Beyinsiz akustik hocasının sorusuna benzer. Kimsenin olmadığı yerde yıkılan bir ağaç ses çıkarmış mıdır. Eşşeen ziki. Elbette çıkarmıştır. Neymiş efendim sesin olması için bir de onu algılayan beyin olMalıymış. Hocalık yapabilmek için de beyin lazım onu nasıl yapacaz?
leyla ile mecnun da ismail abinin dedesi pavlov dur. schrodinger tatile giderken kedisini ismail abiye bırakır koli bandıyla bantlanmış kutuya. ismail abinin genleri bir kez daha bilime el atmıştır.
(bkz: the big bang theory) aracılığıyla öğrendiğim fizik ve felsefi açıdan kapalı bir kutuda bulunan bir kedinin aynı anda hem ölü hem canlı bulunabileceğini öne süren deneyde kullanılan masum kedicik.
o kutunun içinde kızlarla alem yapıp, cigarasını telleyerek cin toniğini yudumlayıp dönmüş bir kedi gibi geliyor. dönmemişse de paralel evrende kim bilir ne farklı fındıklar kuruyor.
sonucu çekim yasasıyla açıklanabilmesi muhtemel deney. bu deneyin sonunda ki kedinin, ölü mü yoksa canlı mı kalacağı konusundaki soruya, henüz bilimselliği kanıtlanmamış bir teori olan çekim yasası belki açıklama getirebilir. ışık gönderildiği sırada ışığin dalga olarak mı yoksa madde olarak mı yol alacağı belirsizken kedinin ölü ya da canlı olmasını deneyi yapan veya ortamda olan bir enerjinin isteği belirler. yani kedinin ölmesini istiyorsan ışık madde olarak yol alıp tetiği çekecek. eğer ki ölmesini istemiyorsan ışık dalga boyutunda kalıp tetik çekilmeyecek. (bkz: çekim yasası)
Yukarıda kitabın beni henüz heyecanlandırmadığını yazmıştım.200 sayfa sabır gösterince hikaye yavaş yavaş ilgimi çekmeye başladı diyebilirim.
Hikaye bizi anlatıyor.1970 sonrası türkiyesinde yaşayan değişik kesim ve kültürlerden gelen insanların farklı ideolojik
karakteristik özellikleri ile kurdukları ortak yaşamdaki çekişmeler bilimsel, sosyolojik, felsefik, dinsel analizlerle kurcalanıp neden
birlik beraberlik sağlayamadık ve sonunda dağıldık sorusuna cevap veriyor.(Kurguya göre 2020 li yıllarındaki türkiye parçalanmıştır)Bu arada bati doğu medeniyetlerinin farklılıklarından aristo ve buda teorilerinin çatışmasına kadar bir çok konuda fikir edinmek mümkün.
160 sayfayı geride bıraktmış durumdayım henüz beni heyecanlandıracak ya meraklandıracak bir şey gözüme ilişmedi.
ön insan, yeni dünya düzeni, koalisyon yolu, kutsal koalisyon vs kavramları açıklığa kavuştu . umarım sonunu bulurum.
heisenberg'in belirsizlik ilkesi nin bir özeti olan kedi. indeterminizmin epistemolojik den ziyade ontolojik boyutta olduğuna ilişkin ürpertici bir iddiası vardır.
düzenek sıcak yaz zamanında işleme konulur ve kedi ölürse kokmaya başlayacak, sinek toplayacaktır. deneyin belirsizlik ilkesini bozmamak için kutuyu daha büyük bir hale, hatta bir oda haline getirip içine yemek ve su koyabilir ve eğer kedi ölürse bunun sadece gaz kaynaklı olmasını garanti altına alabiliriz.
kutu kapalıyken deney çöker.
bunun quantum fiziğine olan etkisini tam bilemiyorum ancak.
sayenizde ölecek kedidir. bahsi geçen kutuda öyle bir düzenek hazırlanmıştır ki, siz kutunun kapağını açtığınızda zehir şişesi kırılır ve kedi ölür. ve siz sonsuza kadar o kutuda ölü bir kedi olduğunu düşünürsünüz. oysa siz kapağı açana kadar kedi canlıydı. işte kuantum olayı burada devreye girer. ve amaç orada şişe kırılmadan kutunun kapağının birazcık açılması ve canlı kedi görülüp hemen kapatılmasıdır.