bugün

türkçülük

19. yy ın sonlarına doğru gelişmeye başlayan olgudur. Türkçülüğün ilk olarak ortaya çıkışı, Osmanlı topraklarının dışında başlamıştır. 19. yy ın sonlarına gelindiğinde, Rusya'daki Türkler arasında bazı önderler * * Türkler arasında milliyetçilik fikirlerini yaymaya çalışmaktaydılar, daha sonraları ise bu önderlerin bazıları Osmanlı topraklarına gelerek Türkçülük akımına öncülük etmişlerdir. Tabi ki Türk milliyetçiliğinin ortaya çıkışını , sadece, Rusya'da yetişmiş bu insanlarla sınırlandırmak hata olur. 1789 Fransız ihtilalinin getirdiği etkiler, yurtdışında Türkler ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalar ve Osmanlı imparatorluğundan tüm azınlıkların birer birer kopması en sonunda Türkleri de kendi haklarını arama konusunda arayışlara itmiştir. işte Türk milliyetçiliği ve Türkçülük kabaca bu etmenler sayesinde ortaya çıkmıştır..

Osmanlı imparatorluğu zamanında Türk milliyetçiliği tam anlamıyla oturmamıştı. Ziya Gökalp tarafından öncülüğü yapılan bu hareket, ittihat ve Terakki Partisi tarafından yürütülmeye çalışıldıysa da gerçek anlamıyla başarılı olamamıştır, bunun altında ise bir çok faktör vardır: Henüz ümmetten millete tam anlamıyla geçilememiş olması, Osmanlı'daki aydın eksikliği vb gibi.. ittihat ve Terakki Partisinin politikaları ile birlikte, Türk milliyetçiliği, Turancılık ve islamcılık ile içiçe geçmiştir ve ne olduğu tam olarak ele alınmamıştır. Türk milliyetçiliği hususunda bu dönemde en etkili isimlerinden olan Ziya Gökalp Türk milliyetçiliğinin üç aşamadan oluşması gerektiğini arz etmekteydi: Türkiyecilik(yani Türkiye Türklerinin birleşebilmesi), Oğuzculuk(Tüm Oğuz boylarının birleşmesi) ve Turancılık. Ziya Gökalp bu üçüncü aşamayı kendisi de uzak bulmaktaydı.

Mustafa Kemal ve Cumhuriyet ile birlikte Türkçülük ve Türk milliyetçiliği yeni bir boyut kazanmıştır. Türk milliyetçiliği evrilerek yerini Atatürk milliyetçiliğine bırakmıştır. Buna göre; Türkiye devletini kuran halka Türk milleti denir. Yani Türkiye topraklarında yaşayan herkes Türk'tür. Bu özelliğiyle bu milliyetçilik birleştirici bir unsurdur, ancak gene de bazı aşırı ırkçı çevreler Türk milliyetçiliği adı altında ırkçı tutumlarını sürdürmeye çalışmışlardır. Bunlar hem Türk milliyetçiliğinin adına leke düşürmüşlerdir, hem de ayrımcı bir tutum sergilemektedirler...