klasisizm'e tam ters yönde giden giden,papazların zengin olmuş olmalarına sebep olan aptalcı düşünce sistemi.
yazarın notu: klasisizm'in rakibi aslında romantizmdir. fakat skolastik düşünce de akılcılığı günah gibi göstermesi,doğaüstü olaylarla ve duygusal sömürülerle hareket ettiğinden bazı yönleriyle romantizme benzer.
ortaçağ avrupasında kilisenin de etkisiyle hakim olan yeniliğe kapalı baskıcı bir düşünce sistemi olarak gelişmiş düşüncedir.
her şeyin en doğrusunun kilise ekolünce dini kurallar ışığında kararlaştırılacağını benimser.
ortaçağ karanlığı denilen durum bu düşünce sisteminin hakimiyeti altındaki avrupada ortaya çıkmış, bilimin ve sanatın gelişimini engellemiştir.
bu dönemde bilim ve sanatla ilgilenenlere cadı ve büyücü gözü ile bakılmış bunlara şeytan sıfatı bile yakıştırılmıştır.
engizisyon adı verilen mahkemelerde yargılanan onlarca aydın skolastik düşünce kurbanıdır.
yalnız unutulmaması gereken bir şey baskıcı sistemlerin her ne olursa olsun varlıklarını sonsuza dek sürdüremeyeceği ve elbet karşısında bir karşı güç bulacağıdır.
bu düşünce sisteminin hakim olduğu ortamda gelişen reform ve rönesans hareketleri skolastik düşüncenin dogmalığından avrupanın kurtuluşunda etkili olmuştur.
bir nevi antitezi oluşan skolastik düşünce tezliğini yitirerek ortadan kaybolmuş ve yeni çağ ile kilisenin de toplum yaşamındaki etkileri olabildiğince azalmıştır.
günümüzde avrupa kıtası demokrasi, laiklik, eşitlik gibi kavramların ve sanatın beşiği olarak görülüyorsa bu durumunu skolastik düşünce ile olan savaşını kazanmasına ve dogmatizm kurbanı olmamasına borçludur.
unutulmamalı ki düşüncelerin özgürce yeşerdiği topraklar güneş tarafından aydınlatılır..
genel olarak ortaya çıkışı aristo'nun düşüncelerinin hıristiyan düşünceyle sentezi sonucu ortaya çıkmış düşüncedir. lakin ibn meymun, ibn-i sina ve gazali'nin de skolastik düşüncede büyük izleri vardır.
tamamen dogmalara dayanır. eleştiri yok, sorgulama yok, kilise her zaman en doğrusunu bilir, sizler için yani avrupalılar için en doğrusunu o yapar. karşı gelme yok, anarşistlik yok. aksi takdirde afaroz edilirsiniz, dinsiz kalırsınız. aynı zamanda sizin için en iyisini düşünen kiliseye üye olup ekonomik olarak desteklemelisiniz. bunun karşılığında size cennetten dönüm dönüm toprak kapatılır. krallara dahi taçlarını klise verir. hepiniz aklınızı başınıza devşirin, adam olun.
Dünyanın düz bir tepsi olduğunu ve buna itiraz edenlerin yargılandığı bir dönemdir. Merkezde kilise vardır tabii tek gerçek.. Dinin belli bir gücün eline geçtiğinde nasıl kötüye kullanıldığı güzel bir şekilde görülebilir.
ülkemdeki versiyonu siko lastik olarak gerçekleşir...gerek polisitka gerek bilim ?! çok sikodur... lastik gibi oradan oraya her şekilde diyalogların kralı yaşanır...
15. ve 16. y.y avrupasında hakim olan düşünce sistemidir. kilisenin sosyal hayata, bilime, sanata karışması skolastik düşüncenin belirgin özelliğidir, skolastik düşünceyi yıkan martin luther in 95 maddelik bildirisi olmuştur.