"kral çıplak" diyen chp'lidir. en azından kendi partisini öz eleştiriye çağırmaktadır, davranışı takdir edilesidir. evet, dersim'de bir katliam olmuştur, asgari bir zekaya ve ahlaka sahip herkes çocukların isyan etmeyeceğini, elinde silah olmayan sivillerin üzerine bomba yağdırmanın gayrimeşru olduğunu bilir ve bundan utanç duyar. evet, atatürk'ün de bundan haberi vardır, sabiha gökçen atatürk'ün kendisine dersim'i bombalama emri verdiğini söylemiştir, zaten devletin en tepesindeki bir şahsın ülkede neler olup bittiğini duymaması gibi bir ihtimal yoktur. aksini söylemek akla, mantığa kısa devre yaptırmaktır.
şeriatçılığın değil, ifade özgürlüğünün kısıtlandığının göstergesi olan vahim bir haberdir. bahsedilen yazıda dinin bir saçmalık olduğu dile getirilmiş sadece. hz. muhammed'e küfür edilmemiş. insanlar bundan sonra fikrini ifade ederken her an gerilim içinde olacaklar, devletin nefesini ensesinde hissedecekler. sadece din değil, yarın öbür gün atatürk'e hakaret bahanesiyle, öbür gün yüce devletimize zarar verdiği buyrulan başka bir fikri belirtmek yasaklanacak.
çünkü bu devlet paranoyak. osmanlı'nın bölündüğü son dönemden beri durmadan birilerinin birliğimizi bozacağını, "birliğimizi" sağlayan simgelerin her an kötü niyetli birileri tarafından tahribata uğratılacağını düşünüyor. ifade özgürlüğü gibi kavramlar da unutuluyor bu arada. özgürlüğümüzü yaşayabileceğimiz sınırlı alanlardan birisi olan interneti de böylece gömeriz mezara, ruhuna el fatiha.
sadece kelime olarak değil, mantık bakımından da türkçeye çok benzeyen bir dildir. bu yüzden anadili türkçe olan birisinin öğrenmesi oldukça kolay gibidir. yalnız alfabesinin bana biraz zor geldiğini söyleyebilirim, zira birbirinden ses bakımından farklı olmayan iki t harfi, (te, ta) üç s harfi, (se, sin, sad) üç z harfi (zal, zad, za) barındırmaktadır. birçok kez de sesli harfler çok olmadığı için kelimeyi okuyabilmek için kelimenin telaffuzunu sesli olarak bir yerlerden duymak ya da okunuşunu gösteren bir kılavuz okumak gerekebiliyor.
bunun dışında gördüğüm kadarıyla türkçeyle şu benzerlikleri öğrenmesini kolaylaştırmaktadır:
1) ingilizcenin aksine birçok fiilin türkçede birebir karşılığı vardır, bu fiillerinin kullanım alanları türkçeyle neredeyse tıpatıptır. iran'ın yüzyıllarca türkçeyi ve türkleri kültürel olarak çok etkilemesinden olsa gerek.
2) türkçede nasıl "maç yapmak", "sohbet etmek" örneklerinde görüldüğü şekilde tek başına bir anlamı olmayan "etmek" ve "yapmak" fiilleriyle bir isim vasıtasıyla yeni bir fiil oluşturabiliyorsak, farsçada da "kerden" (yapmak etmek) fiiliyle aynı mantıkla filler oluşturulabiliyor. örneğin: "sohbet kerdem." (sohbet ettim), "teşekur kerdem." (teşekkür ettim)
3) zamanların (siga) çoğunun türkçede aynen karşılıkları vardır. geniş zaman, şimdiki zaman, miş'li geçmiş zaman vs. farsçada da genellikle aynen türkçede kullanıldığı tarzda kullanılır. bu arada, farsçada üç tane zaman bulunmaz. temel olarak muzari (geniş zaman) ve mazi (geçmiş zaman) olmak üzere iki farklı fiil kökünü karşılayan zaman vardır. bu iki temel kökten yola çıkıp, birtakım başka fiiller ve ön eklerin yardımıyla da gelecek zaman, şimdiki zaman gibi zamanlar türetilir. mazi fiil kökü, mastar hâlindeki fiilin sonundaki nun harfini atma yoluyla elde edilir. örneğin "reften" (gitmek), "diden" (görmek)fiillerinin mazi kökleri "reft" ve "did" şeklindedir. muzari kökünü elde etmek de ingilizcedeki gibi bir "irregular verbs" listesi ezberlenerek, kulak dolgunluğuyla öğrenilir. yani ingilizcede nasıl fiillerin kuralsız geçmiş zamanları varsa, farsçada da muzarinin var. gerçi muzarinin de bazı ince kuralları olabiliyor zaman zaman ama bunlar çok karmaşık ve istisnası olan kurallar, o yüzden ezber ve kulak dolgunluğu en iyi yöntemdir.
4) en önemlisini neredeyse unutuyordum: cümlenin öğelerinin dizimi tıpatıp aynıdır.
yani neredeyse dil öğrenmede "chicken translate" mantığına sahip insanların bile kolay öğrenebileceği bir dildir. iş daha çok kelime ezberlemede...
sembolü her kumandada standart olmasına rağmen, halkımız tarafından bir türlü ezberlenemeyen tuştur.
(kumandanın ilk icat edildiği zamanlar... elektronik mühendisleri toplantısında:
konuşmacı: "her kumandada standart hâle getirdiğimiz kapatma tuşu sembolü, insanların işini daha çok kolaylaştıracak."
ardından nostradamus çıkagelir:
"nah kolaylaştıracak."
şimdi 50 yıl sonrasına, yani günümüze dönüyoruz:
istanbul'da herhangi bir anne: "yavrıım, bu yeni kumandanın kapatma tuşu hangisi?")
hakkında yazılanları gördükçe daha da dehşete kapıldığım haber. tamamen olayın görgü şahitlerine dayanan bir habere bile gülüp geçiyor bazıları. bizim askerimizin mazisinde hiç mantık dışı bir şeyler yatmaz zaten. "hakimleri hizaya sokmak" için evlerinin yakınına bomba attırdığını bizzat kendisi söyleyen altay tokat da tsk'dan değildir zaten.
daha sonra da türk bayrağına sarılı tabutları kaldırırız "şehit cenazesi" diye...
postal yalakalığı mı daha önemli, "tsk'nın yıpranması" gibi abukluklar mı daha önemli, yoksa pisi pisine ayaküstü ölen insanlar mı?
semptomlarından biri de bir yandan haklı olarak akp'nin kadrolaşmasını eleştirip, öbür yandan da devlet kurumlarının belirli bir resmi ideolojiye bağlı kadrolardan oluşmasını savunabilmeleridir.
bu tür başlık ve entryler, ifade özgürlüğüne girmez; ciddi ciddi birer suçtur, çünkü alenen nefret söylemleri kullanılmaktadır. buna karşın sözlükte türklere hakaret ve küfür eden tek bir başlık yoktur. yani ortada tek taraflı bir sövgü vardır sadece...
şefkatli ve yüce türk devletinin haşa yapmadığı muamelelerdir. diyarbakır cezaevinde bok değil, çikolata yedirilmiştir kendilerine. güneydoğuda topraklardan çıkan kemikler ise insan kemiği zannedilen dinozor fosillerinden ibarettir.
ah bir de bu kürtler hiç şakadan anlamıyor azizim, emekli korgeneral hasan kundakçı'nın dediği gibi bok yediriyormuş gibi yapıyorsun, zulüm diye inliyorlar. oysa bizde türkkürtlazçerkezabaza ayrımı yoktur, biz bir bütünüz.
uzun yıllar öncesinde beyaz atlı prensini bekleyen kızın olduğu falım reklamında beliren kahvehanedeki gözlüklü ihtiyar dedenin günümüzdeki falım reklamlarında da hâlen "vuuu" efekti veren amcalar içerisindeki yerini korumasıdır. beyaz atlı prensli reklamda bile gayet yaşlı olduğu gözüken amcanın hâlen bu reklam serisinde gözükmesi dikkat çekicidir. köyün jacob'ının ihtiyar heyetinin daimi üyesi olarak seçtiği richard alpert misali bir şahıs mıdır, bilemiyoruz.
işitildiği zaman faşist yankıları ortaya çıkaran bir tarihtir. arapların, türklerin, ingilizlerin ne kadar devlet kurma hakkı varsa, kürtlerin de vardır. hele kurulacak devlet türkiye dışındaysa hiç kimsenin buurnunu sokma hakkı bile yoktur. "ufacık tefecik içi boş turşucuk" olarak özetlenebilen faşist bir kafa yapısının bunu ne kadar idrak edeceği de malumdur, orası ayrı.
ha ayrıca, pek fazla da ileri gözükmeyen bir tarihtir. ne tarihte, ne mekanda pek fazla uzağa gitmenize de gerek yok, kuzey ırak'ta şu an bir devlet hemen hemen kurulmuştur zaten. kürtler de devlet kurabiliyormuş yani, değil mi?
ulusalcıların zaten kendilerini "ulusalcı" olarak bellemesi sebebiyle liboş veya fethullahçı yaftalamasıyla bir tutulamayacak sözde yaftalamadır. zaten mevzubahis yaftalama iddiasının sahiplerinin bir tek kendisinin bağlı olduğu görüşü "pkk karşıtı", diğerlerini "pkk yanlısı" olarak algılaması, tarafların "akp karşıtı" ve "akp yanlısı" olarak adlandırılabilecek iki gruptan oluştuğunu zannetmesi konuyu ne kadar anladığının ispatıdır. akp'yi eleştiren, pkk'nın şiddet politikalarına karşı olan ve başbakanın üslubundan hoşlanmayan nice insan vardır, (olması gereken de budur) ama hiçbirisinin eleştirisi faşizan bir üslup ve içerik taşımaz. sözgelimi, ulusalcılar akp'nin kürt sorunu çözümüyle ilgili uygulamalarını "devlet bölünecek", "ihanet" şeklinde eleştirirken, diğer taraf "çözüm için daha fazla demokrasiye ihtiyacımız vardır, bunlar günü kurtarmak için yapılan makyajlardır" yönünde eleştirir. ikisi arasındaki en büyük fark da budur, anlayana...
muhtemelen imam hatiplerin nurcular tarafından kurulduğunu zanneden insan serzenişidir. hatırlar mısın evladım, imam-hatipler ne zaman kurulmuştu? abdülhamid zamanında mı? yooo... arapça ezanı serbest bırakan demokrat parti'nin zamanında mı? yooo... atatürk döneminde kuruldu, milli şef döneminde de yaygınlaştırıldı. hani senin şu çok sevdiğin asr-ı saadet yıllarında... amaç dinin sünni-hanefi yorumunu resmileştirip, başka din yorumlarına geçit vermemekti. ama birden devletin kurduğu bu okullar nedense "şeriatçı" oldu sizin gözünüzde.
hadi imam-hatipleri kapatalım dedik, ki ben de bu okulların kapatılmasını, daha doğrusu özelleştirilmesini savunurum... peki sen bunu diyebiliyor musun? alternatifin var mı? imam-hatiplerin kapatılmasını isteyen sen, özel dini eğitim verilmesini savunabilecek misin? savunabiliyorsan diyeceğim bir şey yok. hem devletin dini eğitim vermesine karşı çık, hem de özel eğitime karşı çık... laik bir devlette böyle bir şeyin imkanı yoktur, isteyen istediği mezhebin dini eğitimini açtığı okulda verebilir, hiçbir güç karışamaz. ülkenin sahipleri olduğunu zannettiğiniz sizler bile...
aleksander sokurov'un 1997 yapımı filmi. ölüm döşeğindeki bir anne ve oğlunun geçirdiği son saatleri anlatır. güzel ve şiirsel bir filmdir ama türünün diğer örneklerine göre çok daha zorlayıcı derecede ağırdır. tarkovski'nin varislerinden sayılan sokurov'un tarkovski'den bile daha uzun planlara sahip filmidir kanımca.
altı üstü e-kitap okumaya yarayan, buna karşın makinenin anasını her türlü ağlatan program. tek yaptığı işin bundan ibaret olmasına rağmen, her saniye kendisini zorla güncellettirir. nesini güncellediğini, kendisine ne gibi yeni özellikler kattığını da şu ana kadar tek bir allahın kulu anlamamıştır.
nedense başka meseleler kadar tartışılmayan, türkiye'de yeri yerinden oynatmayan konudur. günümüzde artık tartışmaya yer vermeyecek derecede kanıtlanmış bir olgu olmasına rağmen, halkın çoğunluğuna sorsanız, güneydoğuda birilerinin jitem tarafından gözaltına alınıp öldürüldüğüne inanmayacaktır. abdülkadir aygan'ın itirafları, kazılardan her dakika çıkan kemikler, ergenekon iddianamesindeki gizli tanıkların ürpertici ifadeleriyle varlığı iyice tescillenmiştir.
düşünün, bir gün çocuğunuzu sorgulamak üzere karakola götürüyorlar ve ancak 15 yıl sonra kazılarda kemikleri bulunuyor, sorgulamada işkence edilerek ve yakılarak öldürüldüğü anlaşılıyor. siz ise hâlâ "1915'te türkler, ermenileri kesmedi, o bir karşılıklı çatışmaydı" deyip içinizi rahatlatıyorsunuz. bu bahsettiğimiz olaylar ise '90'larda gerçekleşen olaylar, yani görgü şahitlerinin, mağdurlarının hâlen yaşıyor olduğu, taze ve kanıtlanması daha basit bir olay... iyisi mi milliyetçi-devletçi kardeşlerimiz kendisini rahatlatmak için daha farklı bir yol bulsunlar, çnkü hangi pislik örtülmeye çalışılırsa başka taraftan diğer bir pislik ortaya çıkıyor.
ironik bir şekilde tek parti döneminde "demokrasi denemesi" olarak örnek gösterilen parti. işin aslı, dünyadaki büyük ekonomik krizin etkisiyle kurulmuş bir "güdümlü muhalefet" partisidir. bahsettiğimiz partiye cumhuriyet halk fırkası'ndan kimlerin katılacağı, kaç sayıda milletvekilinin muhalefet saflarına geçeceğini bile iktidarın kendisi belirlemiştir. plana göre, scf meclise girip cumhuriyet halk fırkası'nı ekonomik konulardaki yanlışlarını eleştirecek, bu sayede muhalefetten çok "chf'nin yanlışlarını düzeltme mekanizması" hâline gelecek ve ekonomi kurtulacaktı. ama partiye halktan gelen destek, chf'nin gözünü korkutmuş ve kapatılmaya zorlanmıştır. işin garip tarafı scf'nin terakkiperver cumhuriyet fırkası gibi "chf'den izinsiz kurulmak" ve "parti programına 'dinlere hürmetkardır' yazmak" gibi "büyük suçlar"ı da yoktur. o sebepten scf örneğini dönemin "demokrasi meyilli" olduğunu savunanlardan çok, aksi taraf tezine kanıt olarak gösterebilir ancak.
kendilerini "sol oluşum" olarak bilmek bile hakkındaki cehaletin boyutlarını göstermektedir. efendim, bin kere anlatıyoruz ama fikir kabızlarına müshil niyetine bir şeyler anlatmak gerekiyor.
genç siviller, demokratlık ortak paydasında buluşan liberal, sol ve muhafazakar vb. kesimden insanın bulunduğu bir platformdur. daha askeri vesayet rejimini tam olarak yıkamamış türkiye'de "internetten dosya indirmenin yasallaşması" gibi konuların en önemli siyaset başlıkları hâline gelmesinin şu anlık "lüks" kaçacağını bilen insanlar siyasi farklılıklarını bir yana bırakıp, demokratik rejime yönelik en yakın tehditleri bir nebze önlemek için birleşmişlerdir. genç siviller, bu platformun adıdır.
o bozuk türkçeyle, fikre benzeyen birtakım ıkınma sesleri çıkarmakla olmuyor bu işler, otur sıfır...
genç siviller hakkındaki iddiaların belki de en komiği. hadi soros'tan para aldıkları gibi gerzekliklere oturma yerlerimizle gülüp, bir kenara bırakmıştık da, artık bbp'yle bağlantısını da gördük ya, ölsem de gam yemem.
genç siviller lan bu! hani şu "vatan haini", "bölücü", "sorosçu" olan... ve bbp... bin kere yuh artık...
yeni iddia başlıkları olarak "genç siviller'in yehova şahitleri'yle bağlantısı", "genç siviller'in scientology tarikatını desteklemesi"ni ailece bekliyoruz.
70 milyon adım platformu'nun geleneksel darbe karşıtı yürüyüşlerinin bu yılki ayağıdır. her zamanki gibi darbelere, insan hakları ihlallerine karşı bir yürüyüş olup, beyoğlu tünel'de 17.00'da başlayacaktır. 70 milyon adım platformu'nun yürüyüş hakkında bildirisi de şu şekildedir:
"Özgürlük istiyoruz / Darbeciler yargılansın!
Bizler,
Ergenekon davasının sonuna kadar gidilmesini,
Ergenekon çetesinin yargılanmasını, dağıtılmasını istiyoruz!
Bizler,
Favori darbesi olmayanlarız
Tüm darbe girişimlerinin açığa çıkartılmasını,
Tüm darbecilerin yargılanmasını istiyoruz!
Başörtüsü taktığımız için okul kapısında coplanmak, Kürt olduğumuz için Fırat’ın Doğu’sunda vurulmak, asit kuyularında yok edilmek, sadece Ermeni bir gazeteci olduğumuz için gün ortasında, herkesin gözü önünde, devletin bilgisi dahilinde sokak ortasında kurşunlanmak, sendikacı olduğumuz, sendikal hakları savunduğumuz için kaçırılmak, kaybedilmek istemiyoruz.
Bizler,
Özgürlük istiyoruz!
Yer altında depoladıkları silahlarıyla, el bombalarıyla, darbe günlükleriyle, internet darbeleriyle, muhtıralarıyla, suikast krokileriyle, faili meçhul cinayetleriyle, tüm darbeciler yargılansın diye,
Darbeye teşebbüs eden generaller, paşalar, paşa paşa yargılansın diye
18 Temmuz'da saat 17.00'da istiklal Caddesi Tünel Meydanı'nda buluşuyoruz.
Çünkü özgürlük istiyoruz.
Sen de gelir misin?"
çok fazla düşünmekle uğraşıp, beynini yormak gibi gereksiz işlerle uğraşmamak için hazırlanan rehberdir. muhattabınızın fikrinin temellerine ulaşmak ve kaynağından eleştirmek yerine, o fikrin halk arasındaki popüler algılanma şeklini hedef alın. karşınızdakinde zorlama da olsa birtakım çelişkiler arayın. vereceğiniz örnekler de halkın tamamının anlayabileceği tarzda olsun ki, etkiniz artsın.
örnekler: "sosyalistsin ama converse giyiyorsun, ne ayak?" (zaten marx da sosyalizm gelene kadar çıplak ayakla dolaşmayı salık vermemiş miydi?)
"geçen gün başörtülü gördüm, makyaj yapıyordu. buradan da başörtüsünü samimi olarak takmadıkları, siyasi simge olarak kullandıkları çıkarımına vardım." (başörtüsü de tayyör gibi bir itibar simgesi olmuştur hep zaten)
"liberalsin, ifade özgürlüğü yanlısısın ama askerlerin konuşmalarına karşısın. sahte liberal seni..." (haklı, çünkü demokrasilerin en büyük özelliği kuvvetler dengesidir. asker de hükümeti dengeler, ne olacak canım)
bu sözlerin söylendiği iddia edilen programı izlemeyenlerin oturma yerlerinden uydurduğu sözdür. bir kere sözleri söyleyen mazlum-der'den değil, özgür-der'dendir. "sizi şeriat mahkemelerinde yargılayacağız" gibi bir cümle geçmemiştir. konu 28 şubat sürecidir ve bir özgür-der üyesi 28 şubat'ı gerçekleştirenlerin, ikna odaları açanların yargılanması gerektiğini söylemiştir. programı izlerken bahsedilen şahsın üslubunda yanlış olduğunu, çok fazla coştuğunu söylemiştim, orası başka. ama asla "şeriat mahkemeleri" gibi bir ifade geçmemiştir, her duyduğunuza inanmayınız. isteyenler hemen gaza gelmeden önce youtube'dan veya kanal d'nin sitesinden o programı izleyebilir.