bugün

jakoben kemalizm

hiç bir anlatım örgüsüne girişilmeden, "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi" olma şeklinin en güzel örneği olan bir yaklaşımla ortaya atılan bir iddianın temelidir.

jakobenizmin günlük kullanımı "ısrarcı köktencilik" ifadesidir. şimdi diyecekler çıkacak, köktencilik ısrarcılıktır diye; öyle değil. amaca ulaşmakta merhale görülmeden, doğrudan, baskın bir şekilde gerçekleştirme arzusudur.

bu, şu gün için zıt bir örnek vermek gerekirse, nurculukta görünmeyen bir durumdur. nurcular - fethullahçılar amaçlarına ulaşmak için değişik şekillere girerek davranabilirler. örneğin, dost meclislerinden taraftar kazanmak için içki içebilirler, eşlerinin başlarını açtırabilirler. oysa jakoben bir nurcu doğrudan fanatik bir şekilde varolan anayasal düzeni, cumhuriyeti inkar eder / yıkmaya çalışır, dil devrimine uymaz, bugün fatih'te bazı bölgelerde yoğun olarak görüldüğü gibi kıyafet konusunda davranır ve mümkünse eş sayısını yüksek tutar.

jakoben kemalizm denen şey, eğer tavizsiz bir şekilde devrimlerin savunuculuğunu yapmaksa, evet; mümkündür. lakin zaten devrimlerle kurulmuş bir ülkede, devrimlerin tavizsizce savunulmasını jakobenizme bağlamak / jakobenizmle ilişkilendirmek abestir.

(bkz: jakobenizm)