modern zamanlar masalı.
en sevdiğim animasyon film. soundtrackinde bir tane (bkz: leonard cohen) coverı da bulunuyor.
çok iyi bir konusu var, yüzyıllık masallara karşı ironi yapıyor.
(bkz: gingerbread man) de, en şirin karakterlerinden birisi, sesinin tonu ve sempatikliğiyle kalplerimize girmesini bilmiştir.
Animasyon dünyasının en efsane karakterlerinden biridir kendileri. Serinin dört filmini defalarca izlemiş biri olsamda gene bazı boş zamanlarımda açar izlerim.Shrek özünde yalnız olmayı istemesinin nedeni insanların ondan korkması ve ona zarar vermek istemesidir. Yani şartlar onu yalnız olmaya itmiştir ona şeçim hakkı sunulmamıştır. Serinin sonunda ise son gülen shrek olmuştur. kendisi gibi dışlanan bütün devleri bir araya toplamış ve büyük bir aile kurmuştur. Shrek karakteri aslında toplumdan dışlanmış kesime itafen oluşturulmuş bir karakterdir. Buradaki karakterimizin dışlanma sebebi ise dev olması, insanlar gibi görünmemesi ve davranmamasıdır. insanlar kendileri gibi olmayan varlıklara yaşama hakkı dahi tanımazlar, pek çok hayvanın neslinin tükenmesi buna örnektir, hatta kendi ırklarına bile pek tanıdıkları söylenemez. Shrek filminde zihinlerde oluşturulmak istenen insan figürü gerçek hayattaki insanlara
Her yönden çok benzemektedir. Shrek kimseye zararı olmayan kendi halinde takılan bir dev iken insanlar onun yaşamasına bile tamül edemezler. Daha ilk filmim ilk sahnesinde bile ellerine kazma, kürek, tırpanı alıp shrek'in kapısına dayanmışlardı. Ayrıca shrek benim için geçmişe yapılan bir zaman yolculuğu gibidir. ilk filmi 2001 yılında çıkmıştı. O zamanlar bir ailem vardı ve ailecek izlediğimiz ilk animasyon filmide shrekti. Özellikle ilk filmini her izleyişimde sanki ailem tekrar yanımdaymış, yan koltukta benimle beraber filmi izliyorlarmış gibi hissederim.