2 yıldır uludağ'a sözlüğe yazmıyorum, hatta ekşi yazarlığım onaylandığından beri belki de girmiyorum bile. ama net söylemeliyim ki çok ikiyüzlü bir ortam. bugün söyledikleri şey ile yarın aynı olaya verdikleri tepkiler çok faklı olabilir.
85 yaşından da bir adam doğum hanenin kapısında beklemektedir.
Doğumhaneden çıkan doktor şöyle bir ba...kındıktan sonra yaşlı adama sorar:
Doktor- "içerde doğum yapan bayan yakınınız mı?"
Adam- "Evet,eşim.
Doktor- "Ama bayan 25 yaşlarında..."
Adam- "Tamam işte, eşim o. Niye şaşırdınız, baba olamaz mıyım yani?"
Doktor- "Yoo,...... aklıma benim dedem geldi de."
Adam- "Nesi varmış dedenizin?"
Doktor- "Kendisi av meraklısı idi. sürekli ava çıkardı. Ancak yaşlanınca zorlanmaya başladı. Bir gün ava çıkacakken kendisini uyardık, aman yapma dedecim, sen yaşlandın, ava gidemezsin diye. Kendisi Israr etti ve hazırlandı. E, tabi yaşlılık, çıkarken tüfek yerine baston aldı eline. Ben de kendisiyle gittim. Ormanda bayağı yol yürüdükten sonra bir geyik gördük. Dedim ya, dedem yaşlı. Bastonu omzuna koydu, doğrulttu ve geyiğe bastonla ateş etti. Geyik o anda vurulup yere düştü..."
Adam- "Olur mu, başkası vurmuştur onu."
Doktor- "Ben de onu demeye çalışıyorum işte .. başkası vurmuştur
Oğlum Dexter, şu masana koyup kaldırdığın kişiler başına bela oluyorlar hala anlamadın mı? Hadi Hannah neyse kaldırdığın an seviştiniz tek eli mevziye getirdiniz de, bırak yetiştirecem muhabbetini. Başın yine belaya girecek..
Son iki bölümde senaryo bakımından mindfuck yaşayabiliriz.
Hannah geri döndü. imparatorlukların içinden gelme bir kadın adeta. Zehir denince akla gelen ilk isim. Senin selam anlayışına kutsal roma tanrıları işesin Hannah McKay. Ama iyi ki varsın hayatım.
Dexter bundan sonra ikilemler yaşayacak.
Ayrıca Dexter sana bir not daha: Şu Cassie'yi kullanmayacaksan ver, birşey deneyeceğim.
abartılan bir futbolcu. çok iyi bir futbolcudur ve kendisini beğenirim de. abartılan şey, fiyatıdır. 100 milyon dolar etmez. ama tabii ki barca messi'nin yanına neymar'ı koyduktan sonra sende ronaldo'nun yanına bale'i koyacaksın mentalitesi hakim. koyun amına koyim, para var. ondan sonra rekabetten bahsediliyor. büzük uefa önce bu olaya el atmalı.
adamların sol açığının fiyatı bizim süper lig açıklarını toplasan bu sikik açığı kapatamazsın dostum!
Cassie'yi ertelemelerinin sebebi de Hannah'ın gelmesiyle bu olayı açığa çıkaracak olmaları. Dexter, Debra & Vogel ile uğraşırken bir yandan Hannah, Cassie, Quinn ve en önemlisi Matthews ile uğraşacak. Zaten bu onun sonu olacak.
Vogel Dexter'a, Hamilton'a kurallar koymasını söylüyor. Çünkü Dexter gittikçe insanlığa doğru kayıyor. ilk sezon ile koyun son sezonu önünüze görürsünüz. Bu yüzden Dexter'ın ipini çekip olayı yeni bir çırağa yani Hamilton'a devretmek istiyorlar. Polis departmanı Dexter'ın katil kimliğini biliyor, Vogel o pdf dosyalarının hepsini Matthews ile paylaşmış olabilir. ingiltere'den sıkça tanışıyorlardı. Ne oldu da bu sezon pat diye Vogel geldi? Çünkü Dexter'ın şu hali işlerine gelmiyor. Polis departmanı Dexter'ın katil kimliğinden yararlanıp herkesi peşi sıra temizletiyor olabilir. Bakın bu ihtimaller çok yüksek ihtimaller. Quinn'de bu arada alt kademe polis memuru olarak kimsenin haberi olmadan sağlam delil yakalarsa ortalık arap saçına döner. Çünkü Matthews damarına bastı. Yoksa LaGuerta öldükten sonra bu işi ona an ve an anlattığı Matthews neden sessiz kalsın ki?
Herşeyi geçtim Dexter Jamie, Hannah, Cassie, Debra ile toplu seks yapmadan bu sezon bitmez, bitirmezler.
inanç sistemi üzerine yapılmış en iyi filmlerden bir tanesi. inancın tam şeklini yani tanrının yolunu ya da tanrının var olmadığını değil onu arayan bir yol sergilenmiş. Yani böyle birşey var mı, varsa biz neden böyle bir veba içindeyiz sorusunu soruyor film.. Felsefik alt temalı olduğu zaten gözler önünde. Belki de tanrıyı sorgulamanın ilk yolu aslında yalnız kalmaktan geçiyordur. Çünkü şövalye yalnız kalmanın ve vebanın verdiği acıyla o yolu arıyor. Tutunacak birşeyi olmayan bir kişi ise inanç yolunu aramaya başlıyor. Ölüm ile olan epik sahnelerde çok iyi düzeyde açıkçası. Çünkü satranç oynamaları zaman kazanmaktan ziyade herşeyin (hayatın, inancın), bir hamle oyunu olduğunu gözler önüne seriyor. Bu yolu seçen şövalye yavaş yavaş dost edinmeye başlıyor, birşeylerin daha farkına varıyor. Özellikle son sahneleri enfestir, ölümle dansın ne demek olduğunu gösterir.
Hiçliğin olduğu yerde tanrı vardır lafının aynasıdır aynı zamanda yapım.. Bir düşünsenize hiçliğe düşeceğinizi bile bile ölmenin amacı ne? Neden her canlı ölümü tadıyor, ölümün amacı nedir ki üzerimizde? inançlısınız ya da değilsiniz hiç fark etmez ancak herşeyi 'sorgulayan' ve 'sorgulatan' bir film yapmış Ingmar Bergman. Zaten dünyanın kurtuluş reçetesini de utanç olarak gören bir insan. Yönetmenlik, yazarlık bakış açısını bu yüzden severim öznel olarak kendi içimde..
Mutlaka izleyin, sorgulama yolunda size çok şey katacaktır..
ciddi anlamda ergen dizisi. diziye bok atmak için demiyorum da at yarağı gibi büyütülecek bir tv series değil. oz, breaking bad, dexter, the wire, friends, the sopranos gibi dizilerin yanında bir de tt yapılmış bu dizi. utanıyorum sözlük.
''teen wolf kadar güzel bir dizi var mı abi ya'' diyen vardı.
Joey ilk kez bir halta yarıyor, çünkü saçını kesti. O düşünüp tutasınız diye size öyle öğüt veriyor.
Hannah'nın rolü çok kilit. Annesinin ölü olduğunu biliyoruz, fakat içimden bir ses annesi Vogel çıkacak diyor ya hayırlısı.
Koskoca Dexter'ın yemeğin içinde parmak görmesiyle tiksinmesi arasında ki bağıntıyı çözemedim. Öklid teoremi gibiydi.
Önümüzde ki bölümlerde görüşmek üzere, bu efsane bittiğinde yazacağım ve anlatacağım çok şeyler olacak. Mevzide bekleyiniz.
iyi bir biyografi örneği. 13. Anayasa Değişikliğini konu edinerek Abraham Lincoln'ın hayat hikayesinin bir kısmı anlatılmış. Zaten ya köleliği kaldırma üzerine ya da kendisine gerçekleştirilen suikast üzerine bir film yapılabilirdi. Steven Spielberg kölelik konusunu edinmiş kendisine. Bu filmde de hiçbir milliyetçilik unsuru katmadan hikayesini objektif bir şekilde devam ettirdiğini görüyoruz. Schindler's List ve Munich bunlara en büyük iki örnek nazarımda. Propagandaya doğru seyrelmemesi kendisinin en büyük avantajlarından birisidir.
Senaryosu ve işlenişi bakımından film bazı kesime sıkıcı gelebilir. Bu, politik ağırlıkta olması, bazı sahnelerin yoğun ve ağır ilerlemesinden kaynaklıdır. Fakat Abraham Lincoln'ın ağzından dinlediğimiz 2-3 esprili hikaye (özellikle Washington hikayesi) izleyicilerin merakını uyandırmaya birebir. Bir bakımdan da bir başkanın sadece ülkesi ve politikliği ile değil aile yaşantısıyla da bizlere sunulduğunu görüyoruz. Oğullarıyla, eşiyle olan ilişkisi kendisiyle olan fikirlerimize rehberlik eder nitelikte. Hikayenin en can alıcı kısımları meclisin stresinin ve heyecanının tavan yaptığı sahnelerdi. En basit kısmı da tiyatro sahnesinde kendisine suikast girişiminde bulunulduğunun söylenmesi. Evet, bu bir tiyatro oyunu sırasında oluyor fakat o kısmın bu kadar cılız kalmasına gönlüm el vermedi pek. Filmin en can alıcı kısımlarından biriydi halbuki.
Daniel Day-Lewis ise adından sıkça söz ettirir bu oyunculuğuyla, daha doğrusu bu filmde ki oyunculuğuyla. Ben en son Der Untergang filminde Bruno Ganz'ın böyle bir performansına denk gelmiştim. Bir tık daha yukardaydı tabii. Day-Lewis, Abraham Lincoln hakkında derin bir araştırma yapıyor filmin öncesinde. Zaten bu da mesleğini ne kadar ciddiye aldığını gösterir. Harikulade bir oyunculuktu.
Steven Spielberg güzel bir film daha çıkarmış. Daha etkileyici anlatılabilseydi eğer gerçekten bir şaheser olabilirdi. 500 sayfalık bir senaryodan böyle bir zamana da sığdırmak, belki de onun usta yönetmenliğini gösteriyor.
Kesinlikle kurgu ve oyuncu filmi. iki büyük babayı bir filmde görmek bile doyuruyor insanı. Sıradan bir suçlu, dedektif filmi değil. Çünkü klişelere ya da aksiyona ayrılmamış. inceden de olsa Hanna ve McCauley'nin hayatları da mercek altına alınmış. Bu kısımlarıyla zaten bana daha reel gözüktü. Kurgusu da çok iyi. Sahneler ne çok uzun ne de kısa tutulmuş. 2 saat 50 dakika olmasına rağmen nasıl geçtiğini anlamazsınız.
Hanna işkolik, psikopat, sinirli bir dedektif ve kendi hayatında ölü rolünü oynuyor. Eşinden de sürekli uzaklaşıyor, kendi fark etmese bile. McCauley ise yalnız, biraz aşkı arayan, öfkesini dışa vuran bir karakter. Ancak Hanna'nın hayatı bana daha etkileyici geldi. Çünkü cebelleştiği çok şey var kendi adına. McCauley ile kahve içmeye gittikleri sırada da aslında ondan etkileniyor, nedendir bilinmez. Hele ki son sahnede McCauley ölürken elini tutmuyor mu son zamanlarda izlediğim best scenelerden biriydi.
Erkekler çok baskınken kadın karakterler pek öyle değil. Hatta hiçbir şey yapmamasına rağmen en etkin rol Lauren'ın.. Hanna'nın eşi de kendi içinde kaybolmuş biri. Filmin başında bir seks sahnesiyle önümüze gelirlerken giderek grafik düşüyor. Hastane dramında bile umut yok. McCauley'nin tanıştığı kızda öyleydi. Onun suçlu olduğunu bilmesine rağmen ağzına açamadı ya la. Şaştım kaldım bu işe.
Filmin aksiyonuna gelirsek ban soygunundan sonra enfes bir çatışma var. Aksiyon için izleyecekseniz zaten baştan tavsiye edebileceğim bir film değil. Kurgu/oyunculuk filmi. De Niro'yu bir tık daha üstte buldum.
Deb ne ara oradan çıktı da bizim El Sapo pisliğini vurdu? Ek olarak kiralık katil silahı doğrulttuktan sonra vurur gider lan. Ziegler bile kiralıkken hüngür hüngür ağlamış adam, bu kadar vurdumduymazlık olmaz.
Ondan sonra o silahın Deb'den çıktığını o zamana kadar araştırmış olmamaları da ayrı komedi. Şu dizinin tek handikapı hayaları yayarak kanıtları yok etmek.
Vogel hakkında ki teoriler doğru çıktı. Kadının gözlerinde bir kenafirlik var, oradan birşey çıkacak.
Şu Joey kadar gereksiz bir karakter yok. Kadınlar koşarken memeleri sallanır ya heh bu da öyle işte. Bir yukarı bir aşağı. %0 istikrar. Geçen sene Fox Hole'da (bakın hala hatırlıyorum nasıl benimsemişsem) Nadia sayesinde ordan oraya süründün. Elinde karayiplerin en geniş yüzölçümüne sahip Küba adasının kızı var. Veliefendi'de dişi tay deneme koşularına Selim Kaya'yla katılsa sırıtmaz. Hala daha Deb'i görünce milli olmaya hazır çocuk edaları artık bırak.
Hareketlensin biraz şu dizi artık sabırsızlanıyorum. Ağır gidince de boş şeyler yazıyorum.
Vogel dexter'ın babası harry'nin dexter küçükken yani daha öldürme eğilimleri daha yeni başlamışken başvurduğu doktorlardan biri... dexter'a verdiği resimleri dexter küçükken çizdi bunları harry alıp danışmak için gittiği vogel 'a gösterdi yani resimler oradan geliyor...hatta abartırsak dexter'a kurallar koymasında harry'ye yardım eden kişi vogel bile olabilir. çünkü dexter'ın çizdiği bir köpek var onu da öldürmüştü. ondan sonra gitti büyük ihtimalle.
Klişe olmayıp anlatacaklarını en basit ve en sade dille anlatmıştır. Dikkat edin Pat karakterinin annesiyle, babasıyla, çevresiyle yaşadıkları şeyler her insanın hayatında yaşayabileceği tarzdan. Bu filmi klişe olmaya sürükleyen final kısmıdır ki beni de hayal kırıklığına uğratmıştır. Dün gece filmi izlerken geç olmuştu kapat yarın izlersin dedim kendi kendime. Sonra boşver izlemeye devam et dedim ve sıcacık bir filmle karşılaştım.
Bipolar bozukluğu bulunan bir adamın yaşadıkları fazla derine inmeden anlatılmış. Yani bizde çevredekiler gibi izliyoruz olayları karakterin bakış açısıyla değil. Bir diğer duygu durum bozukluğu sergileyen Tiffany karakteriyle tanışıyoruz tesadüfi bir şekilde. Mektup olayının tahmin edilebilirliğini de aslında basit olmasından dolayı beğenmedim. Jennifer Lawrence'ın oyunculuğu herşeyin üstesinden geliyor aslında. Karakterine de tam anlamıyla hakim olmuş durumda. Bradley Cooper'ı sevmeme rağmen bu filmde beğenmedim. Fazla basit oyunculuğu gözüme çok battı neden bilmiyorum.
Yapılan klişe yorumlarına bir iki yer dışında pek katılmıyorum. Lakin Hollywood'un alışılmışlığından sıyrılan filmlerden bir tanesi nazarımda.. Fakat öyle aman aman birşeyi yok onu da kabullenmek gerekir. Filmin son kısmı eğer şöyle olsaydı hayal kırıklığı yaşamazdım;
Tiffany ağlayarak kaldırımlardan koştuktan sonra arkasından Pat koşarak geliyor. Biliyoruz ki Tiffany'nin eşine araba çarpıyor ve ölüyor ona iç çamaşırı alışverişinden dönerken bir umutsuzluk yaşayarak. işte bundan sonra Tiffany'e araba çarpıp hayatını kaybetseydi ve Pat ona orada o mektubu vermeseydi de Tiffany'nin cenazesinde onun mezarında yalnız kaldığında ceketinin cebinden çıkarıp okusaydı içinden. Sesli olarak değil tabii ki biz neyi yazdığının farkında olmadan. Ondan sonra mezarın üzerine mektubu bıraktıktan sonra gitseydi kamera mektuba zoom yapsaydı ve biz yazanları okusaydık. Böylece zaman kavramının, biraz daha erken davranmanın önemi vurgulansaydı daha iyi olmaz mıydı? Sonrasında bundan ders çıkaran Pat bipolar bozukluğunu atlatıp hayatına devam etseydi.
Açıkçası böyle bir son daha iyi gözüküyor gözüme. Öpüşmeleri falan fazla klişe yahu!
Sessiz sinemaya aşina olmayan insanlar varsa ilk izleyecekleri film bu olmamalı. Charlie Chaplin ustanın filmlerinden başlanmalı. Çünkü bu yapım konusu bakımından kısır döngü ve belirli bir monotonluk içinde gidiyor. Yılına bakıldığında harikulade gerçekten, orası kesin. Özellikle filmin başında trenin tekerlek sahnesi var ki izlediğim en iyi sahnelerden bir tanesiydi. Buster Keaton'ın, Sherlock Jr. filminden sonra ilgi çekici bir başka yapımı. Ancak önemle arz ediyorum ki sadece 'meraklılarına'...