annanemi almak için taksi tutup belli bir mesafe gittikten sonra beklemesini rica edip annanemi alip gelecegimi söyledim. bunun için bin türlü laf edip yolda binbir türlü zibidilik yaptıktan sonra taksicilerin anasını sikiyim uber adamdır.
taksicilerin bu tepkisi devam ettiği sürece, insanlar tarafından daha çok tercih edilmesi muhtemel uygulama.
la casa de papel dizisinde buna benzer bir sahne vardı. brezilya - kamerun maçından bahsediyordu. böyle bir maç olsa, dünyada birçok kişi kamerun'un kazanmasını isteyeceğini söylüyordu.
dün yaşanan taksicilerin şiddet hadisesinden sonra, twitter'da bugün 100.000'e yakın konu hakkında tweet atıldı. reklamın hasını yaptılar.
bursa'dan istanbul'a ido ile gelip, yenikapı iskelesi'nde inmeden önce feribotta yanınızda oturan biri ile aynı semte gittiğinizden tek taksi ile yolculuk etme konusunda anlaştınız diyelim. taksici eğer yolda sizin daha önceden tanışmadığınız anlarsa size tepki gösteriyor. ama aynı taksi şoförleri, sizinle aynı yöne gidecek farklı 3-4 yolcu alıp hepsinden gittiği mesafe kadar ücret talep ediyor. mesela eminönü'nde inenden 15 TL alıyorsa, karaköy'den 20 TL, beşiktaş'tan 30 TL istiyor. yolcunun kendi arasında anlaşması haksızlık ama bu hak öyle mi?
peki bu olaya karşılık, uber ne yapıyor? aynı yöne gidiyorsanız, beraber hareket edin ve tutarı aranızda paylaşın diyor.
hangisinin yaptığı daha topluma faydalı? hangisi daha ahlaki? insanlara tasarruf ettirmek mi, yoksa başka bir meslektaşına ihanet edip o yöne gidecek farklı yolculardan gittiği mesafe kadar ücret almak mı?
bu "taksici" arkadaşların hatta devletin anlamadığı temel konu bence Amerikalı ekonomist Joseph Schumpeter'in ortaya attığı "yaratıcı yıkım" kavramıdır.
Schumpeter'e göre ekonomi eskiyi yıkıp, yeniyi ve tüketici için daha iyiyi getiren endüstriyel bir mutasyon sürecidir.
bu durumda şunun iyi anlaşılması gerekir. taksicilik "yaratıcı yıkım"a kurban gitmeye başlamıştır. biz tüketiciler bundan fayda sağlayacağız. daha konforlu araçlarda, daha yüksek standartlarda seyahat edeceğiz. taksiciler bundan zarar görecek. bu, doğal ve normal bir süreçtir.
adı uber olmuş, veli olmuş önemli değil. sanayideki tork anahtarı bile olmayan oto tamiricisi yetkili özel servise nasıl kaybettiyse; mahalle arasındaki catering nescafe'yi sulandırıp satan dandik café'ci Starbucks'a nasıl kaybettiyse taksici de über'e kaybedecek.
işleyişi hakkında %100 bilgi sahibi değilim. uygulamayı da kullanmadım. sadece aldığın hizmeti ve şoförü puanlayabiliyorsun bunu biliyorum bir de şoförlerin bu doğrultuda daha kibar bir hizmet anlayışı sunmaya çalıştıklarını. fakat son günlerde uber'in ivmesinin fazlasıyla artmasından mütevellit ben yakın zamanda bu uygulamayla ilgili de rezaletlerin yaşanabileceğini düşünüyorum. çünkü türkiye'de yaşıyoruz ve bu memlekette bir şey popi olduğu zaman onun boku mutlaka çıkarılır emin olun.
buradaki şoför bi yere kadar ' dur susayım beni kötü oylarlar, ekmeğimden olurum ' der. bi yerden sonra sikerler ulen mottosuyla sağlı sollu girişir yolcuya vb. saçmalıklar...
zaten çok kimseye plaka vermeye başlandı ve hepsi zaten daha önce küfrettiğimiz taksici artıkları.
Taksicilier ve esnaf bilmem nesi başkanının dediklerine bakılırsa adamlar muhtemelen bayağı profesyonel çünkü başkan bunlarar paralelci demeye kadar götürmüş yok milleti soyuyorlar yok sikiyorlar falan. Lan siktir oradan.
iki tane olaydan bahsedeyim.
Geçen hastaydım hastaneye yetişmem lazım bi taksi geldi bindik taksici titreyen çatallı sesiyle "gençler sigarayı atayım mı?" dedi bizimkilerde yok aaaağbi bizde içiyoz zaten " dediler lan am kafalılar ben hastayım kusmak üzereyim sen burada sigarayı atayım mı diyorsun amcık para vereceğim sana ben.
Dönüşte denk gelen tam ironiydi hastaneden çıktık muhtemelen raksicide hastaneden çıktı el ettik aaa taksi geldi durdu arabanın solu yok dayı içeriden el kol yapıyor baktım tek kol dayı omuza kadar alçıda amına koyim lan allah belamı versin şaka değil. Dayının sol kol askıda tavana bağlı alçılı. Sağ elde sigara sağdan bindik. Sol zaten vuruk tren geçmiş sanki içinden ameke. Beni bi gülme aldı bindik niye bindik lan geyik ironi her şey var niye kaçırayım. Bindik dayı hayırlı olsun içindeyken mi alçıya aldılar falan 15 dk dalga geçtik.
80 ülkede 650'den fazla şehirde faaliyet gösteren firma.
uygulama türkiye'de 1.5 milyon indirilmeye sahiptir.
Avrupa’da, 11 milyonu aşkın aktif kullanıcısı bulunuyor.
Hayat kalitemi arttırmış olan uygulama. işe bununla gidip dönüyorum. Hem taksiden daha ucuz hem de mercedes vito'da şoför gıygıyı çekmeden seyahat. Düşünenin uygulayanın ellerinden öperim.
Taksicilere rekabet ortamı yaratıp, kendilerine çeki düzen vermelerini onlara hatırlattıkları için bile sevilebilecek oluşum.
Rekabetin olmadığı yerde tekelcilik sistemi hakim olur. bir piyasayı tek başına domine edeceğini düşünen kurum / firma da müşterinin aleyhine olur.. rekabet iyidir.
türkiye'de yasak değil ancak şöyle bir durum var türkiyede taksi plakasına milyonlarca para ödeyen fırsatçılar yasaları kendi çıkarları doğrultusunda ödeyip, bu araçların ticari taşıma izinleri yok diyerek ceza kestirtiyor. rekabete ayak uyduramayan trafik kurallarından bihaber her şeyde menfaatlerini düşünen çıkarcı sürüsü teknoloji hakkında hint fakiri.