Tromso üzerinden uçak (ve uygun mevsimlerde gemi) ile ulaşmanın mümkün olduğu adadır. Kıta avrupa'sının en kuzey topraklarıdır. Yaklaşık 4000 kutup ayısı mevcuduna karşılık 2000 kişilik nüfusyla her bir kişiye iki kutup ayısının düştüğü, bu yönüyle bahtsız bedevilerin arasalar da bulamayacakları kadar verimli bir kaynaktır.
Adada yaşayanların çoğu Filipinli ve Rus asıllı Maden işçileridir. Norveçli azınlık ise adada idari işleri yürüten elit kesimi oluşturur. Türlü iklim zorluklarına rağmen (-40 derece sıcaklık ve çok uzun kış geceleri) kömür madenciliği yapılır. Adada ortalama bir maden işçisi yılda 120.000 Euro civarında para kazanır. (Ağzı sulananlara not, koşullar gerçekten çok ama çok zorludur)
Dalışseverler, eşsiz berraklıktaki sularında buzul dalışı yapabilirler. Enteresan bir şekilde hayli zengin bir sualtı yaşamı vardır.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre, 7 Mart 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Spitsbergen (Svalbard) Antlaşması Türkiye bakımından yürürlüğe girdi.
Spitsbergen Antlaşması'nın Türkiye tarafından yürürlüğe girmesiyle Türk vatandaşları ve şirketleri takımadalarda mülk edinme ve oturma hakkı elde edecek, Türk öğrenciler Svalbard Üniversite Merkezi'nde eğitim alabilecek.
9 Şubat 1920'de Fransa'nın başkenti Paris'te imzalanan ve 1925'ten bu yana yürürlükte olan antlaşma, Norveç'in adalar üzerindeki egemenliğini tanımakla beraber, taraf olan üçüncü ülkelerin vatandaşlarına Svalbard Takımadaları üzerinde mülk edinme ve ikamet ile balıkçılık ve madencilik alanlarında ticari faaliyetlerde bulunma ve bilimsel araştırma gerçekleştirme hakkı tanıyor.
Svalbard, Arktik Okyanusu'nda Norveç'e bağlı bir takımada. idari merkezi olan Longyearbyen, Dünya üzerinde bulunan en kuzeydeki idari merkez olma özelliğini taşır. 1900'lü yılların başlarında yapılan bir antlaşma ile 40 kadar ülkenin adada yerleşim kurmasına hak tanınıyor.
Adaların yüzde 60'ı buzullardan oluşmakta ve adalarda pek çok dağ ile fiyort bulunuyor. En büyük adanın adı Spitsbergen.