bugün

subliminal mesajlar

ing; Gizli bilinçaltı mesajları. Bilinçaltının tüm görüntü, ses, resimleri kaydetme özelliği 1900'lardan beri insanları yönlendirmek için kullanılıyor. Bu mesajlar ikiye ayrılıyor; görsel subliminal ve işitsel subliminal. Bilinçaltı mesajlarından etkilenme oranı kişinin karakter yapısına ve çevre şartlarına göre değişiyor. içe dönük ve antisosyal kişilerde ağır depresyon ve intihara neden olabiliyor.

Duke üniversitesinden prof. Ellen Mickiewicz seçim zamanlarında yayınlanan reklamlarda halkı etkileyen bir '25.kare' bulunduğunu belirtiyor.

Ülkemizde biliçaltı mesajlarını reklamlarda kullanmak yasaktır, ancak bunu denetleyecek bir yapı yoktur. Böyle bir yapının olmaması insanlarımızı savunmasız bırakıyor.

Milliyet gazetesinin 'haydi kızlar okula' reklamında, çizgi film heidi'den çağrışım yapılarak heidi'nin cıngılı çalıyor ve çocuklar heidi ile kıyaslanıyor. Bu reklam sırf duygu sömürüsü yapmakla yetinmiyor; daha kötüsü zihnimizdeki çocukluk anılarımızın heidi'sine saldırıyor, zihnimizdeki heidi'yi yok etmek istiyor. ispatı ise hareketli görüntüler kullanılmaması. Her fotoğraf karesinde bir subliminal mesaj var ve bunu farkında olmadan seyrediyoruz. Çocukları reklamlardan uzak tutmak sağlıklı bir nesil için gereklidir.