bugün

mezopotamya

Mezopotamya (Aram Nehrin), bugün Irak, doğu Suriye ve Güneydoğu Anadolu'yu (Türkiye) kapsayan coğrafi bölgeyi tarif eden bir isimdir. Mezopotamya Eski Yunanca'da "iki nehir arasındaki yer" demektir; ("arasında") ve ("nehir"). Kastedilen iki nehir Fırat ile Dicle'dir, zira bölge bu iki nehrin arasında kalır.

Verimli toprakları ve uygun iklim şartları nedeniyle çok eski zamanlardan beri yoğun göçe sahne olmuş Mezopotamya, birçok farklı kültür ve halkın karıştığı bir bölge olmuştur ve bu nedenle de medeni gelişime sahne olmuştur. Bilinen ilk okur yazar topluluklara ev sahipliği yapmış bölgede birçok medeniyet gelişmiştir ve bu sebeplerden Medeniyet(ler) Beşiği olarak da anılmıştır. Hiçbir zaman Mezopotamya olarak anılan belirli bir siyasi mevcudiyet olmadığı gibi sınırları belirli bir bölge değildir. Basit anlamda Yunan tarihçileri bu bölgeyi anmak için bu ismi anmışlardır. *
geçmişteki Sümerleriyle,Akadlarıyla,Asur ve Babiliyle
şimdiki kurdistan olarak kabul edilmeye calısılan yerdir.

edit: bu kadar medeniyet barındıran bir topraktan nasıl boyle bir halk cıkmıs bilinmez. son 35 yılda yasanacak bir ortamları olmadıgı için; erimiş, bitmiş, yok olmustur.geriye basıboş yasamaya takati olmayan, yaşadıgı toprakları kabullenemeyen bir halk kalmıstır. ben de kurtum ama bilirim ki cogu sevilmez.