türkçülük

entry640 galeri115
    40.
  1. ''Türkçülük, büyük Türkelinde, Türk uruğunun kayıtsız şartsız hakimiyeti ve bağımsızlığı ile Türklüğün her yönden bütün milletlerden ileri ve üstün olması ülküsüdür''

    (Orkun, 10.sayı, 1 Ekim 1943)
    2 ...
  2. 39.
  3. Bugün ülküler ve kahramanlar çağında yaşıyoruz. Geçmiş haklara dayanılarak davaların öne atıldığı, hesapların görüldüğü günlerdeyiz. Kan çağlayanları, kılıç şakırtıları ve gülle sesleri içinde yarının neler hazırladığını bilemiyoruz. Bu kasırga arasında, milletlerin yalnız geçmişlerini hatırlayarak milli ülkülerine yapıştıklarını görebiliyoruz. Geçmişi olmayan, yahut olup da unutan, milli ülküsü bulunmayanlar devriliyor.

    nihal atsız
    3 ...
  4. 38.
  5. Türkçülük ülküsü bizden amansız bir görev ahlakı istiyor. Subay hiç yorulmadan altı saatlık talimini yaptırırsa, öğretmen bıkmadan öğreticilik işini yaparsa, memur sinirlenmeden halka kolaylık göstermeye devam ederse, doktor her şeyden önce yurttaşlarının sağlığı ile ilgili olursa, öğrenci her şeyden önce dersini bellemeye çalışırsa ve bütün görevlerle rütbeler arasında ne caka, ne gösteriş, ne dalkavukluk, ne de ilgisizlik olmadan bir ahenk kurulursa, aşağıdakiler yukarının buyruğunu ukalalık saymaz, yukardakiler de aşağının doğru ihtarlarına kızmazlarsa, bütün karşılıklı işlerde, görüşme ve konuşmalarda ne ikiyüzlülüğe kaçan nezaket, ne de kabalığa kaçan sertlik bulunmazsa, görevin bizden istediği şey yapılmış olur.

    nihal atsız
    3 ...
  6. 37.
  7. Türkçülük, dün bir kaynaktı; bugün çaydır. Yarın coşkun bir ırmak olacak ve önünde yabancı duygu ve düşüncelerden gelen bütün engeller yıkılacaktır.

    nihal atsız
    3 ...
  8. 36.
  9. Türkçülük bir ülküdür. Ülküler, milletlerin manevi gıdasıdır. Ülküsüz milletlerin en talihlisi dahi silik ve sönük kalmaya mahkumdur. Eğer bu millet talihli de değilse, onun sonucu yenilmek, ezilmek, hatta yok olmaktır.

    nihal atsız
    3 ...
  10. 35.
  11. türkçülük türk ulusunu yükseltmek demektir. ama sorun "ulus" kavramının açıklanmasındadır. ulus ziya gökalp'e göre 6'ya ayrılmaktadır.
    1- ırki türkçülere göre ulus, ırk demektir. ırk hayvanbilimi terimidir. anatomik olarak tiplere ayrılırlar. örneğin; atlar. arap, ingiliz, macar ırkı olarak aatomik bölünmelerle sınıflandırılırlar. insanlar arasında ise; beyaz, sarı, siyah,kırmızı ırk adı altında 4 ırk vardır. insanbilimi insanları kafa biçimi saç ve göz rengi olarak üç ırka ayırır: uzun kafalı kumral, uzun kafalı esmer, yassı kafalı.fakat hiç bir ulus bu tiplerden yalnız birine sahip değildir.aynı aile içinde bile kardeşlerin farklı kafa şekillerine sahip olduğu görülür.buradan destekle ve manouvrier'in araştırmları temelinde anatomik niteliklerin toplumsal karakterlere etki etmediğini öğrenmiş oluruz. böylece ırkın toplumsal karakterle örtüşmediğini savın çürüdüğünü anlarız.ulus bu değilidir
    2- kavmi türkçüler de ulusu, kavim topluluğuyla karıştırır. kavim; aynı anadan aynı babadan üremiş, içine yabancı karışmamış kandaş topluluktur.toplumlar tarih öncesinde bile savaş, ganimet, kız kaçırma, evlenme göçler ile diğer kavimleri kendilerine benzetmeye çalışmış ya da etkilenmişlerdir. saf bir kavim ne eskiden ne de günümüze kadar oluşamamıştır. ayrıca kavimlerdeki eğitim sistemi sadece topluma sağlıklı birey yetiştirir bu nedenle doğuştan gelmeyen siyasi, iktisadi, dinsel inanaçlar ile kavimlerdeki ulus bilincinin sonradan oluştuğu düşünülürse bu tez de çürümüş olur.
    3- coğrafya türkçülerine göre; ulus aynı ülkede oturan halkların toplamıdır. iran, britanya, isviçre, belçika ulusu vardır.oysa iran ulusunda kürt türk farisi bir aradadır, 3 ulus. isviçre'de alman, fransız, italyan 3 ulus. belçika'da fransız asıllı valonlar, cermen asıllı flamanlar. britanya'da irlandalı, iskoçyalı ,galli,anglo sakson 4 ulus...
    diller ve kültürler birbirinden ayrıdır tümüne ulus demek yanlıştır.
    4- osmanlıcılara göre; ulus osmanlı imparatorluğu'nda bulunanların toplamıdır. ama imparatorluğun yruklarını bir ulus saymak büyük yanılgıdır çünkü içinde bağımsız kültürlari barındırran topluluklar vardır.
    5- islam birliği savunucularına göre; ulus tüm müslümanların toplamı demektir. aynı dinden olanlara "ümmet" denilir burada kavram yanıuldısı oluşmuştur. ulus kültür ortaklığı da gerektirir. bundan ayrıdır.
    6- bireycilere göre; ulus bir insanın kendini bağlı saydığı her hangi bir toplumdur. kişi görünüşte kendini toplumlara bağlı sayabilir ama duygu ve ruh kişiye hükmeder.ruhbilimcilere göre;duygusal yaşantı asıl olandır, düşünsel yaşantı ona bağlanmıştır. "düşünceleri duygularına uygun olmayan insan ruhsal bakımdan hastadır!" örn: duygusal olarak dindar olan genç düşünsel olarak dinsiz sayabilir kendini .

    ulus kişinin içinde yaşadığı eğitimini aldığı toplumdan başka bir şey değildir. tüm duygu eğitimle alınnmış o topluma benzemiştir. kişi ancak o toplumda yaşarsa mutlu olabilir. başka toplumda olursa yurtsamaya uğrar.kişinin istediğinde ulusunu değiştirebilmesi elinde değildir. ulusallık dışsal bir gerçektir.
    insan ulusunu bilgisizlik nedeniyle tanıyamamışken, sonradan araştırıp keşfedebilir. ama bir partiye girer gibi şu ya da bu ulusa giremez.
    ulus; dil, din ahlak ve sanat bakımlarından ortak olan yani aynı eğitimi almış bireylerden oluşan topluluktur. türk köylüsü bunu " dili dilime uyani dini dinime uyan" diye belirtmiştir. kan bağından çok din ve dil ortaklığı oluşan kişilerle yaşamak ister bireyler ve bu onların ulus içinde yaşama sebepleri oluverir.
    kişi eğitimiyle büyüdüğü toplumun ülküsü uğruna canını bile verebilir. oysa, zihinsel bakımdan kendisini bağlı saydığı yabancı toplum uğruna ufak bir çıkarını bile feda edemez.
    *
    ziya gökalp'in deyimiyle:
    "türk'üm diyen her insanı türk tanımaktan ,yalnız türklüğe ihaneti görülenler varsa, cezalandırmaktan başka yol yoktur."
    4 ...
  12. 34.
  13. Amactır : Butun dunyadaki Turklerin birlesmesidir amac..Amac TURANDIR .. Turklerin dunya sahnesinde etkin bir guce sahip olmasıdır..Bir nevi cihan hakimiyetidir ...!

    Sevdadır : Bir milleti sevmektir..Kendi milletini ozunden cok sevmektir..Milletin icin calısmak..Milletinin gelecegi icin cabalamaktır..Bulundugun her konumda , milletinin ve sana iyilik yapan milletlerin cıkarını dusunmektir...

    Turkculuk , Yasam bicimidir : Delikanlı gibi yasamaktır.. iki yuzlu olmamaktır .. Bir Turk gibi ;

    Asaletli olmak , durust olmak , merhametli olmak , sefkatli olmak, yapılan iyiligi unutmamak,ekmegini yedigin yere ihanet etmemek , mazlumun yanında zalimin karsısında her daim dogruluk icin savasmaktır ...

    Turkculuk , bir ideolojiden cok her Turkun kalbinde bulunan bir ASKTIR ...!

    Benim Turkculukten yaptıgım cıkarım budur ..Benim anladıgım budur ! ...
    10 ...
  14. 33.
  15. etrafta gerçek türkü bulursan otur türkçülük yap dedirtiyor insana..hadi yiyorsa hepberaber kafatası ölçümü yaptıralım,kaçımız safkan türk çıkarız..he ama tabii bazı insanlar vardır ki türk olmaktan onur duyar ve kendini türk kabul eder,aslında gerçek türkçülük budur..atatürkümüzün dediği gibi bu vatanı kurtarmak için kurtuluş savaşına katılan ve türkiye cumhuriyetinin kurulmasına katkıda bulunmuş herkes türkdür aslında..ama ne yazık ki bugün öyle bir noktaya gelindi ki,kürtçülük filan moda oldu..ve "ne mutlu türküm" diyemeyen bir başbakanımız var bugün,ne ironi ama..
    1 ...
  16. 32.
  17. güzel ülkemde himaye edilen ırkçılığın alt kolu. türk ırkçılığı.
    3 ...
  18. 31.
  19. türk islam ülküsüyle yani ülküçülükle karıştırılmaması gereken olgu.
    4 ...
  20. 30.
  21. türk olmayan fikir adamlarının doğrultusunda yandaş toplayan bir akım.

    (bkz: tekin alp)

    (bkz: ziya gökalp)
    0 ...
  22. 29.
  23. 28.
  24. dilde,fikirde,işde birlik esasına dayanır...
    2 ...
  25. 27.
  26. 26.
  27. devletin, dili, dini, soyu ve ülküsü bir olan bir toplumdan oluştuğu taktirde ayakta durabileceğini savunan düşüncedir.
    1 ...
  28. 25.
  29. 19. yy ın sonlarına doğru gelişmeye başlayan olgudur. Türkçülüğün ilk olarak ortaya çıkışı, Osmanlı topraklarının dışında başlamıştır. 19. yy ın sonlarına gelindiğinde, Rusya'daki Türkler arasında bazı önderler * * Türkler arasında milliyetçilik fikirlerini yaymaya çalışmaktaydılar, daha sonraları ise bu önderlerin bazıları Osmanlı topraklarına gelerek Türkçülük akımına öncülük etmişlerdir. Tabi ki Türk milliyetçiliğinin ortaya çıkışını , sadece, Rusya'da yetişmiş bu insanlarla sınırlandırmak hata olur. 1789 Fransız ihtilalinin getirdiği etkiler, yurtdışında Türkler ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalar ve Osmanlı imparatorluğundan tüm azınlıkların birer birer kopması en sonunda Türkleri de kendi haklarını arama konusunda arayışlara itmiştir. işte Türk milliyetçiliği ve Türkçülük kabaca bu etmenler sayesinde ortaya çıkmıştır..

    Osmanlı imparatorluğu zamanında Türk milliyetçiliği tam anlamıyla oturmamıştı. Ziya Gökalp tarafından öncülüğü yapılan bu hareket, ittihat ve Terakki Partisi tarafından yürütülmeye çalışıldıysa da gerçek anlamıyla başarılı olamamıştır, bunun altında ise bir çok faktör vardır: Henüz ümmetten millete tam anlamıyla geçilememiş olması, Osmanlı'daki aydın eksikliği vb gibi.. ittihat ve Terakki Partisinin politikaları ile birlikte, Türk milliyetçiliği, Turancılık ve islamcılık ile içiçe geçmiştir ve ne olduğu tam olarak ele alınmamıştır. Türk milliyetçiliği hususunda bu dönemde en etkili isimlerinden olan Ziya Gökalp Türk milliyetçiliğinin üç aşamadan oluşması gerektiğini arz etmekteydi: Türkiyecilik(yani Türkiye Türklerinin birleşebilmesi), Oğuzculuk(Tüm Oğuz boylarının birleşmesi) ve Turancılık. Ziya Gökalp bu üçüncü aşamayı kendisi de uzak bulmaktaydı.

    Mustafa Kemal ve Cumhuriyet ile birlikte Türkçülük ve Türk milliyetçiliği yeni bir boyut kazanmıştır. Türk milliyetçiliği evrilerek yerini Atatürk milliyetçiliğine bırakmıştır. Buna göre; Türkiye devletini kuran halka Türk milleti denir. Yani Türkiye topraklarında yaşayan herkes Türk'tür. Bu özelliğiyle bu milliyetçilik birleştirici bir unsurdur, ancak gene de bazı aşırı ırkçı çevreler Türk milliyetçiliği adı altında ırkçı tutumlarını sürdürmeye çalışmışlardır. Bunlar hem Türk milliyetçiliğinin adına leke düşürmüşlerdir, hem de ayrımcı bir tutum sergilemektedirler...
    2 ...
  30. 24.
  31. ırkçılıkla,faşistlikle uzaktan yakından alakası yoktur.nasıl bir düşünce akımı olduğunu okumadan,bilmeden birileri bok atmaya çalışmaktadır.lakin yazıktır bu şahıslara.her türk'ün olması gerekendir.ziya gökalp,nihal atsız,başbuğ atatürk,nejder sançar,yusuf akçura,reha oğuz türkkan ünlü türkçülerdir.türkçülüğün tam manasıyla ne olduğunu anlamak ve bilip bilmeden sallamamak için başvurulması gereken en önemli eser (bkz: türkçülüğün esasları).ne moskofun komunizmi ne amerikanın liberalizmi türk'e çare olmayacaktır.olmamıştır da zaten.
    15 ...
  32. 23.
  33. 22.
  34. 21.
  35. savunanların kurtuluş savaşında benimsedikleri senin bu zaman içinde hayat bulmanı sağlayan hede. birlik olmanın, bütün olmanın adı ister amerikalı ister ingiliz ister türk olsun ne fark eder.

    birlik olan hayatta kalıyor, birlik olan kazanıyor.

    bir içinde olmayı türk olma içinde gurur edinenler, işte onlar türkçüdür.

    aksi türk alerjenliğidir.
    3 ...
  36. 20.
  37. birilerinin ya da bazı kurumsal örgütlerin isimlerinin başına getirdiklerinde kazandık sandıkları sıfat..
    (bkz: türk olunmaz türk doğulur)
    2 ...
  38. 19.
  39. 18.
  40. sosyalist bir akimdi ilk basladiginda. birlik olarak turan ve ittihad i islam öngörülmüstür.
    emperyalizme karsi olmak ana hedeftir. bunun disinda kültürel degerlerin bir kenara atilamayacagi fikrinden yola çikilmistir ki daha dogru bir yoldur bu asil sosyalizme nazaran.

    (bkz: yusuf akcura)
    (bkz: mirsait sultan galiyev)
    (bkz: ziya gokalp)
    (bkz: mehmet emin resulzade)
    (bkz: sadri maksudi arsal)
    (bkz: ismail gaspirali)

    hatta bu insanlarin tkp'nin kurucusu mustafa suphiye fikren yakinligi mevcuttur.

    ek olarak; (bkz: nihat genc), (bkz: atilla ilhan)

    bugunku turkculer ile bugunku sosyalistler ile fikren baglari zayiftir hatta kalmamistir.
    4 ...
  41. 17.
  42. 16.
  43. ''türkçülük, büyük türkeli' nde, türk uruğunun kayıtsız şartsız hakimiyeti ve bağımsızlığı ile türklüğün her yönden bütün milletlerden ileri ve üstün olması ülküsüdür. bu ülkü geçmişte birkaç kere gerçekleşmişti. büyük türkçülük ülküsü ve inancı ile yetişen gençlik sayesinde yarın yeniden gerçek olacaktır.''

    hüseyin nihal atsız
    11 ...
© 2025 uludağ sözlük