milliyetciligin turklere has cesididir. ama tabi, gundelik hayatta kullanildiginda, milliyetci muhafazakar cizgiden ziyade turanci cizgiye yakin bir seyden bahsediliyormus tadi verir.
alti bos, retorikten ibaret, kitlelere gaz vermekten daha faydali bir etkisi olmayan ideolojilerdendir.
daha önceden tutmayan bir osmanlıcılık deneyen osmanlı imparatorluğu nun son demlerinde tutunmaya çalıştığı akım.tutması halinde osmanlı nın belini doğrultmasına yardımcı olabilirdi belkide.daha sonra da osmanlı,islamcılığı denemiş ve onun sonu felaketle sonuçlanmıştır...ayrıca kişisel kanaatimce şu an da uygulanması gereken politik strateji.
kavmiyet etnosantrizmi içeren bu kavramı kullanmaktan imtina ediyorum..bu şekilde türkçülük savunması sonucu bölücülük ortaya çıkar..içi boş olan bu kavramdan sakınmamız gerekir..biz türkler,kürtler,lazlar,çerkezler,araplar kardeşiz..ortak değerimiz ise esenlik dini islamdır..
eski dönemlerde kafatasçılık olduğundan pek değer görmemiş düşünce tarzıdır.ama atatürkün türk demek türkce demektir sözüyle ivmeye geçmesi gereken ama türk gençliğinin unuttuğu hede.
Memleket sizindir, Türklerindir. Bu memleket tarihte Türkü, o halde Türktür ve ebediyen Türk olarak yaşayacaktır. atatürk 1923
Bütün uygar eserleri, bütün dünyada ilk defa yapmış ve yaşamış olan insanlar Türk ırkındandır. atatürk 1930
Türk ! Övün, çalış, güven. atatürk 1934
Yüksel Türk! Senin için yüksekliğin sınırı yoktur. atatürk 1935
türk olmakla övünmektir. tanrı'nın bize bağışladığı bu büyük ulustan olduğu için şükretmek, geçmişine, atasına yaraşır olmak istemek, bunun için çalışmaktır.
geçmişte hiç bir ulustan insanlık görmeyip, hep insanlık, hoşgörü, acun barışı için çalışmış olan ırkına saygı göstermektir.
diğer ulusların faşizmi gibi yıkıcı olmayan türkçülüğün tek istediği, türklük bilinci gelişmiş, türklük için çalışmayı kendine görev bilmiş nesiller görmektir. bu ırkçılıksa, ırkçılığı ancak bundan oluşur.
türk ülkesinde türk olmanın utanç verici, ikinci sınıf kişi konumuna düşürücü bir etken olmasına başkaldırmaktır.
türkler'in yalnızca kendi çevresinde/ülkesinde olmadığını, acunun dört bir yanına yayıldığını bilmek, çeşitli siyasi nedenlerle güçsüzleştirilmiş budununu gönençli kılmayı, kendi öz çıkarlarından üstün tutmaktır.
laikliğin neden gerekli olduğunu bilmektir. ne şimdiye kadar kendi ümmetinden olanlardan, ne de 'yüzyıllardır aynı topraklarda birlikte yaşadığı kardeşlerinden' şimdiye kadar bir bağlılık görmemiş olan toplumunun tek bağlayıcı etkeninin 'türklük' olduğunu görebilmektir.
atatürk'ten sonra hiç bir değer görmeyen bir düşüncenin, neden toplumdan uzaklaştırıldığını, türklüğün hangi kesimlere neden zararlı olduğunun ayırdına varabilmek, her türlü ideolojinin zararını görmüş türk'ün son çıkarının/yaşama umudunun türkçülükte olduğunu görmektir.
bir kürt, laz, çerkes, yunan ya da rus'tan bireysel olarak çok iyi arkadaşlar olabileceğini, ancak bunların kitlesel olarak ülkesine zararlı olabileceğini, en azından bu potansiyele iye olduklarını, ussal olara görebilmek, geçmişteki tecrübelerinden de bilmek, bu yüzden toprağında azınlık istememektir.
kendinden çok uzaklarda yaşayan kandaşlarının da, çeşitli kültürel ve siyasi emperyalizm sayesinde nasıl ezilmeye, sindirilmeye çalışıldığını görmek, bunun nedenlerini aramaktır. neden her toplumun türk'ün karşısında olduğunu öğrenmek, zaten türk'ün yüceliğini öğrenmektir.
güçlü bir turan devleti, ne abd gibi sömürgen politika izler, ne sovyetler gibi eşitlik adı altında insanları mankurtlaştırarak kendine sömürebileceği kişi ve toprak arayacaktır.
türkçülük, türk vatanında, türk olarak yaşayıp, önce türklük için, sonra insanlık için çalışmaktır. zaten türklük için çalışmak, dolaylı olarak insanlık için çalışmak olduğundan, bir türk'ün en büyük görevidir.
tek gereksinimi tanrı'nın desteği, ve biraz da bilinçtir. *
''türkçülük, büyük türkeli' nde, türk uruğunun kayıtsız şartsız hakimiyeti ve bağımsızlığı ile türklüğün her yönden bütün milletlerden ileri ve üstün olması ülküsüdür. bu ülkü geçmişte birkaç kere gerçekleşmişti. büyük türkçülük ülküsü ve inancı ile yetişen gençlik sayesinde yarın yeniden gerçek olacaktır.''
sosyalist bir akimdi ilk basladiginda. birlik olarak turan ve ittihad i islam öngörülmüstür.
emperyalizme karsi olmak ana hedeftir. bunun disinda kültürel degerlerin bir kenara atilamayacagi fikrinden yola çikilmistir ki daha dogru bir yoldur bu asil sosyalizme nazaran.
savunanların kurtuluş savaşında benimsedikleri senin bu zaman içinde hayat bulmanı sağlayan hede. birlik olmanın, bütün olmanın adı ister amerikalı ister ingiliz ister türk olsun ne fark eder.
birlik olan hayatta kalıyor, birlik olan kazanıyor.
bir içinde olmayı türk olma içinde gurur edinenler, işte onlar türkçüdür.
ırkçılıkla,faşistlikle uzaktan yakından alakası yoktur.nasıl bir düşünce akımı olduğunu okumadan,bilmeden birileri bok atmaya çalışmaktadır.lakin yazıktır bu şahıslara.her türk'ün olması gerekendir.ziya gökalp,nihal atsız,başbuğ atatürk,nejder sançar,yusuf akçura,reha oğuz türkkan ünlü türkçülerdir.türkçülüğün tam manasıyla ne olduğunu anlamak ve bilip bilmeden sallamamak için başvurulması gereken en önemli eser (bkz: türkçülüğün esasları).ne moskofun komunizmi ne amerikanın liberalizmi türk'e çare olmayacaktır.olmamıştır da zaten.
19. yy ın sonlarına doğru gelişmeye başlayan olgudur. Türkçülüğün ilk olarak ortaya çıkışı, Osmanlı topraklarının dışında başlamıştır. 19. yy ın sonlarına gelindiğinde, Rusya'daki Türkler arasında bazı önderler ** Türkler arasında milliyetçilik fikirlerini yaymaya çalışmaktaydılar, daha sonraları ise bu önderlerin bazıları Osmanlı topraklarına gelerek Türkçülük akımına öncülük etmişlerdir. Tabi ki Türk milliyetçiliğinin ortaya çıkışını , sadece, Rusya'da yetişmiş bu insanlarla sınırlandırmak hata olur. 1789 Fransız ihtilalinin getirdiği etkiler, yurtdışında Türkler ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalar ve Osmanlı imparatorluğundan tüm azınlıkların birer birer kopması en sonunda Türkleri de kendi haklarını arama konusunda arayışlara itmiştir. işte Türk milliyetçiliği ve Türkçülük kabaca bu etmenler sayesinde ortaya çıkmıştır..
Osmanlı imparatorluğu zamanında Türk milliyetçiliği tam anlamıyla oturmamıştı. Ziya Gökalp tarafından öncülüğü yapılan bu hareket, ittihat ve Terakki Partisi tarafından yürütülmeye çalışıldıysa da gerçek anlamıyla başarılı olamamıştır, bunun altında ise bir çok faktör vardır: Henüz ümmetten millete tam anlamıyla geçilememiş olması, Osmanlı'daki aydın eksikliği vb gibi.. ittihat ve Terakki Partisinin politikaları ile birlikte, Türk milliyetçiliği, Turancılık ve islamcılık ile içiçe geçmiştir ve ne olduğu tam olarak ele alınmamıştır. Türk milliyetçiliği hususunda bu dönemde en etkili isimlerinden olan Ziya Gökalp Türk milliyetçiliğinin üç aşamadan oluşması gerektiğini arz etmekteydi: Türkiyecilik(yani Türkiye Türklerinin birleşebilmesi), Oğuzculuk(Tüm Oğuz boylarının birleşmesi) ve Turancılık. Ziya Gökalp bu üçüncü aşamayı kendisi de uzak bulmaktaydı.
Mustafa Kemal ve Cumhuriyet ile birlikte Türkçülük ve Türk milliyetçiliği yeni bir boyut kazanmıştır. Türk milliyetçiliği evrilerek yerini Atatürk milliyetçiliğine bırakmıştır. Buna göre; Türkiye devletini kuran halka Türk milleti denir. Yani Türkiye topraklarında yaşayan herkes Türk'tür. Bu özelliğiyle bu milliyetçilik birleştirici bir unsurdur, ancak gene de bazı aşırı ırkçı çevreler Türk milliyetçiliği adı altında ırkçı tutumlarını sürdürmeye çalışmışlardır. Bunlar hem Türk milliyetçiliğinin adına leke düşürmüşlerdir, hem de ayrımcı bir tutum sergilemektedirler...