sanayi devrimi

entry58 galeri4
    51.
  1. kişi başına düşen milli geliri logaritmik bir şekilde katlamıştır,
    ve bütün bunları her makineyi yapan makineye,
    yani tornaya borçluyuz!
    0 ...
  2. 50.
  3. 56.
  4. 55.
  5. ingiltere'de başlamıştır buhar makinesinin icaadıyla.
    0 ...
  6. 54.
  7. sembolü buhar motoru olan, buhar motorunun icadıyla ingiltere'de başlamış devrimdir.
    1 ...
  8. 53.
  9. Maalesef ki kaçırdık
    O yüzden de gelişemiyoruz.
    1 ...
  10. 52.
  11. buhar motorunun icadıyla başladı diye biliyorum.
    1 ...
  12. 51.
  13. Türkiye‘de asırlar boyunca heykelizm şeklinde gerçekleşti. Özellikle ww2 sonrası.
    1 ...
  14. 50.
  15. Devrimin, yapılan devrimde devrim olarak devrimden sayılmaması olan devir.
    0 ...
  16. 49.
  17. sanayi devrimine kadar dünyanın tüm bölgelerindeki üretim hacmi ve gsmh hemen hemen aynıydı.

    sanayi devriminin öncüsü olarak makineleşme öncesi cottage industry denilen evden üretim tekniklerinin gelişimi ve ingiltere'deki toprak reformu olan çitleme kanunu kabul edilse de, devrimi asıl tetikleyen unsur buhar makinesinin icadıdır. buhar makinesi ile ilk defa ısı enerjisi hareket enerjisine dönüştürülebilmiştir. buhar makinesi, üretimi ilk defa yaygınlaşan bir fosil yakıt olan kömür kullanımı ile birleşince hem inanılmaz bir üretim gücü ortaya çıkmış hem de buharlı lokomotif ve buharlı geminin geliştirilmesiyle taşımacılık, dolayısıyla çok geniş toprakların hammaddelerini kullanabilme olanağı doğmuştur. verimliliği %1 gibi çok düşük olan ilk üretilen makinelerle dahi bir anda 300 işçinin yapabileceği iş yapılmaktaydı. 18. yy'ın son yarışında ingiltere, manchester'da yakıt olarak kömür kullanan buhar makineleri önce tekstil sektöründe çalışmış, ardından demir-çelik sanayisi gelişmiştir. 19.yy'da diğer batı avrupa ve kuzey amerika ülkelerine yayılmıştır.

    18.yy'ın ikinci yarısında ingiltere'de başlayan ve 19. yy'da hızla batı avrupa'ya yayılan nehirleri su kanallarının yapımıyla birleştirerek kara içlerinde ulaşımı kolaylaştırmak ve bu bölgelerde üretilen tarım ürünlerinin toplanmasıyla hinterlandları genişletme işi, 1830'lardan itibaren yaygınlaşmaya başlayan demiryolları ve telgraf teknolojisinin gelişmesi ile iletişim ve ulaşım konusunda inanılmaz bir devrim yaratmıştır. yük taşıyan bir at arabasıyla bir günde gidebileceğiniz yol 30 km civarıyken, trenlerle bir günde gidebildiğiniz mesafe önceleri 500 km civarına, birinci dünya savaşından hemen önceki zamanlarda ise 1000 km civarına çıkmıştır. trenler aynı zamanda belli bir düzende, bilinen zamanlarda ve dakik olarak çalıştıkları için sanayi üretimi için çok önemli hale gelmiştir. telgraf teknolojisinin gelişimi de iletişimi ışık hızına ulaştırmış, atlantik'i geçen telgraf hattının 1866'da kurulmasıyla dünyanın bir ucundan diğer ucuna anında haber göndermek mümkün olmuştur.

    sanayi üretimindeki inanılmaz artış hammadde arayışlarını, üretilen ürünleri satacak pazar arayışlarını ve sömürgeciliği getirmiştir. 19.yy'da sanayileşen ülkelerin gsmh'si diğer ülkeleri onlarca katlamış, dünyadaki zengin-yoksul ayrımını inanılmaz derinleştirmiştir.

    öte yandan sanayi devrimi, tarım devriminden sonra insanlık tarihindeki hemen hemen her şeyde değişikliğe yol açan ikinci önemli devrimdir. etkileri hayatın her alanında hissedilmiştir. şehirleşme sanayi devriminin en önemli sosyal sonuçlarından biridir. insanlar tarım ekonomisini bırakıp şehirlere dolmuşlar, tarihte ilk defa şehirlerde yoksullar da oturmaya başlamış, işçi sınıfının ortaya çıkışıyla feodal sınıf sistemi yok olmuş, feodal toplumlardaki geniş aile ve akrabalık bağları yerini şehirlerde sıkışık şekilde yaşayan çekirdek ailelere bırakmış, bireyselleşme, sınıf bilinci, bireysel özgürlükler gibi kavramlar ve bunlarla beraber aşırı emek sömürüsünün tetiklediği işçi hareketi ve sosyalizm gibi ciddi etkileri olmuş akımlar ortaya çıkmıştır. yoğun sanayileşme aynı zamanda ciddi bir kapital ihtiyacı yaratmış, günümüz modern bankacılık sistemi yine bu dönemde ortaya çıkmıştır. sanayi devrimi aynı zamanda insanın doğayı ilk defa ciddi şekilde bozmaya başladığı zaman olmuştur ama çevre bilincinin gelişmesi zaman alacaktır. kadınların da sanayi üretimine katılması kadının toplumdaki önemini arttırmış, kadın hareketi de yine bu dönemde ortaya çıkmıştır. sanayileşen ülkelerde önemli bir nüfus patlaması görülmüş, ortalama ömür ciddi şekilde artmış, ilk metropoller gene bu dönemde londra, paris ve new york olarak ortaya çıkmıştır. bu dönem, aynı zamanda ilk örgün eğitimin çıktığı ve yaygınlaştığı dönem olmuştur.
    0 ...
  18. 47.
  19. 46.
  20. Demek ki o zamanlarda çalışmayan öğrenci​ baya çokmuş.
    1 ...
  21. 45.
  22. 18. Yüzyılda ingiltere de başlamıştır ve günümüze kadar devam etmiştir. Başlamaz olaydı şimdi ki emperyalizmin, savaşların, hegamon devletlerin ortaya çıkmasının sebebi bu lanet makineleşme değil midir? iyilik üzerine hiç kimse kullanmadı...
    5 ...
  23. 44.
  24. 1)Buhar devrimi(Klasik kapitalizm öncesi dönüşüm ve uzun çalışma saatlerinin başlangıç periyodu)
    2)Elektrik devrimi(Marx'ın eleştirdiği haliyle kapitalizm burda kurgulandı.)
    3)Bilgi, iletişim, internet devrimi(Post kapitalizm)
    4)Robotik, yapay zeka ve 5G devrimi.(Bilgi ekonomisi ve insan 2.0)
    3 ...
  25. 43.
  26. Yine bir ingiltere vakası! Her şey bir buharlı makineyle başladı. sanayi devrimi ortaya çıkınca insanlar kendi tarlalarından çıkıp endüstriyel formda çalışmaya başladı. Yaşam şeklini değiştiren bir durum sanayi devrimi.insanların sosyal hayatlarını ,ekonomisini büyük ölçüde değiştiren bir yapı.iyi mi kötü mü oldu tartışılır. ingiltereden sonra avrupaya yayılıp ciddi bir sermaye olmuştur.ama şu da bir gerçek insanları kolaylık pratiklik getiren sanayi devrimi insanları makinelerin esiri yapmıştır.Günümüz metropol yaşamın makineleşmenin miladı sanayi devrimidir.
    1 ...
  27. 42.
  28. plessey savaşıyla birlikte ingiltere'nin hindistan'dan sömürdüğü paralar sayesinde gerçekleşmiştir.
    3 ...
  29. 41.
  30. 40.
  31. Korkarım ki eksileri artılarını domaltıyor.
    0 ...
  32. 39.
  33. buhar teknolojisinin icadı ile başlamış olan nanoteknolojinin icadı ile sona eren ancak bir kısım icatlarını günümüzde de devam ettiren devir.
    0 ...
  34. 38.
  35. Çoğu zaman kapitalizmi doğurduğu için eleştirilse bile, ürettiği şeylerle zengin- fakir ayrımını onaran devrim.

    Çok çelişkilerle dolu bi yorum amma lakin bunun sayesinde hepimiz imparator bill Gates ile aynı kıyafeti, bi benzerini giyebiliyoruz. Bill'in taktığı gözlüğü takmak için trilyonlarca paramız olmasına gerek yok. Jennifer lopez'in giydiği kıyafetin benzerini herkes giyebiliyor.

    Ondan önceki dönem renkli kazak- elbise giymek bile yüksek aristokrasinin tekelindeydi.

    Tabi bu sadece biz az gelirlilerin teselli edecek boyutu.
    4 ...
  36. 37.
  37. olacağı, çok insan işsiz kalacak 40 yılda bir evine hırsız gireceğine her yıl evinize hırsız girecek
    2 ...
  38. 36.
  39. Endüstri 4.0 versiyonunda daha kaliteli ve ucuz ürünlerin piyasaya yayılacağıdır. iş gücünün robotlar ve otomasyon yer aldığı bir fabrika.

    insan işçi, çalışmadığı için ücret ve sigorta yok.

    http://cdn1-www.comingsoo...erminator-genisys-018.jpg
    1 ...
  40. 35.
  41. 4. Sanayi Devrimi terimi ilk olarak 2011 yılında Almanya Hannover Fuarı'nda kullanıldı.
    Endüstri 4.0 ise 4. Endüstriyel Devrimi başlatacağı düşünülen endüstriyel bir strateji planıdır.
    1 ...
  42. 34.
  43. Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin makineleşmiş endüstriyi doğurması, bu gelişmelerin de Avrupa'daki sermaye birikimini arttırmasına denir.
    0 ...
  44. 34.
  45. http://boribotan.blogspot...15/10/sanayi-devrimi.html

    ingilterede çok ileri tarihlerde olduğu iddia edilmesine rağmen şahsen ortaçağ'da olduğuna inandığım yenilikler bütünüdür.

    bir kitap vesile oldu bu fikre kapılmama. daha çok avrupa'da yerleşimin orta-kuzey avrupa civarlarına taşınması (hakimiyetin roma'dan dağılması) ile başlayan süreçte, genlerinde mühendislik bulunan germen kavimleri, yıl boyunca yüksek debili olan nehirlere değirmenler kurmuş, insan gücünün yerine suyun gücünden faydalanmışlardır.

    öyle ki, bazı çok zengin aileler, avrupanın çeşitli yerlerinde yüzlerce değirmene (bugünün fabrikası) sahiplermiş.

    sanayi denilen şey illa ki kömür-buhar gücü vs. değil ise, insan yerine başka güçler kullanmak ve üretimi arttırmak ise, ortaçağ gayet de bir sanayi devrimine tanıklık etmiştir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük