bir kez dinlenince bir kez daha dinlemek istenen, kişiyi içki tüketimine iten güzel düet. sezen aksu ile müslüm gürses bu tür bir albüm yapsa da sarıp sarıp dinlesek dedirten şarkı.
o yıllarca burun kıvırıp pis arabeskçi dediğimiz müslüm gürsesten gıyabında özür dilediğim parçadır. Sadece yönlendirmek lazımmış demek ki, sezen aksuya zaten laf yok ama bu parça insanı şöyle bir sallıyor platonik aşklarınız gözünüzün önünden geçiriyor. şerefe...
murathan mungan'ın dizeleriyle dinlediğim bir müslüm gürses parçasıdır. ve evet kabul ediyorum, müslüm gürses hususunda önyargılı biriydim, ta ki bu güzelim şarkıyı dinleyene kadar. meğer ne hoş yoruma sahipmiş, kendini tekrar tekrar dinlettirirmiş. lakin bence bu şarkının yorumununda önüne geçen tarafı o güzelim satırlarıdır. murathan mungan'ın sihirli kelimeleri bu şarkıda iyi iş çıkarmıştır. muazzam betimlemeler barındırır mesela. bir yerde şöyle der;
"yara gibi gülümserdin"
yara gibi gülümsemek...bence çok hoş bir tasvir. çevremde böylesine tebessüm eden biri olmuş mudur orasını bilmem ama bu sözün bende çağrıştırdığı şey hoştur, anlamlıdır.
kısacası murathan mungan gerek kitaplarında gerekse şarkı sözlerinde bir yerlerde yine beni yakalayandır. şimdi de beni sebahat abla ile tanıştırmıştır ve ne kadar teşekkür etsem azdır.
ah ah nerde o eski aşklar dedirten parça. dinlerken çiçekli penceresinden gizli gizli bakan, camda sevdiği adamı bekleyen, gözleri hüzünlü aşık bir kadın ve sert ama kalbi yumuşacık olan aşık bir delikanlı geliyor akla.
yara gibi gülümserdi..ikisi de sahipsizdi..
sezen aksu'nun sesinin tadından yenmediği harika şarkı. müslüm gürses'ten veya genel olarak arabeskten hazetmeyen insanlar dahi sevecektir bu şarkıyı. çözemediğim bi hüznü var, sanırım biraz da sezen'den kaynaklı.
beni benden alan şarkıdır. iki damla göz yaşı akar gözden ve yürekten. finali ise alışılmıştan farklıdır. bir merak uyandırır. "kimse bilmez neden bitti" diyerek önemli olanın yaşanan aşk olduğuna vurgusunu yaparken ayrılıklarını da vurgular. "kavuşmadan kaderleri / ah bu şarkı bitti" diyerek ileride acaba mı sorusunu sordurur. hani kavuşacaklar da şarkı mı o kadar uzağa yetişemedi diyerek dizelerin sahibi. *
insanı rakı şişelerinde balık eden bir, şarkı demeye dilim varmıyor, eser hatta eser ötesi bir şey. "herkes öder gün gelir payına düseni" diyor ya, gerçeğin tokatı can yakıyor işte tam orada, hırpalıyor insanı, darp ediyor adeta.
Muhteşem şarkı mükemmel şiirdir.
Yazanın eline okuyanların sesine sağlık..
Orhan Kemal romanlarından fırlamıştır sanki..
Ne zaman dinlesem mahalle hayatı gelir aklıma..
Yaşı yaşı geçmiş Sebahat Ablası,delikanlı Eşref Abisi..
Hani ya tam Orhan Kemal romanlar gibi.
Arada nara atar kapısının önünde Eşref Abi,Sebahat Abla'da tombul komşuları ile kapı önünde oturup onu bekler..
işte öyle birşey..