bugün

pek sevdiğim bir de kahramanı vardır bu romanın: (bkz: jaromil) ..
milan kundera'nın hoşnutluğunu gözler önüne seren kitapların başında gelir.
bugün itibariyle bitirdiğim bir milan kundera romanı.
roman 7 bölümden oluşmaktadır.bu bölümler ise sırasıyla şu şekildedir.

1-şair dünyaya geliyor
2-xaiver
3-şair mastürbasyon yapıyor
4-şair firar ediyor
5-şair kıskanıyor
6-kırklık adam
7-şair can veriyor

3.bölüm başlığından anlaşılacağı üzere cinsel öğelerin yoğun olarak kullanıldığı ve esas itibariyle bir şairin garip dünyası odak alınarak anne-oğul,kendini tanımaya başladığından itibaren başkalarından farklı olduğunu hisseden bir şairin-bir hatunla garip ilişkisi(bu garipliğin çoğunluğu şairden kaynaklanmakta),komünizmin nelerin önüne geçebileği,ya hep ya hiç prensibinin aşk üzerindeki etkisi...ve nihayetinde garip bir son...ölüm...

biraz da kitaptan muhtelif yerler...
sevgilisi karnına dokunmaktan haz alabilirdi,ama orada hiç yaşamış mıydı?
aşk ya çılgınlıktır ya da yoktur.
yaşamı yarım-yaşam,insanları yarım-adam haline getiren korkaklıktan nefret ediyordu.terazinin bir kefesine yaşamını,diğerine ölümü koymak istiyordu.her davranışının daha da iyisi yaşamının her gününün her saatinin,her dakikasının en yüce ölçüt olan ölümle ölçülmesini istiyordu.bu yüzden sıranın başında yürümek,uçurumun üzerindeki ipte yürümek,başının cevresinde mermilerin halesini taşımak ve böylelikle herkesin gözünde yücelmek ve sonsuz olmak istiyordu,ölüm gibi sonsuz...
kendisine çarpılıp dağılmıştı.
gözyaşları en iyi leke çıkarıcıdır.
zalimlere karşı zalim olma cesaretini gösterememek de en büyük zalimliktir.

milan kundera'nın iyi bir yazar olduğu aşikar ancak ilk okunacak kitabı kesinlikle bir başka kitabı olmalı.benden söylemesi.
Milan Kundera romanıdır. Dün öğlen saatlerinde bütün romanlarını bitirmiş bulunmaktayım. Ama bu romanın içlerinde en etkileyicilerinden biri olduğunu söylemeden edemeyeceğim. * * * *

Jaromil adlı annesinin tek çocuğu olan duygusal kişiliği yaratan Kundera roman açısından ona bir rol biçmiş diğer romanlarda olduğu gibi. Sosyalist rejimin sanat anlayışı, ilişkileri düzenlerken dayattığı katı kurallar özgür bir yaratıcı süreci engellerken; anne de çocuğunun * gelişimini kendi kişisel zaferiyle taçlandırmak ister. Başka bir kadının oğlunun yaşamına girmesini kabullenmesi oldukça zordur. * Kundera bunu çarpıcı sahneler ve müthiş bir ironiyle verir.

--spoiler--
Oğlunun kız arkadaşıyla odasında seviştiğini anlayan anne hızlı soluk alıp verişlere dayanamayıp birden kızın hasta olduğunu iddia ederek odaya girer.
--spoiler--

ikili ilişkilere yansıyan bu müdahaleci ve sınırlayıcı tutum diğer açıdan bakıldığında toplumsal düzenin dayatmalarında da aynı tabloyu ortaya çıkarır.
--spoiler--
Jaromil'in çocukken tanıştığı, şiirlerini okuduğu ressamın romanın sonunda resimleri yüzünden sosyalist sanat anlayışına uymadığı için görevinden alındığını, işçilik yaptığını yine çarpıcı bir sahneyle öğrenir. Bunu Jaromil'in yüzüne vuran kişi onu kariyer peşinde koşmak ve ressamla ilişkisini kesmekle suçlar.
--spoiler--

Kundera bu noktada aynı düşünceyi ortaya koyar: "yaşam başka yerde" yaşamak istediğimiz, ya da yaşamamız gereken hayat bu değil, bu olsa olsa bize dayatılan bir şey, bir yanılsamadır. Kesinlikle okunması gereken bir kitap. Benden tavsiyedir.
orjinal ismi zivot je jinde olan milan kundera kitabı.
güncel Önemli Başlıklar