akıl pazara çıkmış, herkes kendi aklını beğenmiş. ahlak gibi bir kavramın öznel değer yargıları olmaz, nesnel ve kapsamlı ilkeleri vardır. en başta din gelir, kültürel v toplumsal normlar farklı olabiliyor.
kim namus ve ahlak şövalyeliği yapıyorsa, bilin ki en namussuzu odur." Yahu şu saçma sözü paylaşıyorlar irrite oluyorum. Ahlaksızlar da kendine iyi kılıf buluyor. Bunların kafaya bakarsak kimse doğruları söylemeyecek. Herkes her haltı yesin kimse doğruyu söylemesin.
insanın iyi veya kötü olarak vasıflandırılmasına yol açan mânevî nitelikleri, huyları ve bunların etkisiyle ortaya konan iradeli davranışlar bütünü; bunlarla ilgili ilim dalı.
Toplumdan topluma farklılık gösteren hatta bireyden bireye dahi anlayış nüansları gösteren bir olgu olup, davranışları şekillendiren bir yapıya sahiptir.
Örneğin:
Bir toplumda erkekle kızın evlilikten önce cinsel birleşimi ahlaki kabul edilebilirken başka bir toplumda bu ahlaksızlık olarak nitelendirilmektedir.
arapça hulk kökünden gelir ve yaradılış demektir. Yani insanın yaradılışından ve özü itibariyle sahip olduğu bir olgudur. Bu olgu farklı tezahürlerle insana hatırlatılmıştır ki bunlardan en önemlisi dindir.
Din, insanın yaradılışının bilgisini bilmediği zamanlarda ona yaradılışını anlatma maksadıyla oluşturulmuş mistik ve bizim batınen kolayca anlayamayacağımız bir kavramdır.
Binaenaleyh ahlakın kaynağı yaradılıştır. Yani ahlak zaten sahip olduğumuz, o tek organizmadan ayrılmadan önce bizi biz yapan şeylerden biridir.
Ancak şu gerçeğin de ayırdına varmak gerek; evrensel yasalar gereği ahlakın ayrımına varabilmemiz için ahlaksızlığın da olması gerekir.
Uhrevi değil pragmatistir. Tüm yaratılmış baskı unsurları toplum için vardır ve bu toplum denen illet daha iyi nasıl işler üzerine açıklama barındırır.
Ahlak da bunlardan biridir. Temelde toplumun var olması ve varlığını devam ettirmesi için bir takım kurallar koyar. Bunların adı ne olursa olsun, kendini neye dayandırırsa dayandırsın hepsi aynıdir.
ister biri komşusunu tanrıdan korktuğu icin öldürmesin, ister devletten, isterse erdemli olduğunu düşündüğünden bunu yapmasın. Motivasyonu ne olursa olsun temelde öldürmemek bir gizli toplum yasasıdır. Çünkü herkes kafasına esenı öldürürse toplum değil kaos oluşur. işte bunu ister hukuk, ister ahlak, ister din, ister salt baskı, ister töre ile sağla. Fark etmez. Temelde pramatist yanı vardır. Çünkü sen de bir başkasının komşusundur. Öldürmemede uzlaşmak aslında bir nevi senin de varlık garantin.
belli bir dönemde belli insan topluluklarınca benimsenmiş olan, bireylerin birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen davranış kurallarının toplamıdır. iyi bir yaşamın temelini teşkil eden inançlar bütünü olarak da görülebilir.
her toplum için farklı şekillenen ve toplumu düzen içinde tutması öngörülen yazısız kuralların alt başlıklarındandır.
Abartıldığında insanları tamamen sıkıcı ve tekdüze hale getirir.
kişiden kişiye ve toplumdan topluma değişen bir olgu. izmir'li birine göre ahlaksızlık olan bir şeyi trabzon'lu biri ahlaksızlık olarak görmeyebilir veya ankara'lı birine göre ahlaksızlık olan bir şeyi bir amerikalı ahlaksızlık olarak görmeyebilir.
bana göre açık ilişki ve eşcinsel ilişki ahlaksızlık değil. şunlar ahlaksızlık:
hırsızlık yapmak
yalan söylemek
dalavere çevirmek
açgözlülük sergilemek
dedikodunun dibini bulmak
haksızlıklara imza atmak
iftiralar yağdırmak
kindar olmak
küfür etmek
çamur atmak
ikiyüzlülüklerle dolu bir hayat sürmek
intikam almak
2020 düzenlemesi: açık ilişki fikrinden vazgeçtim. gavatlık yapmak bana çok zor gelir.