bugün

15 temmuz 2016

Darbe girişimi dense de Amacın ne olduğunu hala anlayamadığımız bir olağanüstü hal ile asker yaklaşık 300 personel ve 30'u geçmeyecek askeri araç ile sokağa inmiş, polis ile karşı karşıya getirilmiştir. Bu durum, Cumhuriyet tarihinde daha önce yaşanmamış bir gecenin henüz başlangıcıdır ve gerek sivil gerek güvenlik güçleri olarak ilk ölümler de gerçekleşmiştir.

Başbakan binali yıldırım ise "ucunda ölüm olsa da bu işi durduracağız." Diyerek emniyet genel müdürlüğü'nce polislere "silahınızı vermeyin, gerekirse çatışın!" emrini verdirtmiştir.

Saat 00:00'ı geçtiği ve 16 temmuz 2016'ya girildiği vakitte ise trt kanallarından "bu bir yurtta sulh hareketidir." Denilerek darbe yapıldığı duyurulmuş ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Daha sonra bunun korsan bir bildiri olduğu ve silah zoruyla yaptırıldığı bizzat anonsu yapan haber spikeri tijen karaş tarafından açıklanmıştır.

Hala ortalıklarda görülmeyen cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ise bir kanala 3g bağlantısı ile bağlanıp telefondan halka "sokağa inin, havalimanlarına gidin" çağrısında bulunmuştur. Bu saatten sonra ise olay bambaşka bir boyut almıştır.

Bu çağrı ile sokaklara inen halk, tankların etrafını çevreleyerek etkisiz hale getirmiştir. Camilerde ezan ve selalar okunmaya başlanmış, imamlar anons ile halkı sokağa ve havalimanına davet etmiştir. Bu sırada ise Ankara ve istanbul'un semalarında jetler dolaşmaya başlamıştır. Sokaklarda gittikçe kalabalıklaşan halk, etkisiz hale getirdiği askerleri ya polise teslim etmiş ya da linç girişiminde bulunmuşlardır.

Bu arada şunu hatırlatmakta fayda var ki yakalanan askerlerin çoğu 20 yaşında olaydan habersiz ve tatbikat var denilerek getirilen masum askerlerdir.

istanbul'un ve ankara'nın bazı kesimlerinde ise çatışmalar sürmektedir. Askerler halka kurşun sıkarak, tankları üzerlerine sürerek karşı koyma girişiminde bulunmuşlardır. Jetlerden duyulan sesler bomba sanılıp halkın paniği artmıştır. Tbmm bombalanmıştır. Bunlara karşın halk yakaladıkları askerleri linç etmeye devam etmişlerdir.

Erdoğan ise bu karışıklıklardan sağ salim bir şekilde sıyrılarak jetlerin dolaştığı istanbul semalarından süzülerek uçakla istanbul'a inmiştir. Havalimanına giden halk sayesinde can tehlikesini tamamen atlatan cumhurbaşkanı daha sonradan açıklamalarına devam etmiştir.

Şu an 16 temmuz 2016, saat sabah 11 suları. Ortalık geceye göre daha sakin ama gergin bekleyiş sürüyor. Genelkurmay başkanının akıbeti belli değil zira dün geceden beri yok ortalıkta. istanbul'da toplu taşıma durdu sayılır.

Tarihe geçecek böyle bir günü objektif bir açıdan buraya kaydetmek istedim ki yıllar sonra okuyup da gerçekten ne olduğunu az çok bilsinler. Umarım yıllar sonra ben de okuduğumda her şey düzelmiş olur, tabii ömrümüz yeterse.