Anadolu'da ilçe ve şehir değiştirdiğini anlamıyorsun. Genelinde kişilik ve kimlik yok. Ama Kemaliye öyle olmamış. Devlet ve halkı tarafından bebek gibi korunmuş. Ziraat bankasının bile kurumsal kimliği yok. Eğer Türkiye'de güzel ilçe yarışması yapılsa; kesin ilk üçe girer.
Not: Arapgir tarafından eski yol çok az kalmış ama geçerken tedirgin olunuyor.
güzel adam. medyadan elini çekti. karısı ile çatalca'da çiftlik kurdu. hafta sonu kahvaltı ve akşam yemeği veriyor. gece kalmak için iki odası var. muhabbet harika. hararetle tavsiye edilir. http://cifttlik.com
sağanak yağmur altında giriş sahnesi hemen sizi çekip filmin içerisine alıyor. mekan ve üzerine seçilen mükemmel müzikler hafızaya sahneleri kazıyor. şahane misafir filmini unutun; ferzan eskiye dönmüş. buram buram almadovar estetiğini hissedeceksiniz. güzel olmuş.
radikal gazetesinde yayınladı. okuyanlar bir daha alıp okuyabilir. kitap bittiğinde havasız kalan odaya girdiğiniz de pencere açtıktan sonraki hissi verir. kendisi Anadolu'nun sır katibiyim der. haklıdır, yerden göğe kadar. sağ olasın.
yeni çıkan peri gazozu kitabı radikal gazetesinde yayınlanan sıcak öykülerden oluşuyor. birkaç tane de yeni öykü serpiştirilmiş araya. öykülerin sıcaklığı ercan kesal'ın birebir yaşadıklarından olunca daha da tatlı oluyor. 180 sahife. sıcak yaz akşamları için birebir. tavsiye olunur.
iki sayısını da okudum. öküz dergisini özleyenler için alıp yüreğine bastırabilecekleri bir dergi olmuş. kararında, doyurucu. çok tutmuş olmalı ki hemen rakip çıktı; deve dergi.
ihsan Oktay Anar severler hayal kırıklığına uğramayacaktır. Diğer romanlarda olduğu gibi ilk sayfalardan çekip içine alıyor. osmanlıca kelimeler, dinsel ve mitolojik göndermeler. Beyinde harika lezzet bırakıyor.hep zevkle yavaş okuyayım diyorsun ama elinden bırakamıyorsun. bugünlerde hediye seçmek zor olmayacak. tavsiye edilir.
nuri bilge ile samimi bir pozu yayınlanırsa ancak dedikodu son bulabilir. öyle gönderme yapılmış demekle geçiştirilecek bir şey değil. direkt hedef almış nuri bilge ceylan'ı. umarım bu polemik filmin önüne geçmez. zaten 21 salonda gösterime girdi. türk sinemasında az yapılan sağlam öykülü psikolojik bir film. ana konu bence yalnızlık ve gerçeklik. zeki demizkubuz'un eski filmlerine nazaran daha az diyalog ve daha fazla ışık var. yine müzik yok. gölge oyunları, yaya geçidi ve yemek sahnesi kusursuzdu. yavaş akan, psikolojik ve hayatın sesleri olan filmlerden hoşlanmayanlar gitmesin.
not : film kitap birebir kitap uyarlaması değil. esinlenilmiş yada oradaki gerçeklik duygusunu işlemiş.
bir kez daha anladım; medyadan reklamı çok yapılan film beş para etmez. o kadar amatör ki; öğrenci işi bile diyemem. ana konuyu yani eşcinsel töre cinayetini mundar etmişler. yazık olmuş konuya. çok dağınık. sonu gelene kadar perişan oluyorsunuz.
kendi sakinliğinin içine izleyeni de alan film. iyilik yaparak arızaları düzeltebilirsin mesajı alabilirsiniz mesela. yada her sorun sevgi ile çözülebilir. buna benzer mesajlar izleyiciye kalmış. güzel film. izleyin.
arkadaşlar birçok açıklama yapmış. etraflıca anlatmaya gerek yok. lütfen gidip gişeye borcunuzu ödeyiniz. Özellikle oyunculukla ilgilenenler Çetin Tekindor dersini kaçırmamak için iki kere izlesinler. güzel olmuş babam ve oğlum filmini geçmiş.
Bu kitabın adını ilk Hakan Günday'dan işitmiştim. çok ama çok etkilendiğini anlatmıştı uzun uzun. üst bölümde arkadaşlar küçük bilgiler vermiş. yeterlidir. benim diyeceğim; okuyun.
günümüzde filozof kelimesinin içi boşaltılmamış olsaydı kolaylıkla kullanacaktım. iyi bilim insanı diyeyim varın siz anlayın. radikal'de yazıyor. cehenneme övgü kitabını mutlaka okuyun. kendinizi geliştirmede çok yararlı olacaktır. takip ediniz.
okuması kolay kitap. ama okunup kenara konulacak bir kitap değil. şaşırtıcı ve sürprizlerle dolu. "a ben bunu biliyorum ama bu açıdan hiç düşünmedim" diye hayıflanacağız bölümlerle karşılaşacaksınız. zaman zaman alınıp altı çizilen veya akılda kalan bölümler tekrardan okunuyor. mutlaka okunulması gereken kitap.
dün akşam saat 21 seansına en yakın arkadaşım ile capacityde (büyük perde)gittim. her nuri bilge ceylan (kısaca nbc diyeceğim) veya bağımsız filmde olduğu gibi bir elin parmaklarını geçmeyen sayıda izledim. üzüldüm dersem yalan olur. yayıla yayıla izledik. bomboş salon sıcacıktı. hoş tesadüf gazeteci nihal bengisu karacada vardı. o bayağı yayıldı ama. neyse magazin yapmayayım, konuya döneyim. genelde nbc filmlerine vizyon günü veya ertesi gün giderdim. fakat buna geç gittim. geç gitmem nedeniylede tartışmaları, eleştirileri okuyarak gitmiş oldum. iyi de oldu okuduklarım. kimisi göklere çıkarıyor kimisi yerin dibine batırıyor. hatta hıncal uluç yerin dibine sokmuş. bu derece yani. derin sinema takipçisi ve nbcyi bilen biri olarak objektif olmaya çalışacağım. evet, başlıyorum arkadaşlar;
nbcnün tüm filmlerini izledim. senaryo zayıf görüntü harikadır. işlediği konu belki de bir cümle ile sınırlı kalabilir. fakat düşünen beyni tam ortasından vurur. yüreğinize, ruhunuza dokunur. müziksiz doğanın sesleri ve görüntüleri ile derdini anlatır size. örneğin uzak filminde köylü-şehirli, arkadaş-akraba, şehir-taşra vb zıt kavramları karşılaştırır. bu filmde de bunu beklerken biraz ters köşeye yatırmış. diyalog çokluğu hatta espri bile yerli yerince. filme girmeden önceki; uzun sürecek tedirginliğini ilk yirmi dakikada üzerinizde atıyorsunuz, hatta ara bile sıkıcı gelebiliyor. bir an önce filmin başlamasını istiyorsunuz. her nbc filminde olan görüntü çekiciliği yine fotoğraf tadında ve doğanın sesleri sizi filmin içine çekip alıyor. ayrılamıyorsunuz orta anadolunun steplerinden. benim gibi ruhu küçük bir anadolu kasabasında şekillenenler bu filmde o taşra sıkıntısını, kasaba yaşantılarını görebilecekler. aynı ada insanı, ada köpeği gibi kasaba insanı da farklıdır şehir veya köy insanından. yaşadığı yer ne aşağısı nede yukarısıdır. arada sıkışmış kalmıştır. ne köy gibi çok dökük nede şehir gibi çok bakımlıdır. kısaca sıkıcıdır. işte bu filmde nbc allahına kadar evet bu kadar iddialı söylüyorum kasaba mimarisini, insanlarını neyi varsa onu sinema diliyle anlatmış. hatta köy yaşamına bile kenardan dokunmuş. eğer sinema sanat olmuşsa işte bu anlatım diliyle sanat olmuştur. tipler, oyuncular uçmuş. özellikle savcı karakterini canlandıran taner birsel ve doktor karakteri muhammet uzunere şapka çıkartıyorum. ikisi de dünya çapında oyuncu diyebilirim. önyargılı olduğum yılmaz erdoğana buradan özür borcumu da ödüyorum. kusura bakma yılmaz; sistemin muhalifi gibi görünüp hep sistemden beslendiğin için senin oyunculuk yapamadığını düşünürdüm. yanlış düşünmüşüm; oyuncusun. diğer yan karakterlerde harika. aksayan ya da kusurlu bir taraf göremedim. her zaman olduğu gibi ışık ve sesler çok cazip. özellikle köy evinde muhtarın kızı; gaz lambası ile çay dağıtması fotoğraf tadında. doktorun odasına yaşlı bir amcanın kafa uzatması, çorbacıda doktorun bir esnaf ve eczacı ile sohbeti, kasabanın çarşısı beni çocukluğuma götürdü. dikkat ederseniz pek konuya girmedim. kafamda o kadar anlatacağım ayrıntı var ki; film zevkini bozmamak için kendimi zor tutuyorum. gidin izleyin. sonunda filmin kurgusuna bayılacaksınız. insan manzarasından geçmişlerini, bugünlerini çözeceksiniz.
galiba dün akşam arkadaşımla birlikte nuri bilge ceylanın başyapıtını izledim.(bu fikrimde iddialıyım)
teşekkürler nuri bilge ceylan, savaş ay ağzı olmasın ama beynine, gözüne sağlık. muhammet uzuner, taner birsel, yılmaz Erdoğan, Ahmet Mümtaz Taylan ve adını bilmediğim, muhtar, kâtip, sağlıkçı, muhtarın kızı hepinize teşekkürler. harika oyunculuk çıkarmışsınız. birde görüntü yönetmeni; kardeş çok sağ ol be. ne zamandır böyle filmin içine girmemiştik.
film uzun değil. iki buçuk saat. valla uzun değil. şiir gibi aktı gitti. nasıl bitti anlamadım. ya gülmeyin ama bir şey daha diyeyim; filmden çıktım ama hala filmi izliyormuş hissi devam etti. aman boş ver sabah olunca geçer dedim; yok geçmedi, daha da yoğunlaştı.
laf çok uzadı. de kalkın gidin.
not1: Nuri bilge filmi izlememişler, romantik komedi, aksiyon, bilim-kurgu anlayın işte bu filme gitmesin. otursun oturduğu yerde.
not2: izleyip bana koşanlar dikkat; abi uzundu, yuvarlanan elma sahnesi, boş bidon sahnesi. öhö. möhö. bak buraya yazıyorum vallahi döverim.
şiirsel anlatımı var ama şiir yok. çok güzel cümlelerle karşılaşabilirsiniz. sürükleyici değil ama kitabı bitirmek için çabalıyorsunuz. galiba şiir tadında okumak için olsa gerek. zaten tanıtımında hayatı şiir tadında yaşamak gerekiyor diyordu yazar. kapak tasarımını çok beğendim. fiyatını (30 tl) hiç beğenmedim. yazarın "elli parça" kitabını okuyup beğenenlere tavsiye ederim. diğerlerine etmiyorum. işinize bakın arkadaşlar.
çatalca ile birleşik köydür. Nesin vakfı bu köydedir. At çiftlikleri, kır lokantaları ve piknik yerleri her geçen gün artmaktadır. istanbul'a 40 km'dir.