bugün

ilk uygulandığında çok eleştirilmişti. Zamanla oturmaya başlıyor ancak arkasında da birçok kişiyi mağdur ederek.

ilk başta kural güzel. Yetkililer üzerlerinden sorumluluğu atmak için sınav kağıdını almadan önce kabul ediyorum, anladım tarzında bir butona tıkladığınızda size sınav giriş belgesi veriyor. Buna benzer birçok uyarı da medyada da duyuruluyor. Öğrencilerin dikkatinin dağılmaması, daha planlı olması açısından böyle bir uygulama getirilmiş. iyi mi, iyidir herhalde.

Ama gelelim bir de olayın başka bir boyutuna. Birçok sınav merkezi yerde yapılıyor. Özellikle büyükşehirlerde trafik tam bir sorun. Bazen siz kendinizi ne kadar iyi ayarlarsanız bile beklenmedik şeylerle karşılaşıp trafiğin azizliğine uğrayabilirsiniz.

Türkiye büyük bir ülke. Küçük yerleşim yerlerinde yaşayanlar merkezlere gitmek zorunda kalıyor. Evinden çıkıp 5 dakikada sınava girecek olanla sınava girebilmek için 90-100 km yol giden biri eşit şartlarda sınava girmemiş oluyor.
Ne mantıklı ki bu olsun şu ülkede.
Hiçbir akla mantığa uymayan kuraldır. Düpedüz orospu çocukluğudur. Saniyelik farkla milleti sınava sokmamak ne demektir? Bir de bu kuralı sırf devlet koydu diye uyacaksınız diyip geç kalanlara kızanlar var. Yarın öbür gün devlet götlerini sikse devletime canım feda götüm de feda olacak tabi derler amk yaratıkları.
Öğrencilere ayrıca bir gerilim yaşatma amacı taşır.
(bkz: sınavlardaki 15 dakika kuralı)
Mis gibi de kuraldır. Bu kurala takılan da net geri zekalıdır.
Bir çok öğrencinin bir yılını boku bokuna çalmış kuraldır.
Amerika'da avrupada uzakdoğu'da olunca 'adamlar disiplinli yea' oluyor. bizde olunca saçma oluyor. farzet sınav 9.45te başlıyor.
gayet mantıklı kuraldır. önemli bir sınava gireceksin son 5 dakika kala lambur lumbur sınıfa dalıyorsun. insanlar konsantre olmuş odaklanmış hadi baştan onu bekle. gel zamanında otur hazırlan sınava başla. bizim millet son dakika iş yapmayı sevdiği için ağlamaya da bayılıyor. ösym'nin son yıllarda yaptığı en mantıklı hareket olmuş. herkes zamanında gelsin. evet.
Sınava iki kere girdim, yıllarca üniversite de okudum. Össlerde bir saat önceden okulda oldum. Önceden gidip okulu gördüm. Vize ve finallerde bile yarım saat önceden okulda olurdum ki fakültemde sınav süreleri 15-30dakika arası olup genelde saatinden önce sınava başlatılırdı.
Bunun bir kural haline getirilmesi gereksiz ama zaten o süre zarfında okulda olunması gerekirdi.
dogal seçilime bir örnektir.
tanim: bu 5. kere ygs-lys girisim. o kadar siklememe ragmen son saniyesinde bile olsa velilerin hadi oglum kos nidalari esliginde kapidan girerim hep.

teyzelere not: teyzecim ben oylesine giriyorum paniklemeyin her seferinde caninizi yerim.
Türk milletinin bir türlü uyamadığı kuraldır. 2 buçuk saatlik yol gidip 1 saat öncesinden yetişenle 15 tam vaktin de sınava gelemeyen bir değildir. Biraz prensip meselesi. Ayrıca ilk bu sınava girdiğim yıl 3 defa okumuştum sınav giriş kağıdını. Ona göre kıyafetimi ayakkabımı ayarlamış sürekli taktığım yüzüğü çıkarmıştım. Yani siz yıllarca en azından 1 yıl az veya çok çalıştığınız bir sınavın giriş kağıdını okuma tenezzülünde bulunmuyorsanız yada okuyup kuralı görüp" aman yaa kabul ettiririz herşey uygun olsa madalya mı takacaklar sanki" düşüncesinde olursanız tabi böyle durumlara düşersiniz ve ağlamaya hakkınız yok. Ha demiyorum hepsi sorumsuzdu. Gerçekten o sınava belli başlı nedenlerle geç kalanlar olmuştur. Ama bu kurala takılanların 4 biridir ancak. Disiplin ve önemseme yok , herkes suçlu sadece kendisi haklı ve mağdur. Bildiğimiz yeni nesil Türk genci. Ha saniyeler farkıyla sınava almayanlar onlar ayrı vicdan yoksunları. Saniye yahu yapmayın o kadar. "koş koş 3 saniye de gelemezsen kapıyorum kapıyı haa" tiniyeti de saçmadır. Bazılarının çok abarttığı , sorumsuzluğunu kapamaya çalıştığı kuraldır.
bu kural sınava girenleri korumak için getirilmiş.

daha evvelden görev alan konu hakkında tecrübeli, fikrini belirten kişinin söylediği;

-kısıtlı belirli bir süre içinde soruları cevaplamak için konsantre olan çocuklar sınav alanına kontrollü erkenden alınır. oryantasyon için. bu esnada alışma ile sınava motivasyon süreci için zaman kazanmış sakinleşmiş olur.
sınav başlama saatinde konsantrasyon için hazırlanmış olur. sessiz ve telaşsız ortam da sağlanmış olur. geçmiş yıllarda sınava geç kalanlar sınav saatine 5-10 dk önce gelenler, alan sorumlusunun izni ve insiyatifi ile salona alınmalar olduğu ve geç gelen kişilerin salona geçip hazırlık sürecindeki hareketlilikle başlama saatinde konsantre olmuş diğer öğrencilerin dikkatini dağıttığını belirtti. sınavdaki en önemli unsur olan zamanı olumsuz etkilediğini diğer öğrencilerin süreden kaybettiğini, hak ihlali olduğunu söyledi. sınavlara çok ciddi hazırlanan öğrencilerin zaten sınav materyali zamanlama süre kullanımına dikkat ettiğini söylerken bir başkasının sorumsuzluğunun onu olumsuz etkilemesine izin verilemeyeceğini, bunun için kuralların her yerde net sınırlarda uygulanmasının önemli olduğunu ekledi.

herkesin bildiği bu detayları, konuda deneyimli bir kural koyucu kural uygulayıcı tarafından söylenenleri tam aktarmaya çalıştım.

iç disiplini düzeni sağlamak hayata da yansır. bunun gibi bir konuda önemseyenler vaktini ayarlayabiliyorsa hayati bir konu dışında herkes ayarlayabilir.

sınava yetişemeyip alınmayalar ise iyi bir hayat dersi almış olur sorumluluğun önemi konusunda.
eğer milletvekili çocuğu olursanız sizi etkilemeyen kural.
Her sınav günü bu haberlerle karşılaşacağız.
Bir lavuk gördüm tranvayda sınav saati gelmiş adam istanbul aksarayda okul soruyor. ama ösym değil aöf sınavı. hıyarın gireceği yer şehremini civarında ama bu hıyar fatih ilçesini fatih semti ile karıştırıyor ve o istikamete gidiyor. gittiği yer doğru bile olsa gene geç kalacak. yani hıyarlık parayla değil bedava.

şimdi öğrenciler 1 yıl boyunca çalışmış. sınava hazırlanmış. salonda hazır kıta bekliyor. sonra topuklu ayakkabıları ile sınav başladıktan sonra salonda koşturan yavşaklar yüzünden tüm dikkat dağılıyor. sinir bozuluyor. ses ve hareket yüzünden okuduğun paragrafın anlamı kayboluyor. Zaten disiplinli, çalışkan insanlar zamana da uyarlar. Bu geç kalanların tamamına yakını zaten hiç bir hedefi olmayan tiplerdir. iyi bir yer kesinlikle kazanamazlar. yazık olan bir durumda yoktur.

kural kesin ve nettir. uymayan sınava girme yeterliliğine uymadığı için sınava giremez. bu bir ceza değil yeterliliktir. sınava geç kalan cezalandırılmış olmaz sadece sınava girebilme yeterliliğine sahip olmadığı için sınava girememiştir. Aslında ilk elemedir. yetersiz ve disiplinsiz olanların elenmesidir.

bu kuralı uygulayan ve öneren kimse allah ondan razı olsun.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar