bu adam kurtlar vadisi pusu' da oynamıştı vaktiyle. çokta iyi oynuyordu hangi akla hizmet bu adamı diziden ayırdılarsa...
yıllardır aklımdadır şimdi tutuştu.
uktedir.
şu anki görünüme göre devletin karşı hamlesi kck operasyonu şeklinde olmuştur. habur rezaletine kadar devam eden kürt açılımı ve yumuşama süreci silvan saldırısı ndan sonra devletin şahin tavırlarına göre biçimlenmiştir. devlet kırsalda kışın bile pkk ya operasyon yaparken hukuk ve polis kanadı ile de şehir yapılanmasına baskın yapmaktadır. netice ise pkk nın en çok eylem yaptığı yaz mevsiminde ortaya çıkacaktır.
en nihayetinde resmin tamamı şudur: ortadoğu da hakim olma mücadelesi.
uktedir. wilson doktrini çerçevesinde abd'nin soğuk savaş süresince ilk adımda sovyetleri baskılamak için çevre devletlere yaptığı ihracat, ikinci adımda ise çöken sovyetlerin eski uydularına (baltık ülkeleri orta asya ülkeleri, polonya, macaristan...) yaptığı hamledir. haliyle abd demokrasiyi kara kaşına kara gözüne değil o zamanki rakip sovyetlerin elini zora sokmak için yapmıştır.
sınırlandırma doktrini ve mucitlerinden biri için:
(bkz: george kennan)
(bkz: x article)
uktedir.
atatürk ve inönü olur rakipsiz bir şekilde yönetmektir. (bkz: tek parti dönemi)
ecevit olup benimsenmiş eski doktrini reddedip orta soluna yönelmeye rağmen %42 civarında oyla birinci olmaktır her şeyden önce muhafazakar ülkede. (bkz: ortanın solu)
deniz baykal olup kıçını yırtsan da dinazorlaşmış düşüncelerle halkı ikna edememektir.
zor zanaattır kısaca.
deli lakabıyla bilinen çılgın komutan. (1883-1925)
trablugarp cephesinde ali çetinkaya ile anlaşamayınca buradaki görevinden alınmıştır. balkan savaşlarının ardından 1. dünya savaşında doğu cephesinde teşkilat-ı mahsusa bünyesinde çalışmıştır.
ve gelelim milli mücadele dönemine. komuta ettiği birliklerin düzenliliği ve kaçak sayısının az olması onun disiplininin sınırını gösterir. hatta kaçan eri gözünün yaşına bakmadan vuran bir komutandır ki bu sert tedbirlerle cephenin bütünlüğü sağlanabilmiştir.
halit karsıalan ikinci tbmm döneminde ardahan milletvekili olarak görev yapar. o mecliste yıldızının barışmadığı bir diğer komutan olan ali çetinkaya vardır. 1925 yılında mecliste ali çetinkaya ile girdiği arbede sırasında sırtından vuruldu. vuran kişi belli olmasada meclis ali çetinkaya'yı suçlu bulur ama nefs_i müdafaa dan cezalandıramaz.
soyadı kanunu ile beraber deli halit paşa başarısından ötürü karsıalan soyismine layık görülmüştür.
günümüz yaşantısını özetleyen iki kelimedir. işimizin başından 2-3 saniyeliğine ayrılıp etrafı gözlemlediğimizde fark edilecek bir durumdur. sonra tekrar o yaşantıya dalarız.
izlediği adamların dakika dakika ne yaptığını sultana bildiren jurnalci. sırf bu adam yüzünden istanbul'da özel hayat diye bir şeyin kalmadığı rivayet edilir.
* öncelikle bozcaada'nın kastedildiğini düşünüyorum o zaman tenidos yerine tenedos sözcüğünü kullanmak daha doğru olacaktır.
türk ordusunun ikinci viyana kuşatması'ndan yenilgiyle ayrılmasından sonra osmanlı-kutsal ittifak savaşları başladı. kutsal ittifak'a giren venedik osmanlı devleti'nin mora ve dalmaçya'daki topraklarına saldırdı. bu bölgeleri işgal eden venedik, 1645-69 osmanlı-venedik savaşı'nda uzun süre başarıyla yürüttüğü taktiğini kullanmaya karar verdi ve savaşı ege sahillerine ve çanakkale boğazı'nın çevresine yayarak türk donanmasının mora'ya takviye kuvvet göndermesine engel olmaya çalıştı.
bu çereçevede iki gücün donanmaları sekiz kez karşı karşıya geldi. kaptan-ı derya mezomorto hüseyin paşanın yapmış olduğu ıslahatlar türk donanmasının manevra kabiliyetini ve ateş gücünü yükseltmişti. bu sayede, türk donanması venediklilere karşı sekiz deniz muharebesinde de galip gelmişti.
14 haziran 1698 tarihinde bozcaada açıklarında meydana gelen muharebede amiral molino komutasındaki venedik donanmasını yenilgiye uğratan türk donanması kuzey ege adalarının venedik tehdidi altına girmesine mani oldu, ancak zaferin 1699'da biten savaşın seyrine büyük bir etkisi olmadı. *
rusya - fransa yakınlaşmasıdır. 1871 yılında fransa ezici bir şekilde yenildikten sonra milliyetçi bir ulus olan fransa'nın bir intikam isteğiyle almanya'ya saldıracağını hesap eden bismarc, fransa'nın bunu tek başına yapamaycağını da gayet iyi bilmekteydi.
bismarc önce fransa'nın almanya'ya karşı desteğini alabileceği devletlerin listesini çıkardı. bunları: ingiltere, italya, avusturya ve (bkz: rusya) olarak belirlemiştir.
avusturya seçeneğini avusturya'yı savaşta yenmesine rağmen gururunu kırmayarak, müttefik olarak aradan çıkarmıştır.
italya seçeneği ise en mantıksızıdır. bir kere italya ve almanya arasında doğrudan bir sınır yoktur. ayrıca fransa italya bağımsızlığına yardım etmesine rağmen italyan toprağı sayılan savoy, nice gibi bölgeleri ele geçirerek, bir de tunus'u italya'dan önce kaparak bu seçeneği kendi elinin tersiye itmiştir.
geriye en mantıklı ama iknası en zor olan iki devlet kalıyor.
fransa açısından ingiltere ile bir olup almanya'ya savaş açmak onlar açısından en iyi plandır. kara gücü küçümsenemeyecek fransız ordusu ve süper deniz gücü olan ingiltere ile beraber almanya yenilebilirdi. ama ittifak o kadar da kolay değildi. bu iki devlet sömürgeler konusunda amansız mücadele içindeydiler. fransa hindistan, kanada, sudan, mısır gibi önemli stratejik bölgeleri ingiltere'ye kaptırdığı için ingiltere de bu konuda hiç taviz vermediği için (bkz: bismarc) bu ittifakın kısa vadede kurulamayacağını hesap etmiştir.
en son seçenek olarak rusya kalıyor.
rusya ve fransa ittifakı şansölyenin korkulu rüyasıdır, mutlak bir biçimde engellenmelidir. bu yüzdende rusya'yı bir süre yanına çeker. (bkz: imparatorlar ligi) ama avusturya ve rusya'nın çıkarları balkan hakimiyeti konusunda çakışmaktadır ve iki devlet de taviz vermek istemeyince bismarc pan cermen ittifakını koruma gayesiyle rusya ile bir süre ilgilenmiyor ve rusya siyasi arenada yalnızlığa itiliyor.
bütün bunların sonunda taht değişikliği yaşanır ve tahtın yeni sahibi tahtın hakkını vereceğim diye bismarc'ın denge politikasını eleştirir. bismarc daha fazla dayanamaz ve 1890'da istifa eder. istifasıyla beraber alman politikası zıt bir hal alır. saldırganlık artar ve sömürgeciliğe başlarlar.
bismarc'ın yokluğunda fransa - rusya, fransa - ingiltere, ingiltere - rusya ittifakı oluşturularak bu adamın fikirlerinin zıttı uygulanmış ve dünya savaşı patlak vermiştir.