bir ezgi ile birlikte söylenen halk şiirlerinin genel adı. genellikle yazanı ve besteleyeni bilinmeyen, yani anonim eserlerdir.
Anadolulu bir kızı çok sevdim. Aşk dolu, hüzün dolu, ağlatan o eşsiz sevda türküleri bana hep onu hatırlatır. O kız benim anadolu'daki diğer yarımdır.
bu ülkeye özgü en güzel değerlerden biri. türküleri çok seviyorum. hemen hepsinde çok büyük aşkların derin izleri var. dünyada hiçbir millet "aşkı" bu kadar güzel ve derinden yaşamamış ve bu kadar güzel anlatmamıştır. türkülerimiz o güzel aşkların tanıklarıdır. yazanları ve besteleyenleri huzur içinde uyusun.
Ana dili Türkçe olan ya da Türk diliyle bildirimde bulunan insanların yaşadığı her yerde varlığı bilinen, dün olduğu gibi bugün de sözlü geleneğin vazgeçilmez icra ürünlerinden olan ve Türk dünyasının müştereklerinden kabul edilen türküler, Türk kültürünün temel unsurlarından biridir. Türküler, mitolojik dönemden günümüze uzanan uzun ince bir çizgide Türklerin sosyal, siyasal, dinî ve kültürel hayatının her safha ve sayfasında yer almış, önemli görevler üstlenmiştir. Türk insanı çoğu zaman türkülerde kendini bulmuştur. içini türkülere dökmüş, sevincini, heyecanını, hüznünü, acısını türkülerle dile getirmiş, sırlarını türkülerle paylaşmış, derdini türkülere açmış, aşkını, sevdasını, hatırasını, gönlünü, kalbini, kısacası yüreğini türkülerle ortaya koymuştur. Türküsüz kalmayı yurtsuz kalma olarak düşünmüş, onsuz kendini gurbette hissetmiştir.
insanı derin yerlere götüren hatta durduğun yerde sanki ruhun geziyormuş hissine kaptıran bir müzik türü. şöyle çayını alıp balkonda ince ince manzaraya dalıp dinlenirse meditasyon gibidir.
Her sosyokültürel katmandan, her kafadan insanın belli zamanlarda kulak verdiği söz ve müzikler bütünüdür. Tabii ki niteliği olarak soz ve müzikler bütünü nden çok daha fazlasıdırlar. Belli bir yaşanmışlık, bir felsefe barındırırlar. Çok üzücüdür ki "türkü bar" gibi yoz mekanlar ve türküyü böğürerek okuyan iğrenç şarkıcılar yüzünden kirletilmektedir.
Anadolu insanının hüzünleri, mutlulukları, aşkları ve hayatını içeren sanat eserleridir. yıllarca dinlense bile bıkılmaz. bizde olan bir parçaya hitab eder hep. nitekim son 6 aydır neredeyse her gün dinlediğim türkü var benim. kendini bu kadar dinleten pop şarkısı olamaz misal.
Sen bir aysın ben kara gece, gel derim
Bu can senin sersebil ettim, al derim
Sorsan barım yaresini de, gül derim
Şerbet diye zehir de versen, bal derim
Ben bozkırım sen yağmursun, gel hadi
Kuru dalım bana da çicek, ol hadi
Ben ağlayım yeter ki sen gül, gül hadi
Gitme sakın kal orda biraz, kal derim
Kilim gibi ser beni yola, ser beni
Garip çigdem gibi de dağdan, der beni
Bir Kerem´den bir Köroglu´ndan, sor beni
Anlatsınlar şu Keloglan´ı, bil derim
Pek ilgilenmem ama iki üç tane vardır ki iyi seslerden duyunca dinlemeden edemem.
Hastane önünde incir ağacı
Edremitin gelini
Suya gider allı gelin
Güle yel değdi.
Bunlar dışında dinlemem tavsiye ederim .
"bitlis'te beş minare
Beri gel oğlan beri gel
Yüreğim dolu yare
Beri gel oğlan beri gel
isterem yanan gelem
Beri gel oğlan beri gel
Cebimde yok beş pare
Beri gel oğlan beri gel".