bugün

korunmasi cok basit bir asiyla cok kolay olan bir hastaliktir. korunulmadigi takdirde hayat karartir cunku bulasma riski de cok yusektir.
Bulaşıcılığı oldukça yüksek olan, polio virüsü denilen mikropla bulaşan bir hastalıktır.Kuluçka süresi 10-14 gündür.1-4 yaşlarında (% 30 ikinci yaşta) daha sık görülür.Mikrobun kaynağı hasta insanların dışkısı ve boğaz salgılarıdır.Dışkı ile kirlenmiş su ve besinlerin yenip içilmesi veya kalabalık yerlerde havaya yayılan mikropların solunması ile bulaşmaktadır.

Hastalık genellikle belirtisiz ve sinsi gidişlidir.Hafif ateş, başağrısı, baş dönmesi, bulantı-kusma gibi nezlede görülebilecek belirtiler ortaya çıkar.Kimi hastalarda hastalık bu belirtilerle sınırlı kalırken kimilerindede kalıcı felçler ortaya çıkar.Çocuk ayağa kalkmakta veya yürümekte eskisine oranla daha fazla güçlük çekmeya başlar.Felç olan bölgede (genellikle bacaklar) kaslar sert ve kasılmış değil, yumuşaktır ve duyu kaybı yoktur.Bazı vakalarda solunum kasları ve diafragmada felce uğrayıp solunum güçlüklerine neden olabilmektedir.Ölüm oranı % 2-20 arasındadır.Beyindeki solunum merkezininde etkilenmesiyle bu oranlar % 40 lara kadar çıkabilmektedir.

Hastalığın tedavisi yoktur.Ömür boyu kalıcı saakatlıklara neden olabilmektedir.

Korunma:Aşılanma ile olur.Tüm dünyada çiçek hastalığında olduğu gibi kökünün kazınabilmesi için yoğun aşılama çalışmaları yapılmış ve birçok ülkede başarılı sonuçlar alınmıştır.

Ağızdan verilen ve toplumsal bağışıklamanın sağlanmasında önemli rol oynayan aşının yanında kişisel bağışıklamanın sağlanabilmesi için oldukça güvenilir ve etkin olan , enjeksiyon şeklinde uygulanan şekli mevcuttur.

En etkili aşılama şeklinin 2,3,4. veya 2,4,6. aylarda enjeksiyon tarzında yapılan ölü aşı ile 18. ayda ağızdan verilecek hatırlatma dozu olduğu kabul edilmektedir
"yanlış iğne yapılması sonrası felç kaldı" denilen özürlülerin % 90 ının özürlerinin gerçek nedeni olan hastalık. çocuk felci aşısı yaptırılmaması sonucu gelişen özür için, ailenin ihmalinin saklanarak suçun abalıya atılması, pratik bir gerikalmışlık belirtisi olarak sohbetlerde ve tv haberlerinde halen geçerliliğini ne yazık ki sürdürebilmektedir.
Picornaviridae ailesinden vrüsün beyin ve omuriliğe yerleşmesi,çocukluk çağı hastalığı çocuk felcinin etkenidir.Ateş,ağrı,bulantı ve kusma yapar.Sinir sistemine çok zarar verirse felce neden olur. Çocuk felci bulaşıcıdır,aşıyla korunma sağlanır. Çocuk felci virüsü,25-30 nm boyutundadır. Genetik materyali RNA'dan oluşur.
omurilikteki kasların aşırı kasılmasına neden olan virüsün neden olduğu, öldürücü olabilen sinir sistemini bozan, duyu organlarını körelten hastalıktır. Aşı ile önüne geçilmiş olsa da aşısının içinde bulunan cıva ile aynı etkileri gösteren başka hastalığa sebep olduğu bilinmektedir.
abd'li hekim ve bakteriyolog dr jonas salk tarafından 1952 yılında aşısı bulunan hastalıktır. dr salk insanlığın borçlu olduğu büyük insanlardandır.
2 tür aşısı vardır; inaktive (ipa) ve canlı (opa) aşı. ipa intramuskuler uygulanırken opa ağızdan verilir.
suriye'li göçmenler nedeni ile salgın riski yeniden artan ciddi hastalık. unicef'in uyarılarını ciddiye almak gerekli.

http://www.unicef.org.tr/...anacagini-acikladi-2.html
tam bitti kayboldu derken suriyeli mültecilerin yeniden getirdiği ve biraz da trakya taraflarında romen bir gezici güruhun ülke sınırlarına soktuğu ve aşılarından vazgeçilirken devam kararı alınan hastalık.
Bayat aşı nedeniyle babamın sol bacağına mal olmuş hastalıktır.
suriye de salgın haline gelmiş virüs kökenli bir hastalıktır, tarihte pek bir yanlışlık olmayacaksa en son türkiye de hastalığa yakalanıp kurtulamayan 1995 yılında olmuştur.
suriyelilerin yurdumuza hediyesidir.
ing. polio.

polio asisi.
Polio. Otonom sinir sistemini tutan viral bir hastalıktır. Inaktif polio aşisi oral formlarda yapilmakla birlikte bunun icin ayrica gelistrilmis asilama programi 2013 yilinda yapilmis olup, suriyeden gelen çocuklarin aşısiz olmasi ve turkiye de polio salgininin patlak vermemesi icin asilama guney anadolu ve adana illerinde tekrarlanan dozlarla bbaşlanmıştır.
Babamın 7 yaşında yakalandığı talihsiz hastalıktır.
Bir bacağı eklem yerinden itibaren gelişmemiştir ve felçlidir. Bazen babama yanlış hareketleri yüzünden kızsamda küçüklüğü pek kolay geçmemiştir bu hastalık yüzünden. Bazı kas dokularını etkilediği için topallayıp üstüne basacak kadar yürebilir kişi fakat mesela bacağını havaya kaldıramaz. Bahsettiğim 50 li 60 yıllar tabi. Günümüzde aşıları yapılmaktadır.
aşıyla korunmayı sağlayabilmek kolay olan fakat bulaşma potansiyeli yüksek, çocukları vuran virütik hastalık.
işin anlayamadığım tarafı şu ki, kolay bulaşıyorsa nasıl yetişkinlere bulaşmıyor da direkt çocukları seçiyor ?
bu yüzden solunum yetmezliğinden ölen çocuklar olduğu gibi, vücut kaslarının kısmi bir bölgesindeki zayıflama ile atlatanlar da vardır.
2. dünya savaşı sırasındaki abd başkanı ve en uzun süre görev yapan abd başkanı rosewelt de çocuk felci geçirenlerdendi ve kısmi engelliydi, hayatının bir bölümünü de tekerlikli sandalyede geçirmiştir.
Teşekkürler güzel insan ...

görsel
görsel

Çocuk Felci 20. yüzyıldan önce sadece çocukları değil yetişkinleri de kitlesel biçimde etkileyen ağır bir rahatsızlıktı. Koşulların iyileştirilmesiyle birlikte sadece çocuklar üzerinde etkili olmaya başladı.
ABD'li hekim ve bakteriyolog Jonas Salk, 1954 yılında Çocuk felcine karşı bir aşı geliştirdi. 1957 yılına gelindiğinde, Salk’ın aşısı sayesinde ABD’de görülen çocuk felci vakaları %80-90 oranında azaltılmıştı. Salk, bulduğu çocuk felci aşısı için patent çıkarmamıştır. Eğer patent çıkarsaydı 7 milyar dolar kazanç sağlayabilirdi. O insanları kurtarmayı seçti.

"Güneşin patenti olur mu?... içtiğimiz suya patent alabilir miyiz?"
''Aşı insanlığa aittir''

Jonas Edward Salk (1914-1995) ...
Siyasi otoritesini oturtamayan coğrafyalarda sağlık hizmetlerinin ,dolayısı ile aşılama takviminin hayata geçirilememesi gelişmiş ülkelere göre çağ dışı kalan hastalıkların hortlamasına neden olur.
savaş en çok çocukları etkiler.
çocuk felci,kızamık,boğmaca ...
mülteci gerçeği bedelidir avrupa refahının
https://tr.euronews.com/2...k-felcinin-koku-kurutuldu

afrikada sağlık çalışanları ve gönüllüler sayesinde kökünün kurutulduğu söyleniyor.
afrika'da son 4 yıldır vaka görülmeyen hastalık. Dolayısıyla kıtadan silindiği düşünülüyor. Afganistan'da ve pakistan'da halen görülmekte imiş.
Küba, çocuk felci (1962) ve kızamık (1996) hastalıklarını ortadan kaldıran ilk ülkedir.
allah korusun insanların hayatını daha küçücuk iken karartan lanet bir hastalık.