polonyalı yazar stanislaw lem'in 1961'de yazmış olduğu kitabının adı.
1972'de andrei tarkovski, 2002'de ise steven soderbergh tarafından filme uyarlanmıştır.
solaris kitaptaki gezegenin adıdır.
bilimkurgunun büyük yazarı stanislaw lem in muhteşem kitabıdır. stanislaw lem kitapta batının asimislasyoncu biçimciliğine özsel tavır geliştirmiş ve kendine özgü bir yer edinmiştir.
solaris dünyadan uzakta, iki güneşe sahip, suyla kaplı bir gezegendir. gezegendeki okyanusun organik bir oluşum olduğu, jelatimsi maddeyle kaplı, akışkan, son derece büyük bölünmez bir hücre olduğunu saptamıştır. Ancak gezegen tek hücreden çok hücreye geçiş aşamaları, bitkisel ve hayvansal evreleri, beyin ve sinir sisteminin gelişim süreçlerini atlayarak iç dengeli okyanus aşamasına ulaşmıştır. bunun sonucunda da zeka sahibi varlıklar gibi çevreye uyum sağlamak yerine çevreye hakim olmuştur. dolayısıyla kendine yaklaşanları ve anlamaya çalışanları düşmanca gördüğünden olacak ki kendince önlemler almakta, araştırma ekiplerini ziyaret eden gizemli insanlar gibi yaklaşmaktadır. araştırma ekibinde birden karşılarına çıkan bu insanları görmenin etkisiyle (ki görülen insanlar bazen çoktan ölmüşlerdir) intihar edenler, kafayı yiyenler olmuştur. okurken bazı yerlerde okuyucuya da kafayı yedirtebilir kitap. nasıl bir kurgudur nasıl bir zekadır hayran bırakır.
solaris 2001 a space odyssey den sonra okuduğum en iyi bilimkurgu. 2001 a space odyssey de işlenen aşırı bir şekilde makina ve yapay zeka iken solariste bunun yerini uzayın bir köşesinde insani kaygılar taşıyan ve yaşamını doğal akışında sürdürmek isteyen canlı bir gezegen ile yine aşkları, tutkuları, korkuları, olan insanla çekişmesini ve birbirlerini anlamaya çalışmaları işlenmiştir.
son derece güvenli bir işletim sistemi olarak bankalarda ve askeri sistemlerde kullanılmaktadır. Enterprise işletim sistemi olarak çok güçlü olan Solaris, bireysel kullanıcılar için UNIX işletim sisteminin zorluklarını taşır.
sunucudaki bir pci slotunun arızalı olması sebebiyle boot edilmeyen, pci kartını sağlam slota takınca babalar gibi boot edilen işletim sistemi. mükemmel çalışması mı gerekiyor diye kendime sorasım geliyor. solaris işletim sistemi shutdown edilince sorun çıkarabiliyor, fakat windows'ta shutdown edilince sorun çözülüyor. bu yüzden sürekli açık kalması gereken sunucuların sorunsuz çalışması için unix tabanlı işletim sistemleri kullanılıyor olabilir.
kurumsal bir işletim sistemidir. kendi kişisel bilgisayarınıza kurduğunuzda bi sikim yapamayacaksınızdır, belki de sürücülerinizi de tanımayacaktır, hatta masaüstü görünümünden hemen sıkılabilirsiniz. x64 işlemciler için biçilmiş kaftan.
uzayda geçen bir sisyphos söylemi insan daralıyor be bir yerden sonra. filmi de öyleydi. çok donuk. zaten rus filmleri genelde donuk oluyor olabiliyor.
ama solomon kane öyle olmayacak değil mi. bence olmaz.
"anti-incinin" admini oldugunu hic bir$ekilde soylememi$, beyan etmemi$, hatta bunu idda edenlere gotuyle gulmu$ yazardir.
ha anti'nin admini olsa bir$ey degi$irmi? oda ayri bir merak konusudur. Ama 2 seneden fazladir burda olan bir yazar olarak derki; bugun "hadi bugun anti inci adminiyim 5 ay once neydim?"
ayrica yazdiklari habire "inciksozluk"culer tarafindan eksilenen, inciksozluk'un DDOS yiyen sitesinde "lan bu anti-inci admini hadi sikelim" diye propagandasi yapilip, te$ir edilmek istenen yazardir, bu durumda sikindede degildir.
artık bdeva download edilen ama patchleri için para vermek zorunda kalınacak olan bir işletim sistemine dönmüştür. zaten sun değil oracle oldu buralar hep.