanıza göre artabilir veya azalabilir) ders görüp sonunda icazet belgesi almış olmanız gerekir.

Ülkemin yeni nesil beyni mallaşmış toplumu tarafından ve "hat sanatıyla isim yazılır" diye tabela koyup sağda solda tezgah açan amatör kaligraflar yüzünden kaligrafi sanatıyla karıştırılmaktadır.

Hat sanatı okyanus ise kaligrafi göl bile değildir, atalarımızın en mükemmel şekilde icra ettiği ve doruklara ulaştırdığı bu değerli sanatımızı en azından bilin, tanıyın...
kesik uçlu özel kalemlerle yapılan eski yazı sanatına verilen isimdir.
Sanat oldugu kadar aynı zamanda bır edeptır.
cismani aletlerle meydana getirilen ruhani hendeseler dir.
bir çok sanat dalının aksine öğrenmesi zor, icrası kolay olan sanattır.
el titremesin diye, o an nefes alınmayan, uzun vadede uğruna et yenmeyen sanattır...

hayatı o yazının içine katar siz olursunuz..
zor ve sabır isteyen bir yazı yazma sanatıdır .
En sıcak sanattir efendim.
güzel yazı sanatıdır. arapça harfler kullanılır. kişisel yorum ve estetik ön plandadır.
bir hevesle başlanılıp sabrın doruklarında gezmeye sebebiyet veren güzel sanat çeşidi.
güzel yazınca insan mutlu oluyor.
hat bilmek had bilmektir.
Bu konu için faydalı bir link: http://www.islamafaki.com...leri_nelerdir-t261.0.html
ilk dersinden çok rahat geçtiğim, dönemin parlak öğrencisi ilan edildiğim (şu anlık) sanat. böyle devam edeceğini umuyoruz.

yalnız kamışı açma olayı tamamen apayrı bir olay. bıçakla yontarsın, inceltirsin, yanlarını düzeltmek için zımparalarsın, ucunu cut edersin, bir de mürekkebin akmasını kolaylaştırması için ortasından yarık açarsın. bunu yapabilmek için çok çalışmam lazım işte.
Hat sanatı; güzel yazı yazma sanatı olarak ilk defa Arap harflerinin 6.-10. yüzyıllar arasında geçirdiği değişim ve gelişim döneminden sonra ortaya çıkmıştır. Hat sanatı sadece güzel yazı yazma sanatının dışında, kişide sabrı ve görebilme erdemlerini geliştirmektedir. Hat yazmak için sadece belli kalıpları bilmenin ötesinde, kişinin kendine ait bir tarzı ortaya koyması gerektiğini savunurum. Alışılmışı taklit etmektense, gördüğüm güzellikleri hat sanatında resmetmek isterim. Sadece hat sanatında değil; ebru,tezhip, oymacılık gibi çalışmalarımda resmederim hayata dair ne varsa. Pek çok şey yazılabilir hat sanatına dair; kısacası düşünceden kaynaklanan hayali canlandırmada en güzel yöntemdir.

Kişisel hat ve tezhip çalışmalarım;
görsel
görsel
görsel
görsel
Öğrenmek istediğim, ebrû sanatını tamamladığını düşündüğüm sanat.
hat sanatı bir islam sanatı olarak sürekli kendini geliştirmiş ve islam dünyasındaki çeşitli milletlerce farklı versiyonları ön plana çıkartılmıştır.
kronolojik olarak incelendiğinde islam yazı stilleri şu başlıklar altında toplanabilir;
kÛfi: 10. yy ın ortalarına kadar islam dünyasına dahil tüm ülkelerce kullanılan hat stilidir.

aklÂm-ı sitte: 10.yy da abbasiler tarafından geliştirilen ve muhakkak, reyhan, sülüs, nesh, tevki ve rık adında, birbirinden çok küçük farklarla ayrılan altı çeşit yazıdan oluşan hat stilidir.

aklÂm-ı sitte celÎsi: celÎ iri anlamına gelmektedir.
serçe parmağı genişliğine yakın genişlikteki yazılardır.
aklÂm-ı sitte içinde yer alan 6 yazı stilinden sülüs ün hepsinin yerini alması ile 16.yy dan itibaren kullanılmaya başlamıştır.

siyÂkat: estetik unsuru olmayan ve emeviler devrinde devlet evrakında kullanılmaya başlanan yazı stilidir. 19.yy kadar kullanılmıştır.

nesta'lik:14. yy da iranlılar tarafından geliştirilen bir hat stilidir.
19.yy kadar iran ekolüyle osmanlı da kullanılmış fakat 19. yy da türk nesta'lik stili yesÂrizÂde mustafa izzet tarafından oluşturulmuştur.

DîVANi: iLK ÖRNEKLERiNE FATiH DEVRiNDE rastlanılan bu stil, divanda kullanılmak üzere osmanlı tarafından icat edilmiştir.

celÎ divanı: türk hat sanatının icadı olan hat stili kanuni döneminde ortaya çıkmış ve 19.yy da zirve seviyesine ulaşmıştır.
padişah fermanlarında ve beratlarda bolca örneklerine rastlamak mümkündür.
bu ekolü üst seviye çıkaran üstatlardan en önemlisi mustafa rakım dır.
mustafa rakım ekolü günümüse kadar gelmiştir.
bu ekolün en büyük üstadlarından biri mahmud celaleddin dir.
kendine ait bir ekol geliştirmiştir ve günümüz hat sanatkarlarını etkilemeyi başarmıştır.

rık'a: divaniden yararlınılarak, kolay ve hızlı hat yazma maksadı ile osmanlı tarafından geliştirilmiştir.
osmanlının el yazısı diyebileceğimiz bu yazı stili babıali kalemlerinde gelişmiş ve 19.yy da sanat halini almıştır.

hat sanatını ilk ortaya koyan kültür arap kültürü olsa da zirvesi osmanlı yani türktür.

özellikle celÎ divanı dünya koleksiyonerlerinin gözdesi olmaya devam etmektedir.

hat sanatında yazıların tarihi geçmişi önemli olsa da, sıradışılığı daha ön planda tutulmakta ve kendisinden yüzyıllarca önce yazılmış bir hat eserinden, zamanımıza yakın dönemlere ait, örneği az bulunan hatta kimi zaman eşsiz olan bir hat eseri misli misli kıymetli hale gelebilmektedir.
hat sanatı her ne kadar usta çırak ilişkisi ile gelişme gösterse de, kişisel bir duruş gerektirir.
hat sanatı uzun, meşakkatli ve sonsuz bir yolun, yoldaşı olmayı gerektiren eşsiz bir sanattır.
hat sanatkarı olabilmek için harflerin sessiz çığlıklarını duyabilmek, boş bir sayfanın duruluğuna sevdalanmak ve o sayfalara nakşedilen her hat ile bu sevdayı dile getirebilmek gerekir.
sabır isteyen bir sanattır. öğrenmek tam anlamıyla hattat olmak tam 7 senenizi alır. her sene bir ders öğrenirsiniz.
osmanlının en önemli sanatlarından biridir. osmanlı zamanında bir anneninin kızına öğrettiği ilk şeylerden biri hat sanatıymış.
günümüzde gençlerin kuran yazısı diyerek geçtiği bu sanat aslında kültürümüzün ve geçmişimizin bi temsilcisidir. o kalemin zikri o mürekkebin şekli insana huzur verir.
efendim 9 aydır öğreniyorum. gitara dansa falan gitmektense buna gidelim.
son olarak öğrenelim öğretelim.
Gönül'e ve göze hitap eden bir sanat. Yapılışı ve sonuçları insanı hayretlere düşürüyor gerçekten. Son zamanlarda merak sardım ama sanırım sadece seyretmekle kalacak bu merakım. Öğrenmek istediğim bir sanat türü ama sanırım zor bir sanata benziyor. Acaba hat sanatı konusunda uzmanlaşmış bir yazar var mıdır?
uzun süre araştırdığım,başlamaya çalıştığım ama bir türlü beceremediğim zor bir sanat dalı.