imamoğlu tarafından açıklanan durumdur. 6.5 milyon tl'ye satın alınmış. tablo fatih sultan mehmet'in günümüze gelen üç orijinal portresinden biri. anlaşılan baya tartışmaya gebe olacak. evet.
hahahahaha. ecdat diyen yeşil top çetesi delirmiş. utanmaz onun bunun sek sek yeşil topları hala türbeye edepsiz girdi diyor ya, bunlar kadar ahlaksız bir kitle gelmemiştir.
neyse, ecdat diyenler, tebrik etmek yerine kuduruyorsa, anlayın işte ne kadar ecdat sevgileri varmış. bunların dini de, vatan sevgisi de, ecdat sevgisi de sahte.
tanım: fatih sultan mehmet yaşarken, zamanının en büyük ressamının elinden çıkan, 500 yıllık tablonun ülkemize kavuşması olayıdır. hali ile devlet ve tarih düşmanlarını delirtmiş bir olaydır.
Dünyada büyük şirketler, kurumlar ve hatta böyle şehirler, dünyaca ünlü sanat eserlerini satın alır. Bunu bazen itibar amaçlı, bazen bağış amaçlı, bazen de yatırım amaçlı alırlar ki şirketler bu şekilde yatırım yapar. Bu çok yaygın bir uygulama.
Ne amaçla olursa olsun, bu eserin istanbul büyükşehir belediyesi tarafından alınıp kültür mirasımıza kazandırılması çok şık ve yerinde bir hareket.
Kimsenin sallamadığı, sadece PKK'lıların ve canan Kaftancıoğlu tayfasının asalaklarının kadrolaşma hatırına Zeki Müren gibi omuzlarda taşıyıp şakşaklayarak elde kalacağı kesin su katılmış süt gibi pazarlamaya doyamadıkları eko lö pöti'nin devlete karşı yeni bir başkaldırısı.
Dün zulüm 1453 te başladı diyenler bugün kendisini bulsalar bir kaşık suda boğacakları fatih Sultan Mehmet'in portresi üzerinden her türlü palyaçoluğu oynuyorlar.
Aşağılık ucubeler!
Bunun bu küçük ve güdümlü su kurnazlıkları daha şimdiden Bağdat'a yol olacak vaziyette...
Ucuz numaralar eko. Mansur Yavaş'ın icraatlarını önemsizleştirip büyük oynuyor hesapta... Ama bu beni de görün beni de çırpınışların komik oluyor eko.
bu tür tablolar uzun vaadeli yatirim amacli satin alinir. zamani geldiginde de satisa sunulur.
büyük firmalarin sanat ve tarihi eserlerle ilgilenmesinin sebebi de sanat severlikten cok bu yüzdendir.,
günümüzde artan enflasyonda sürekli deger kaybeden paranin bankada durmasindan iyidir. belediye olarak müzede de sergilenir ise; devamli gelir kaynagi olarak da kullanilabilir.
ibb, kamuya ait bir kurulus oldugu icin bu satin alma isleminin hem kamu yararina hem de kurulus yararina oldugunu söyleyebiliriz.
bundan en çok akgezenlerin mutlu olması lazım. lan o tablo Fatih'in bilinen 3 portresinden biri. olması gereken yere yani fethettiği kente geri dönüyor işte daha ne istiyorsunuz? bu tablonun bir müzeye konulması halinde sırf sadece onu görmek için gelecek olanlardan bile parası çıkarılabilir.
şahsen beni çok mutlu eden gelişme...
bellini'nin yaptığı fatih tablolarından birine nihayet sahip olduk.
bu eser fatih'in günümüze ulaşabilen 3 portresinden biridir. o yüzden çok çok önemli.
yukarıda bir arkadaşımız yazmış, "o eser yurtdışına nasıl çıktı" diye.
şöyle, bu tablolar 2'şer, 3'er tane yapıldı bellini tarafından.
birer tanesi sarayda istanbul'da kaldı, diğerleri bellini'nin özel koleksiyonunda.
yani bu tablo bizde kalan nüsha değil, bellini'nin özel koleksiyonunda bulunan tablolardan biri.
bizdeki nerde?
meçhul...
malesef cumhuriyet dönemine kadar bu tip şeylerin kıymeti bilinmedi. piri reis'in emsalsiz dünya haritası bile tesadüfen bulundu--->(#39777656)
neyse gelelim tabloya...
tabloda fatih'in yanında resmedilen kişi hakkında yaygın kanı cem sultan olduğudur.
bugün bazı kaynaklar da "fatih ve cem sultan portresi" diye verdiler haberi.
sanattan, bilimden ve tarihinden bu kadar uzak bir toplumda şahsen bu tablodaki kişinin cem sultan olarak lanse edilmesi beni şaşırtmadı.
lakin tablodaki kişi cem sultan değil.
zira tablodaki genç adam bilinen cem sultan figürlerinin hiçbiri ile uyuşmuyor.
şehzade mustafa, bellini'nin istanbul'a gelmesinden çok önce vefat etmiş. şehzade beyazıt ise tablo yapıldığında 32-33 yaşlarında ve kendisi sancakta görevli.
yani tablodaki genç adam (20-21 yaşlarında) beyazıt olamaz.
cem sultan olabilir -ki cem sultan'ın yaşı bu tarihe uyuyor- ama yukarıda belirttiğimiz üzre cem sultan'ın bilinen görüntüsü ile bu tablodaki genç adamın alakası yok, keza cem sultan da abisi beyazıt gibi sancakta bulunmakta.
zaten sanatçı tablodaki genç adam hakkında not düşmüş;
“sultan 2. mehmet, mevki sahibi genç ile birlikte” diye...
gentile bellini sarayda çalışırken venedik balyosunun oğlu da kendisine yardımcı oluyor, hatta tercümanlık yapıyor.
bellini'nin fatih ile birlikte olduğu tüm zamanlarda venedik balyosunun oğlu da fatih ve bellini'nin yanında. bu bilinen bir gerçek.
portrede fatih sultan mehmet 1479 yılındaki hali ile 21 yaşındaki haline, yani istanbul'u fethetmiş fatih'e bakıyor...
bellini bu tabloyu yaparken böyle bir mesaj vermiş olabilir bence.
15. yüzyılı düşünelim, orta yaşlı bir adam ve genç bir adam birbirine dönük vaziyette ressamın karşısında poz veriyorlar, saatlerce duruyorlar.
her neyse...dediğim gibi, beni çok mutlu eden bir gelişme oldu bu.
emeği geçen herkese teşekkürler.
bu arada yukarıdaki arkadaşlarımızdan biri "kültür bakanlığı ne yapıyor, onlar neden sahip çıkmıyor" şeklinde serzenişte bulunmuş.
yiğidi öldürelim ama hakkını verelim.
kültür bakanlığımız da yurtdışındaki eserlerimiz konusunda çok iyi çalışmalar yapıyor.
yani bir herakles lahidinin getirilmesi alkışlanacak bir iş.
hatta daha geçenlerde ülkemizden çalınan iki boğalı kağnı heykeli ve sidamara tipi lahit filmlere konu olacak bir operasyonla ülkemize getirilmişti.
(bkz: çalınan 2 antik eserin türkiye ye getirilmesi/#42871902)
o yüzden kültür bakanlığımızın bu çalışmalarını beğeniyor ve haberdar oldukça paylaşıyorum.
bütün bunlar bizim kültür hazinelerimizdir, benliğimizin birer parçasıdır.
umarım yurtdışındaki tüm eserlerimiz bir gün ait oldukları yere geri dönerler.
hayır ak-itler bir de fatih sultan mehmed kendi taraflarındaymış gibi konuşmazlar mı?...
bakın fatih sizin kadar yobaz bir müslüman değildi. o yüzden hadis-i şerif'i reddedip devlet bekası için kardeş katlini vacip kıldı. bir dahi yorum yapmış "fatih bu gün kalksa sizi boğar" diye...
devletin bekası için kardeşini öldürmüş fatih; bu gün kalksa bütün engellemelere rağmen ülkesine hizmet vermeye çalışan ekrem imamoğlu ve mansur yavaş'ı mı, yoksa bu devletin parasını çatır çatır yemiş sizin gibi itleri mi boğardı tekrardan düşünün derim...
bence aldıktan sonra açık arttırmaya çıkartıp türk iş adamına filan satacaktır kar ile sosyal yardımlaşma işlerine harcamalar yapacaktır. inşallah böyle yapar. hem fatih in portresini ülkeye kazandırmış olur hem de hayır işi yapmış olur.
portre alacağına ihaleye çıkıp fatih sultan mehmet şeklinde rezidans yaptırsaydı ya. Adını da fetih Life 1453 koyardık hem.
hem tabloya, kağıda milletin parası dökülür mü?
hem pontus rum hede hödödödödödööööö.
Güzel yatırım zaman geçtikçe değeri daha da artacaktır. Ayrıca istanbul’u fetheden sultanın kendi zamanında yapılan portresi fethettiği şehirde, bu da manevi yönü.