ankara olgunlar sokak ta sakin, müdavimleri belli, akşamları iş çıkışında günün sıkıntısını atabildiğiniz mekan. oradaki herkes birbirini tanır, yan masayla selamlaşma olasılığı sürekli gidenler için yüksek.
eski dinlerde doğaüstü varlıklarla ilişki kurduğuna inanılan, gelecekle ilgili bilgi veren o zamanın bilgili kültürlü sayılan şahsiyetine verilen isimdir.
gök tanrı inancı....kendi özlerini islamiyetle kaybeden türkler yavaş yavaş 'türk-islam' sentezi adı altında benliklerini yitirdi ve bazılarının da isteği doğrultusunda hala araplaşmaya devam ediyor
hava, su, ateş, toprak gibi doğa unsurlarına tapan ve hayatlarını o şekilde yönlendirmiş insanlardır. günümüzde kızılderililer, orta asya türkleri ve moğolların bazıları ve eskimolar kalmıştır.
yer yüzünde yaşayayıp alt ve üst düyaya yolculuk yapan şamanizimdeki din adamlarıdır. bu insanlar transa girmek için gevşetici (uyuşturucu) bitki özü karışımları kullanırlar.
Şaman yardımcı ruhları ve yardımcı güç hayvanları olan kişiye denir. Şamanlar ikiye ayrılır. Ak şaman ve Kara şaman. Ak şaman şifa verme, kayıp ruhları geri getirme gibi görevleri yapan iyi şamandır. Kara şaman aksine zarar vermek için çalışır. Ak şaman, kara şamandan daha güçlüdür niyet bakımından. Şaman olmak isteyen kişi yardımcı ruhlar edinmek zorundadır. Fakat en güçlü şamanlar atalarında şaman olan kişilerdir. Şamanın gizli bir ismi vardır. ismini ve güç hayvanını bir başka şamana asla söylemez, kendisine ait bir eşyayı vermez, diğer şaman ona zarar verebilir hatta öldürebilir. Şaman çok uzakta olan bir insana şifa verebilir, yaklaşmakta olan geleceği söyleyebilir.
turk irki'nin eski ulusal dini olan şaman dininde din adamlarina verilen isimdir. oysa şamanlik baska toplumlarda da mesela kuzey amerika ya da afrika etnilerinde de rahip ve buyuculeri adlandirmak icin kullanilan bir terimdir. sonra gelgelelim eski turkler din adamlari icin şaman degil "kam" sozcugunu kullanmislardir.