bugün

sonsuz maymun teoremi

Kisa bir ön bilgi: bir daktilo başına oturtulan, tuşlara rastgele basan bir maymunun, yeteri kadar zaman verildiğinde herhangi bir metni (mesela bir shakespeare eseri) yazabileceğini savunan teorem.

http://www.edebiyathaber....ama-kac-sozcukten-olusur/

Buradan alınan bilgiye göre bir kitapta ortalama 64000 kelime bulunuyor. Her kelime ortalama 6 harf ise ve, boşluk ve noktalama işaretleri ile 7 harf olarak ele alırsak 448.000 harf ile bir kitap yazmak mümkündür.

29 harf ve 10 noktalama işareti ile birlikte 39 karakterin olasılık hesaplarına göre dizilimi 39 üssü 448000 ile bulunabilir. Yani 39 sayılarını 448000 defa çarpacağız.

Sonsuz zamanımız olduğuna göre maymunun bir gün doğru kitabı yazması mümkündür. Fakat doğruya ulaşana kadar ortaya çıkan (39 üssü 448000 eksi 1) adet kitap musveddeleri ne olacak.

Bu duruma göre teori doğru fakat mutasyon kitaplar dünyaya sigmayacak kadar çok olacaktır. Ayrıca doğru kitabın yazıldığını kim kontrol edecek ve kim onaylayacak.

Ekleme: maymunun aynı hatalı kitabı tekrar yazma ihtimali de var. Olasılık sonucu çok çok daha yüksek bir sayı olacaktır.

Ekleme 2: maymun shakespeare kitabı yazmaya çalışırken ihtimallerin bir çoğunda farklı yazarlara ait kitaplar da ortaya çıkacaktır. Hatta henüz yazılmamış kitaplar da ortaya çıkacaktır. Bunlar da ayrı bir kaosa sebep olacaktır.