bugün

reşat ekrem koçu

Kişisel tarihimde, Reşat Ekrem Koçu adını duymam 1995'e dayanır. O yıllarda, Leman dergisinde okuduğum yazılarından birkaç tanesinde Nihat Genç, uzun alıntılar yaparak anmıştı üstadı. O yazıların etkisiyle yeni kitapçıları, sahafları ve dostlarımın kitaplıklarını taradığımı da hatırlıyorum. Sonuçsuz girişimlerdi.
Araya giren zaman nedeniyle olsa gerek 2003 tarihine kadar Reşat Ekrem Koçu'yla ilgilenemedim bir daha. Gerçi, Doğan Kitap'ın 2000 yılından itibaren Koçu kitaplığını yayımladığını biliyordum ama bir türlü pasif takipçilikten aktif okurluğa terfi etmiyordum. Aralık 2003'te Orhan Pamuk, "istanbul, Hatıralar ve Şehir" kitabını yayımladı. Kitapta Orhan Pamuk, çocukluğunu ve gençliğini anlatmaktaydı. Bu çocukluk ve gençlikte fotoğraflar, kitaplar ve tabii ki istanbul eşlik etmekteydi yazara. Kitaba damgasını vuran kişilerden birisi de Reşat Ekrem Koçu'ydu."istanbul, Hatıralar ve Şehir" kitabında, Reşat Ekrem Koçu'dan ve kitaplarından tam yirmi iki yerde büyük övgüyle söz edilmesi fitilimi ateşlemeyi başardı ve yaklaşık üç yıldır "tarihçi olmayan bir tarihsever" olarak Koçu'nun kitaplarını adeta yutarcasına okumamı sağladı.
2006 itibariyle Doğan Kitap'tan R.E. Koçu'ya ait 23 kitap yayımlandı. Henüz istanbul Ansiklopedisi yayımlanmadı ama zannediyorum bu eksik de kısa zamanda giderilecektir. isyancı Dağ Padişahları'ndan başlayan, Erkek Kızlar, Tarihimizde Garip Vakalar'la devam eden okuma sürecimde sık sık ağzımın bir karış açık kaldığını belirtmeliyim. Alternatif tarihle ilgilenenler Koçu'nun kitaplarını da beğeneceklerdir.
Doğan Kitap, bu kitapların basımını yapmakla kuşkusuz önemli bir kültür hizmetini yerine getiriyor. Kitapların künyelerinde, çıkan Reşat Ekrem Koçu kitapları, kitapların, yapılmışsa, Koçu Yayınları'ndaki baskılarının tarihleri, Doğan Kitap'taki baskı tarihleri ve adetleri belirtilmiş. Her bir kitabın sonuna bir sözlükçe de eklenmiş, böylece elimizdeki cildi bırakmadan okumamıza devam edebiliyoruz. Bunlar kitapların biçimleriyle ilgili olumlu unsurlar.
Yeri gelmişken, birkaç önemli eksiği de belirtmekte yarar var: Kitaplar "Reşat Ekrem Koçu kimdir?" sorusunu cevaplayan bir buçuk sayfalık bir tanıtma yazısıyla başlıyor. Bu yazı kuşkusuz önemli ve gerekli ancak verilen bilgilerin yalnızca bu yazıyla sınırlı olması bende bir eksiklik duygusu oluşturuyor. Bu tanıtıcı yazıya ek olarak, her kitaba o kitapla ilgili özel bilgilerin yer aldığı bir kısa yazı daha eklenmeliydi bence. Böylece kitapta yer alan yazıların ilk tefrikalarının nerede ve ne zaman yapıldığı gibi daha kitaba özel bilgileri öğrenebilmiş olurduk.
Kitapların kapaklarında sol üst köşede kitabın türüyle ilgili küçük bir bilgi notu (Tarihi Roman, Tarihi Anlatı gibi.) yer alıyor. Bu bilgi notu da son derece önemli çünkü elimize aldığımız kitabın türüne dair anında bilgi edinmemizi sağlıyor. Ancak kitapları alıp okuduğumuzda bazılarındaki bilgi notuyla içeriğin uymadığını görüyoruz. Örneğin serinin ikinci kitabı olan "Erkek Kızlar" için bilgi notu "Tarihi Roman" diyor, ancak kitap, roman tadında olsa da, roman değil, anlatı. Bu önemli hata kitapların birçoğunda tekrarlanmış. Umarım sonraki baskılarda düzeltilir bu durum.
Sonuç olarak, kolayca okunan, meddah geleneğimizden izler taşıyan, bilimsel nitelikteki tarih kitaplarının da, günümüzdeki tarihi roman anlayışının da uzağında duran, kısacası her yönüyle "bizden" kitaplar arayanlara önerilir Reşat Ekrem Koçu