bugün

EZO GELiN'iN HiKAYESi
Asıl adı Zöhre Bozgeyik olan ''Ezo Gelin'', 1909 yılında Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine bağlı Dokuzyol (Uruş) köyünde doğdu. Büyüdükçe güzelliği dillere destan olan ve çevre ilçelerden herkesin görebilmek için Dokuzyol köyüne geldiği Ezo Gelin, 20 yaşına geldiğinde, aynı köyden Hanefi Açıkgöz ile ''berdel'' usulüyle evlendirildi.

Hanefi Açıkgöz, Ezo Gelin'e karşılık, halası Hazik'i, Ezo Gelin'in ağabeyi Zeynel Bozgeyik'e verdi. Ezo Gelin bu evliliğe, ancak 17 ay dayanabildi ve babasının evine döndü. Daha sonra ise niceleri Ezo Gelin ile evlenmek için talip oldu.

Suriye'de bulunan teyzesinin oğlu Abuzer Memey Ezo Gelin'i yine ''berdel'' kurallarına göre istedi ve Ezo Gelin ekonomik nedenlerle Abuzer Memey ile evlenmek zorunda kaldı. Ezo Gelin'in 6 kız çocuğu oldu ancak bu çocuklardan sadece Celile isimli kızı yaşadı.

Memleketinden uzak, vatan hasretiyle Suriye'de yaşamını sürdüren Ezo Gelin, verem hastalığına yakalandı. Hastalığı sırasında eşinden ölmesi halinde memleketinde toprağa verilmesin, bunun mümkün olmaması halinde Bozhöyük'ün Türkiye'yi gören bir yerine gömülmesini istedi.

Ezo Gelin mezar taşındaki yazıya göre 1952 yılında, Oğuzeli Nüfus Müdürlüğündeki kayıtlara göre ise 1956 yılında öldü.

Ezo Gelin Suriye'de, Türkiye sınırına yarım saat uzaklıktaki Carablus ilçesi Bozhöyük köyündeki bir höyüğe gömüldü. Mezar taşında ise ''Emir Kızı Ezo Gelin. Doğumu Türkiye'nin Gaziantep ilinin Oğuzeli ilçesinin Dokuzyol (Uruş) köyü 1909. Ölümü 1952. Uzun zamandır çektiği verem hastalığından ve gurbetlik acısından öldü'' ibaresi yer alıyor.

Ezo Gelin'in mezarı, 43 yıl sonra kardeşi Kenan Bozgeyik'in dönemin Oğuzeli Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız'a başvurması ve Suriyeli yetkililerle yapılan görüşmeler sonucunda, 23 Eylül 1999 tarihinde Gaziantep'e getirildi ve Dokuzyol köyünde düzenlenen törenle defnedildi.
-Adı sevgi, aşk, gurur, onur, güzellik, memleket özlemi ve sabır ile özdeşleşen Ezo Gelin'in hayatının dizi olacağı ve dizide Ezo Gelin'i oyuncu Nurgül
Yeşilçay'ın canlandıracağı bildirildi.

Film Yapımcısı Yaşar irvül, yaptığı açıklamada, Orhan Elmas'ın eseri Ezo Gelin'in haklarını 8 yıl önce satın aldıklarını söyledi. Eseri dizi yapmaya karar verdiklerini ve dizi için kadro belirleme çalışmaları yaptıklarını ifade eden irvül, şöyle konuştu:

''Dizide Ezo Gelin'i en iyi canlandıracak kişinin Nurgül Yeşilçay olduğunu düşündük ve kendisi de bu teklifimizi kabul etti. Dizinin çekileceği yer konusunda biraz tereddütte kaldık. Gaziantep halkı ve başka bir kentimiz dizinin kendi şehirlerinde çekilmesini istiyor. Ancak biz hikayesine uygun olarak diziyi büyük ihtimalle Gaziantep'te çekeceğiz. Önümüzdeki hafta kente gelerek yetkililerle görüşmeler yapacağız.''

irvül, Ezo Gelin'in dizide günümüze uyarlanacağını ve dizinin çekimlerine eylül ayı sonunda başlamayı düşündüklerini belirtti. Dizinin 78 bölüm olarak planlandığını ifade eden irvül, birçok kanalın diziyi yayınlamak için kendilerine teklif getirdiğini kaydetti. irvül, senaristliğini Ahmet Yurdakul'un yapacağı dizinin kendileri için çok önemli olduğunu ve dizinin büyük yankı uyandıracağını ifade etti.
Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde çekimleri devam eden ve 16 Kasım 2006 Perşembe günü show tv de yayınlanacak olan, başrollerini Nurgül Yeşilçay, Erkan Sever, Ahmet Mümtaz Taylan, Ruhi Sarı, Macit Sonkan, Mustafa Avkıran rol aldığı, müziklerini Arif Sağ'ın yaptığı, şu günlerde tanıtımları sık sık ekranlarda dönen Tv dizisi
(bkz: çorbadır çorba)
show tv de yeni başlayan dizi.
(bkz: nazo gelin)
"bi de bunun kocası varmış ezo damat" tarzı iğrenc esprilere konu olan; işkembe ile beraber bayıldığımız iki çorbadan biri...
beğenerek izliyor ve anne zoruyla yiyoruz.
ezo beyaz benizli, yanakları kırmızı boyalı gibi, siyah top top saçlı, işveli, endamlı, çok güzel bir kızdı. çevresinde çok beğenilip, sevilen iyi huylu birisiydi. köyden kervan yolu geçerdi. ezo'nun evi de yol üzerindeydi ve kapının önünde su küpü dururdu. deveciler o evden su ister, ezo da çıkıp su verirdi. güzelliğiyle dikkat çeken ezo bu çevrede ünlendi. onu görmek için özellikle su istemeye gelenler oluyordu. 20 yaşına geldiğinde köyden şido hanifi ile değişik usulüne göre evlendirildi. bir yıl evli kalan ezo geçinemediği için boşandı.yörede değişik usulü evliliklerde ayrılık kabul görmese de ailesi ezo'yu haklı bulduğundan karşı çıkmadı. ayrılık nedeni ise şöyleydi: şido hanifi başka bir kız seviyordu, o kızın erkek kardeşiyle anlaştı. kendi bacısı (kızkardeşi) ile değişik yapacaklardı. ancak, bu kızın yakınları tarafından duyuldu, değişik yapacakları gün kızın gitmesi engellendi. bunun üzerine şido hanifi bacısını ezo ile değişerek evlendi, ama aklı diğer kızda kalmıştı. evlendikten sonra ezo evde yalnız yatar, şido hanifi de harman yerinde sevdiği kıza türkü yakar, saz çalar uyumazdı. bu durum ezo'nun gücüne gidiyordu, ben bu kadar güzelken neden başkasına bakıyor diye kahredip geriye, babasının evine döndü. bunun sonucu değişik kuralı olarak şido hanifi bacısını geri çekti ve önceden sevdiği kızla değişik yaparak yeniden evlendi. kızın erkek kardeşi ise şido hanifi'nin kız kardeşini dul olarak kabul etti ve yörede az görülen kız-dul değişiği yapıldı. şido hanifi sevdiği kızla evlendi ancak ezo'yu kaybedince değerini anladı ve pişman oldu. ezo altı sene dul oturdu, daha sonra da istemeyerek suriye'nin kozbaş köyünde yaşayan teyze oğlu memey ile 1936 yılında değişik olarak yeniden evlendirildi. bu evliliğinden altı kız çocuğu olan ezo, köyünden ayrı yaşamaya dayanamayarak vereme yakalanarak 1952 yılında 43 yaşında öldü. vasiyeti üzerine cenaze köyünü gören bir tepe üzerine gömüldü. yaşadığı bahtsızlık çevresi tarafından üzüntüyle karşılanmış arkasından ağıtlar yakılıp türküler söylenmiştir. bu türkülerin ise kısa sürede dilden dile yayılarak anonimleşmesi ezo gelin'in türkiye çapında tanınmasında en önemli etken olmuştur.
bir şekilde denk gelip de ilk bölümünü seyredenlerin kesinlikle galeyana gelmemesi gereken bir dizi. evet, siz de kameralı bir cep telefonu ve sokaktan toplayacağınız on adamla daha iyisini yapabilirsiniz. her şey böyle başlıyor zaten. ama mesele bu değil. sonsuz sınırsız mesajlar var efendim bu dizide. aklımızın yettiği kadarını açıklayalım:

öncelikle devir değişti ve tabii ezo gelin de değişti gibi bir ön kabule ihtiyaç var bu diziyi anlamak için. öyle ne alakası var, efsane nerede gibi soruların hiç lüzumu yok. bizim düşündüğümüzü yapımcılar düşünemiyor mu? tabii ki düşünüyor ve dahi bizim yerimize düşünüyor, hesaplıyor her şeyi.

öyle hikayeye, senaryoya filan kafayı takıp düşünmeye gerek yok mesela. her şey anlaşılabilir. kötü adam, sapına kadar kötü; kötülükten başka hiçbir şey yapmıyor. iyilere biliyoruz, çok yazık oluyor. ne yaşanıyorsa hepsi gerçek. ayrıca bir oyunculukla kandırmıyor bizi. isteseler öyle kötü şive taklidi yapmazlar, yüzlerine bir anlam, bir ifade verebilirler. ama sahtekarlık yok. biz gidişattan anlayamıyor muyuz, nerede gülüp nerede ağlayacağımızı?..müzik ne diye giriyor efendim.

bizi anlatıyor, bize yakın bu dizi. montajının windows movie maker'da yapılmasının hikmeti de burada; ışıkların, seslerin mucizesi de...isteseler daha iyisini yapamazlar mı? alasını yaparlar hem de. ama olmaz bize fazla gelir bu, entel işi olur, yalan olur...

ben son söz olarak, en az yetmiş beş bölüm devam etmesini temenni ediyorum bu dizinin, hiç bozulmadan ve bir de yapımcılara selam ederek bir istekte bulunmak istiyorum buradan: sizin de gözleriniz cem özer'i aramadı mı efendim o duygu sağanağı altında?..saygılar.
8 ay öncesinden projesi üzerinde uzun uzun çalışılan, cast, oyuncu, yönetmen seçimlerin de kafa patlatılan, 1,5 ay ön hazırlığı yapılan ve bu hazırlığa yüzlerce milyar harcanan, aslına uygun olsun diye Gaziantebin Oğuzeli ilçesi Doğanpınar köyüne kocaman bir set inşa edilen, teknik ekibi, söförleri, şirketleri, oyuncuları ile tek tek uğraşılan, sürekli çıkan aksilik ve olumsuzluklarla savaşılan, en başından en sonuna kadar her anı emek verilerek yapılan bu dizinin verilen bunca meşakete tezat düşmesi, bir çalışan olarak beni ziyadesiyle üzdüğünü ilan ettiğim başlıktır.
büyük gürültü ile ilan edilen fakat fazla ses getirmeyeceğini düşündüğüm dizi film.
(bkz: çorbadan dizi yapmak)
bir durun bekleyin, hiç bir şey ilk başta gerçekten anlaşılmaz denilesi dizi.
asıl adı "zöhre" olan ezo gelin, 1909'da gaziantep'in oğuzeli ilçesinin uruş köyünde doğmuş. nüfus kaydında halen bekar görünen ezo'nun üçü erkek üçü kız, altı kardeşi vardır.
ezo, erken gençliğinden itibaren, güzelliiğiyle dikkatleri üzerine toplarmış, hatta düğünlerde çevre gençleri gelini unutup ezo'yu seyrederlermiş.
ezo'yu isteyenler arasında civar zenginlerinin yanı sıra ensest takılan teyzesinin oğlu bile varmış.
ezo'nun güzelliği kulaktan kulağa yayılarak efasane olurken, diğer yandan, civar köylerde bir adamın adı dillerde dolaşmaya başlamış. komşu köyden "şitto" lakaplı hanefi açıkgöz isimli bir adammış. şitto şahane bağlama çalmasının yanında, süper de şarkı söylermiş.
hatta o dönemler "kambersiz düğün olur, şitto'suz düğün olmaz" gibisinden akıllara zarar bir deyim de türemiş.
ezo'ların köyünde bir düğüne ezo'da şitto'da davetli imiş. hal böyle iken, ne damat ne gelin gerekli ilgiyi görmemişler zira şitto ile ezo'ya bakmış herkes.
e tabi şitto'da ezo'nun ağzının içine düşmüş neredeyse, bu yüzden ezo'ya görücü yollamış amma ve lakin görücü ala ala "düşünelim" cevabı almış.
araya zaman girince şitto kendi köyünden biriyle değişik töresini uygulamaya karar vermiş, ama araya girenler olmuş, değişik gerçekleştirilememiş ve bu yüzden de eş-dost'un yüzüne bakamaz olmuş.
bir süre sonra yine eş-dost sayesinde şitto ile ezo'nun arası yapılmış ve evlenmelerine karar verilmiş fakat başlık parası ya da türevleri kullanılmamış zira şitto'nun ezo ile evlenmesine karşılık, ezo'nun ağabeyi zeynel'e, şitto'nun halası verilecekti.
kış ortasında doğru, iki düğün birden kurulmuş, şitto ile ezo'nun düğünü şitto'nun köyü olan beledin köyünde, zeynel ile hazik'in düğünü ezo'nun köyü uruş'ta kurulmuş.
daha sonra şitto ile ezo mutlu bir yaşam sürerlerken, aralarına arabozucular girmiş. yemeyip içmeyip dedikodu yapmışlar, olan olmayan bir çok laf taşımışlar.
şitto ile ezo daha ilk yıllarını tamamlayamaan ayrılmışlar ve şitto öykülerini bir cümlede özetlemiş. "kötü talih geç buldum, tez yitirdim"
şitto ile ezo boşanınca değişik töresine göre halası da geri dönmüş.
efsane güzeli ezo, şitto'dan ayrıldıktan sonra altı yıl dıl kalmış. yöre halkının anlattıklarına göre ezo bu süre içinde daha da güzelleşmiş.
genç yaşlı, zengin fakir bir çok talibi çıkmış ezonun. her talibi neyi var neyi yoksa ezo'nun önüne seriyormuş. ezo tam altı yıl evlenme önerilerini geri çevirmiş.
sonunda ailesinin de ısrarları üzerine kendisine genç kızlığından beri talip olan teyze oğlu memet ile evlenmeye yanaşmış. türkmnen oymağından olan memet suriye'nin carablus ilçesinin türkiye sınırına yakın kozbaş köyünde oturuyormuş.
ezo 1936 yılının güzünde uruş'tan kozbaş'a gelin gitmiş. bu evliliği de değişik töresine göre olmuş onu alan memet, kardeşi selvi'yi ezo'nun ağabeyi zeynel bozgedik'e vermiş.
ezo ile memet'in iki kızları olmuş. ilki fazla yaşamadan ölmüş, celile adlı ikinci kızları ise halen sağ olup suriye'de yaşamaktaymış.
ezo'nun ikinci kocasıyla geçimleri yerindeymiş fakat ezo köyünü özlüyormuş hatta ölümünde uruş köyünü gören bir yere gömülmek istiyormuş. öyle de olmuş.
suriye'ye gidişinin yirminci yılında 1956 güzünde ezo yatağa düşmüş, verem olmuş.
öleceğini anlamış ama tek avuntusu olan kızı celile'yi yatağının başından ayırmamış.
ezo gelin, bir cuma akşamı son nefesini vermiş. eşi ve yakınları vasiyetini dikkate alarak onu arasıra tepesine çıkıp yaşlı gözlerle köyünü seyrettiği bozhöyük'ün en yüksek noktasına gömmüşler.
işte adına türküler yakılan, ezo gelin budur.
gaziantep yöresi, uzun havası. Nuri Canatan dan alınmıştır. ayşegül ün okuduğu şekliyle şöyledir:

ezo gelin benim olsaydın da
seni vermezdim feleğe feleğe feleğe
güzel yosmam başın için olsun da salma beni dileğe
annen huridir sen benzersin meleğe

neneyle neneyle
bahtı karam neneyle
çık suriye dağları na da
bizim ele el eyle
el eyle aman el eyle
gel kara yazılım
gel sılada nazlım
gel bahtı karalım gel oy

ezo gelin çık suriye dağları nın başına başına başına başına
güneş vursun kemerinin kaşına
bizi kınayanların bu ayrılık gelsin başına

neneyle neneyle
bahtı karam neneyle
çık suriye dağları na da
bizim ele el eyle
el eyle aman el eyle
gel kara yazılım gel
gel sılada nazlım gel
gel bahtı karalım gel oy
(bkz: ezo gelin corbasi)
yakında kaldırılmasına kesin gözüyle baktığım dizi. bir mucize olur da kaldırılmazsa kaçıncı bölümde istanbul'a geçiş yapılacağını dikkatle not edeceğim. bu konuda ciddi nefret besliyor ve istatistik tutuyorum.

show tv'ye kurtlar vadisi'nden başka dizi yakışmıyor arkadaş.
nurgul yesilcay in dublajini kesinlikle baskasinin yapmasi gerektigi dizidir. bir koylu aksani bu kadar yapmacik olamaz.
Ezogelin - Ayna

Ezogelin ilkbaharda fırata inse
O kırmızı yanaklara zülüfler düşse
Son günlerde hallerinde bir durgunluk var
Sanki birikmiş bir yağmur var gözlerinde

Sıcak toprak, yeşil yaprak, serin çardak ezo
Güzel gözlüm, temiz özlüm, ömür sözlüm ezo
Ölüm varsa senden olsun al bu ömrü ezo
Seven kalbi bilir allah sebat eyle ezo

Canım sevgilim, güzel nergisim
Ezogelin güzel yarim, her şeyimsin benim.
yeni sezonda serhat tutumluer'in de kadroya dahil olduğu dizi.
polifonik melodisi için pezogelin yazıp 3131e gönderilen dizidir.
esnaf lokantalarında garsonların söylemesine bayıldığım sözcük grubu.
(bkz: ezo çek)
(bkz: ezo çek küpeli abime)
biz diziye verilebilecek en son isim.
müthiş bir bölüm tanıtımı hazırlamış dizi. kaçıncı bölümü bilmiyorum, diziyi bir kez dahi izlemedim, ne olduğu konusunda hiçbir fikrim yok ama yayınladıkları bir bölüm tanıtımında feryal güney'in seslendirdiği aynalı körük türküsüyle nurgül yeşilçay ve diğer kadınların bir oynayışları var ki youtube dan tekrar tekrar izliyorum valla.

bu link işe yarar mı onu da bilmiyorum.

http://www.vtunnel.com/in...e75af470bbd6805617fe15296