bugün

1911 - 1993, ingiliz yazar.
insanlık durumlarını yansıtan romanlarıyla tanınır.
1983'te nobel edebiyat ödülü'nü kazanmıştır.
filme de uyarlanan, ünlü lord of the flies(sineklerin tanrısı) adlı romanın yazarıdır.
(bkz: hoş gelmiş)*
Oxford Üniversitesini bitirdi. 1954'de Sineklerin Tanrısı ile ün kazandı. Bu kitabından sonra yayınlanan kitapları (özellikle Piramit) çok daha güçlü bir edebi yapıya sahip olmasına rağmen aynı etkiyi yaratmadı. 1980'de Rites of the Passage adlı eseriyle Man Booker Ödülü'nü aldı. 1983'te isveç akademisi 'Gerçekle söylenceyi ustaca birleştiren, insanın ruhsal ve fiziksel boyutlarını derinlemesine inceleyen romancı bu yılın ödülüne layık görüldü' diyerek Nobel Edebiyat Ödülünü William Golding'e verdi. O dönemde ingiliz yazar John Fowles, Golding için 'En iyi ingiliz yazar' demiştir. 1988'de Sir ünvanını alan Golding 19 eylül 1993'de ardında yarım kalmış bir roman bırakarak (The Double Tongue) kalp yetmezliğinden öldü.*
ingiliz edebiyatı'nın en nadide eserlerinden biri olan lord of the flies'ın yazarı. 19 eylül 1911 - 19 haziran 1993 tarihleri arasında yaşamıştır.
hayatıma düstur edindiğim " Seni affedecek kadar olgunum ama tekrar güvenecek kadar aptal değilim " sözlerinin sahibi.
filozoftur ama filozofi yapmaz; yaşama dair gözlemleri yaşam tecrübesine sahip insanlarca çoğunlukla tasvip görür.

şöyle ki;

- Eğer bitmiş bir şey sana acı veriyorsa, duyduğun acı o şeyin kendisinden değil; onun, verdiğin değere değmemesindendir.

veya

- Bir kadın, erkeğin gölgesinde yaşamayacak kadar akıllı; ama o gölgede dinlenmeyi bilecek kadar duygulu olmalı.

ya da

- Bir erkek seni mahvetmeye yemin ettiyse; merak etme, içer ve kendine eder ama bir kadın yemin ettiyse; kesinlikle mahveder.
the spire kitabı yıllar sonra 'kule' adı ile iş bankası yayınları tarafından -tekrar- basılmış ingiliz yazar.

ek; kule kitabını gördüğünüz yerde kaçın.
ingiliz yazarlar denilince aklımıza başta William Shakespeare sonra Charles Dickens ve bazı yazarlar gelir.Bunların içinde William golding'i sayacak insan sayısı yok denecek kadar azdır.

Kendisinin edebi eserleri çok kaliteli olmasına rağmen beklenen değeri görmemiştir.20. yüzyılın en önemli yazar ve şairlerinden birisidir oysaki.

Kendisine "sir" lakabı verilen nadir sanatçılardandır ayrıca.Romanları genellikle aksiyon ve macera eserleridir.Bilim-kurgu romanlarıda vardır.

En önemli eseri "Sineklerin Tanrısı" olarak gösterilir.Bu kitap, insan doğasında bulunan hem iyi hem kötüyü konu alır. insan doğuştan kötü müdür? Yoksa sonra mı tercih edilir iyi ya da kötü olmak? Bu sorunun cevabını çocuklar üzerinden sorarak okuyucuyu düşünmeye iter. (kaynak kitap arkası).Okumanızı öneririm kesinlikle.insanın bilinçaltını daha iyi anlamamızı sağlıyor.

Ben kendisinin fazla eserini okumasamda "Piramit" adlı eserinin edebi değerini çok daha üstün görürüm diğer eserlerine göre ama kamoyunda beklenen etkiyi veremedi "sinekler tanrısına" göre.Tabi benim görüşümdür bu.

Kendisi nobel ödülünü alan nadir insanlardandır.

Toprağı bol olsun.

görsel
Nobelli ingiliz yazar.
görsel

https://onedio.com/haber/...-carpici-17-alinti-843235