bugün

aikido'nun ekrandaki en iyi temsilcisi, bu savunma tekniğinin tanıtıcısı steven seagal'dır.

yaşları birbirine yakın kardeşli evlerde çıkan kavgaların ve kol bacak, burkulma kırılma olaylarının başlangıc noktası steven abinin filmleridir diye düşünmekte bazı kesim.
(bkz: anne)
(bkz: baba)
(bkz: kişi kendinden bilir işi)
(bkz: yok öyle bişey)
Kelime anlamıyla Aikido uyumlu enerji yolu olarak çevrilebilir. En geniş anlamıyla ise Aikido evrendeki her şeyle uyum içerisinde yaşamanın yoludur. Aikido bir savunma sanatından öte, bir "disiplin sanatı" ve "yaşam yolu"dur. Pratik bir "Zen" sanatıdır. Kökleri 2000 yıl öncesindeki samurai'ların öğretilerine dayanır.
süper baba adlı diziden sonra bayağı rağbet görmüş savunma sanatı.
tamamen rakibinin enerjisini kendisinin aleyhine yönlendirme prensibine dayalı bir savunma sporu. yani karşındaki sana ne kadar şiddetle saldırırsa onu o kadar kolay etkisiz hale getiriyorsun. tabii bu aşamaya gelmek için kaç tarla pirinç yiyip kaç fıçı saki içmek gerekir o tartışılır. judo'yu anımsatmasına rağmen (ki kökenleri benzerdir) daha estetiktir. dünya üzerinde müsabakaları düzenlenmeyen tek savunma sporu olmasıyla da ayrıca ilgime mazhar olmuştur. sadece savunmaya yönelik olması esas olmasına rağmen son derece tehlikeli hatta ölümcül de olabilir.
aikido Yaşamsal enerjiyle uyum içinde olmanın yolu olarak tarif edilebilir.

-Etkili şekilde kullanımı için uzun yıllar çalışmalıdır. yoksa sanıldığının aksine "güç" gerektirir.
-Müsabakası yoktur ama müsabakası olmayan tek dövüş sanatı değildir.
-Sanat, içinde bulunan temel formlar nedeniyle savaş sanatı olmaktan uzaktır.
-Hafif kapsamlı bir araştırma sonucu muey thai, kung fu, pencak silat, krav maga, wing chun, jujutsu, daitoryu ve benzeri savaş-dövüş sanatlarının ne denli etkili olduğu görülebilir ve türk aklının ürünü "aikidocu önüne geleni döver" yanılgısından kurtulunabilir. Yurt içinde 1 yıl aikido dersi alınarak sonuçlarının bir kick-boxcu ile tecrübe edilmesiyse daha bir makbul ve izlenilesidir.
Aikido bir gendai budo, yani günümüzün japon savaş sanatıdır. Japonya'daki diğer savaş sanatları gibi aikido sadece kendini korumak için değil aynı zamanda ruhsal gelişim için de bir öğretidir.
Aikido adı üç kelimeden oluşmaktadır:

* ai (birleşme, uyum)
* ki (yaşam gücü, ruh)
* do (yol)

Bir bütün olarak da anlamı "Yaşam Gücü ile Bütünleşme Yolu"dur. Aikidonun felsefesi insanın kendi yaşam gücünü geliştirmekten ibarettir. Yaşam gücünü geliştirmek ama kazanim ile veya yenilgi ile bağlanmamaktır. Aikido öğrencilerine aikidoka denir. Aikidonun savaş sanatı olarak ortaya çıkışı 1930-1960 yıllarına rastlar. Aikidonun yaratıcısı ve ilk hocası (bilindiği adıyla O'Sensei) Morihei Ueşiba (1883-1969) dır. Teknik anlamda aikidonun temelinde yatan savaş sanatları Daito-ryu aiki-jutsu ve Kendo veya diğer adıyla Japon kılıç savaş sanatlarıdır. Karşılaşma sırasında amaç kendini korumak ve saldırganın gücünü saldırgana karşı kullanarak safdışı bırakmaktır. Diğer savaş sanatlarindan özellikle farkı düşmanın dengesini yitirmesini sağlamak ve "kombo" tabir edilen arka arkaya yapılan birkaç teknik ile saldırganı safdışı bırakmaktır. Saldırganın enerjisinin kendisine karşı kullanılmasi fiziksel güçten çok, doğru zamanlama ve iyi gözlem gerektirdiğinden, özellikle bayanların kendilerini gaspçılardan koruması için ideal olabilir. Fakat unutulmaması gereken şey; aikido'nun bir saldırı sanatı değil, bir savunma sanatı olduğudur. Bununla birlikte Aikido Modern ve Gelenkesel olarak ikiye ayrılmıştır. Modern Aikido daha çok Avrupa'ya uygun hale getirilmiş hâli olmakla birlikte, Geleneksel Aikido (Iwama Ryu)hala köklerini korumakta ve kaynağından ilk çıktığı gibi devam etmektedir.
http://www.aikidojournal.com/media?media=video
yukardaki adresi tıklarsanız en iyi savunmanın hücum olmadığını taklalar atarak görebilirsiniz. ama en iyi savunmanın hücum olduğunu düşünen taekwondo'cular ne der bilemem.
morihei ueshiba tarafından geliştirilmiş bir japon savaş sanatı olan aikido, uyum(ai) ,enerji(ki), yol(do) olarak türkçe'ye çecrilebilir. aikido, doğa ve evren ile bir bütün olma sanatıdır. nihai amacı, kişisel değişim ve gelişimdir. karşıdaki insanın enerjisini kontrol ederek, sizin sahip olduğunuz enerji ile birleştirip, kendi kuvvetinizden daha büyük kuvvet etmek temel temel prensiptir. aikido tekniklerinin özü, dairesel ve küresel hareketlerde yatar.

http://www.aikidoturkey.com
uzakdoğu sporları içerisinde en estetik olanıdır.sokakta işe yararlığı tartışılmakla birlikte bunun sebebi ustalaşmanın ve tekniklerini yumuşak ve hızlı bir şekilde uygulayabilmenin uzun zaman almasıdır aynı zamanda bu ay içerisinde başlamaya karar verdiğim ve bundan sonraki hayatım boyunca yanımda olacak spordur.
ruh temelli bir uzakdoğu sporu. düşmanlığı reddeder ve eksiksiz bir konsantrasyon ister. intikam ve gösterişten uzaktır. zaten savunma üzerine bir spor olduğu için, içinde insancıl değerler ve aforizmalar bütününü bulundurur.
(bkz: dan)
müsabakaları olmadıgı için pek tutmadığım spor zaten tüm uzakdoğu sporlarında olduğu gibi uzmanlık için çok uzun yıllar gerekiyor.içerisindede cok fazla felsefe ihtiva ediyor.
kendisi yakın dövüş sporudur. bir hareketle adamı felç edebilirsiniz. ama sadece aikido bilmek yeterli değildir kendinizi korumak için. uzak dövüşleri de öğrenmeniz gerekir.
(bkz: aikido teknikleri)
(bkz: hakama)
moreihei ueshiba tarafından kurulmuş olan japon savunma sanatı olan aikido o kadar savunmaya dönük bir spor ki, ueshiba'nın senseisi olduğu genç kitle saldıracak kimse olmadığından aralarında antreman yapamıyor, her yıl yapılan müsabakalarda diğer ekollerin temsilcileri tarafından fena halde benzetildikleri rivayet edilmektedir.
sadece bilek hareketlerinin bile ne kadar etkili olduğunu görmek isteyenler için;

http://www.uzmantv.com/aikidoda-ne-tur-tutuslar-var
bir çalışma sırasında shihan'ın bir soru üzerine verdiği pek güzel yanıtla açıklanabilecek dünya gailesi.

beyaz kelebek - aikidodaki en önemli hareket nedir?
shihan gülümser, topuğu yerde kalacak şekilde ayağını parmak uçlarından hafif yana açar, öğrenciye döner, ayağını göstererek "bu" der.

ertesinde kimse öğrenciden haber alamamıştır, ya anladı ve kendini dağlara vurdu ya da kaldı öyle. bilemeyeceğim.
kenarda oturup antrenman yapan 2 aikidocuyu izlediğinizde bile baya fazla tekniğini öğrenebileceğiniz, ama 1 yıl böyle izleseniz onda birini öğrenemeyeceğiniz savunma ve saldırı sporudur. el, kol vs kemiklerini kırmak için bile bir çok hareketi vardır. ne kadar etkili bir spor olduğunu öğrenmek için steven seagal videolarını izlemenizi tavsiye ederim. kick-box mu öğreneyim yoksa aikido mu diye soran varsa cevap şudur: ben sabırlı insanım ve çok güçlü bir savaş sanatı öğrenmek istiyorum diyorsanız aikido, kısa zamanda çok etkili hareketler öğrenmek istiyorum ve bir aikidocudan dayak yeme riskine razıyım diyorsanız kick-box öğrenin.
sadece savunmadan oluşan gereksiz bir spordur derslerde gösterlien teknikler sokakta uygulanamaz yerine boks,kung fu veya güreş tercih edilmelidir paralar boşa akıtılmamalıdır.
çok pahalı bir spor dalıdır. çok iyi öğrenmek isteyen bir insanın en az 5.000 ytl harcaması gerekir. kursları aylık 135 ve 150 ytl arasında değişmektedir. hiç kimseden dayak yemek istemiyorsanız ve 5 kişiyle bile baş etmek istiyorum diyorsanız gidin derim.. ama öğrendikten sonra zaten yeneceğinizi bildiğinizden, karşınızdaki insana aikido biliyorum demeniz bile yeterli olacaktır.
Söylendiği gibi kavgada kullanmak amaçlı emek verilemeyecek kadar uzun bir emek ister. Tekniklerin reflekslere dönüşmesi yıllar alır. Zaten dojolar böyle zihniyette olan insanları aralarında barındırmaz ( Ticari olanları da malesef var ama niyeti bozuk olanların pes etmesi daha olasıdır )
Belli bir seviyeden sonra aktif sporlar gibi gayet efor gerektirir. Savunma sporu yapıyorum düşüncesi kafanızdan silinir sadece spor olarak yaparsınız. Aynı zamanda eğitimde kullanılan tahta ( tahta olduğuna bakmayın çok pahalıları var ) kılıç-bıçak-sopa ile hareketlerin gerçek uygulama yöntemlerini görerek daha iyi öğrenebilirsiniz. Hocam tarafından zaten elinde kılıç varmış gibi davranacaksın sözünü de duymuşumdur.
Bir konu da aikido vurma olmadığı ve rakibin enerjisini kullanarak düşmana zarar verilmediğidir. Kesinlikle rakibin kendi enerjisiyle onun kolunu, belini veya boynunu kırabilirsiniz. izlediğim bir belgesele göre aikidonun kurucusu sayılan Morihei Ueshiba bu hareketleri kendi bulmamıştır. Sadece kılıç tekniklerini dilediği sporu yaratmak için geliştirmiştir. Adından da anlaşılabileceği gib ai-ki-do sevgi-uyum-yolu ( yanlış hatırlamıyorsam ) anlamına gelir.
hakkında çok güzel bir söz olan sanat:
kötü bir aikidocu kemiğinizi kırar, iyi bir aikidocu gururunuzu.
canınız yandığında boştaki elinizle yere yada bacağınıza vurmanız gerekir ki tekniği yapan sizi bıraksın.sesli ikaz yapılmaz.siyah kuşak sınavında kendimi öyle kaptırmışımki arkadaşın amına kodun elimin bırak demesiyle bıraktım.