bugün

borderline personality disorder

sınırda kişilik bozukluğu olarakta adlandırılır. hastalık tanısı ayrılma ve bağlanma konularında kişinin aşırı tepkiler göstermesidir. bu rahatsızlığa sahip olan kişiler terkedilmeyi, ayrılmayı kabul edemez. bu kişilik bozukluğuna sahip olan insanlar yalnız kalmaktan korkarlar ve terkedildiklerinde intihardan tutunda, uyuşturucuya kadar her yolu denerler.

bu kişilik bozukluğuna sahip olanlar bir boşluk içinde yaşarlar, artık hayattan kopmuşlardır. terkedilmek tehditiyle karşılaştıklarında kendilerine zarar vermeyi dahi deneyebilir. kendisini terkeden kişiden nefret ettiği gibi, o kişiyi aşırı derecede severler. "ben ona bu kadar değer vermişken, elimden gelen gayretin fazlasını göstermişken o neden bana boyle davrandı" sorusu bu kişileri yer bitirir.

bu kişilerle bir ilişkiyi yürütmek zordur çünkü gizli bir kıskançlık olduğu gibi aşırı derecede güvende oluşabilir. asıl sorunlu davranışlar bu rahatsızlığın kişiyi eline geçirdikten sonra terkedeni tekrar elde etmek için elinden geleni yapmasıyla başlar, hatta tehdit dahi bu kişinin mantığında doğru bir davranışmış gibi alğılanabilir.

eğer rahatsızlık tedavi edilmezse uzun dönemde tehlikeli sonuçlara yol açabilir, kişi kendine zarar vermeye başlayabilir. uzun süreli deprosyona girebilir, yemeden içmeden kesilebilirler.

kişi saldırganlıgın yanında aşırı dercede dürtüselliikte yaşar kendini terk eden kişinin peşini bırakmaz ve o kişinin hala hayatında yer aldığını bir şekilde kanıtlamaya çalışarak kendini rahatlatmaya çalışabilir yada içe kapanır.

bu kişilik bozukluğuna sahip kişiler sevgi yatırımı yaptıkları insanların beğenisini kaybetmemek için ellerinde geleni yaparlar. dünyanın kendi etraflarında döndüğünü zannederler.

tedavisi zordur, çocukluk dönemindeki ruhsal çöküntüden dolayı hastalık başgösterir.