bugün

hindi dilinde adi baharat'tir. bizim hindistan'in koku yarimadanin en yaygin dili olan hindi'dir.
baharat'a baharat dememizin sebebi de, baharat yolu'dur herhalde. o yoldan en degisik ve populer meta olan baharat geldigi yerin ismini almistir. gerci once araplar baharat demeye baslamislardir, sonra turkceye gecmistir.
misir carsinin adini da ayni baglamda aciklayabiliriz. ama yeri degil tabi burasi.
yavaştan yavaştan dünya yı fetheden insanların anavatanı.nereye giderseniz gidin karşınızda yüzlercesini bulursunuz ..
vaktinde ingiltere bunları köküne kadar sömürmemiş olsaydı,şu anda süper güç olabilirlerdi bile .. ingiltere 300 yıl sömürdükten sonra bu ülkeyi 3 e bölerek gitmiş ve bir çok ta sorun eklemiştir ki gelişemesin .. (bkz: pakistan) (bkz: banglades)
Renkler, kültürler ve gelenekler ülkesi ...
+90. 312. 438 21 95 hindistan buyuk elciliği(ankara)*
kamasutra gibi güsel ama bi okadar da akrobasi isteyen güzel bi sanatın yaratıcıları
inek yemeyi birakin inege yan bakmanin cok buyuk bir hata oldugu ulke. eger bir inek gorurseniz durup yol verin, yoksa cok kotu seyler olabilir.
ne zamanında* sahip olduğu baharat ile ne şimdi bilgisayar ve programcılıkda ortaya çıkan sivri tipleri ile ne de görkemiyle 'para' diye haykıran tac mahal ile henüz zengin bir ismin duyulmadığı* kalabalıktan mıdır bilinmez ölülerin yakılıp,zaten yer tutmayan küllerinin ganj nehrine fırlatıldığı fakirliği yetmezmiş gibi bir de depremin vurduğu pejmurde ülke
resmi dil hintçe ve ingilizce.. ama toplam 428 kayıtlı dil var bu adamların konuştuğu. bunların 13'ünüde artık konuşan kalmamış..
filmleri ve tunak tunak tun* adlı eseriyle beni benden alan daler mehndi siyle* sevdiğim ve saydığım bayağı kalabalık bir güney asya ülkesi
ingilizlerin sömürgeleştirmeye başladığı ilk yıllarda genç nesili aptallaştırmak için öğrencilere logaritma cetvelini ezberlettiği * bunun sonucunda gençlerin aptallaşmayarak aksine bilgisayar manyağı olduğu asya ülkesi.
başkenti yeni delhi, en büyük şehri ise bombay'dır. (bkz: bollywood) oldukça fakir fakat renkli bir ülkedir. her an bir sürpriz veya ilginç bir manzara ile karşılaşabilirsiniz.* * * * en turistik şehirleri tac mahal'in de bulunduğu agra ve jaipur'dur. jaipur'a binaların renginden ötürü pembe şehir de denmektedir.

ilginç, renkli ve güzel insanların ülkesidir hindistan. görmek lazımdır.
trenlerinin tuvaletlerinde lütfen duraklarda ve yerleşim alanlarında kullanmayınız yazan; bunun sebebi hikmetini de delhi istasyonunda tren raylarına baktığımda anladığım, en çok pisliği bir arada gördüğüm, ama bir o kadar da güzel bulduğum ülke (pislikten hoşlandığım anlaşılmasın)
(bkz: çağrı merkezleri ve hindistan)
büyük bir ekonomik büyüme yakalamış ülke. 2030 yıllarında cin i geçmesi beklenmektedir.
1 yılda doğan çocuk sayısının avustralya'nın nüfusundan fazla olan ülke.
(bkz: yükselen yıldız hindistan)
Coğrafi konumu: 20 00 Kuzey enlemi, 77 00 Doğu boylamı
Yüzölçümü: 3,287,590 km²
Sınırları: toplam: 14,103 km
sınır komşuları: Bangladeş 4,053 km, Butan 605 km, Myanmar 1,463 km, Çin 3,380 km, Nepal 1,690 km, Pakistan 2,912 km
Sahil şeridi: 7,000 km
iklimi: Güneyde tropikal musondan kuzeydeki ılıman iklime kadar çeşitlilik görülmektedir.
Arazi yapısı: Güneyde yüksek ovalar (Deccan Yaylası), Gang arazisinde düzlükler,kuzeyde Himalayalar, batıda çöller yer alır. Batıda sahil şeridi boyunca dikine uzanan Batı Gatalar Sıradağları bulunmaktadır.
Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Hint Okyanusu 0 m; en yüksek noktası: Kanchenjunga 8,598 m
Doğal kaynakları: Kömür, demir, manganez, mika, boksit, titanyum, krom, doğalgaz, elmas, petrol, kireçtaşı, işlenebilir arazi
Arazi kullanımı:
işlenebilir topraklar: %56
daimi ekinler: %1
daimi otlaklar: %4
ormanlar ve ormanlık arazi: %23
diğer: %16 (1993 verileri)
Sulanan arazi: 535,100 km² (1995/1996 verileri)
Doğal afetler: Kuraklık, su baskını, yıldırımlı fırtına, deprem, tsunami
Nüfus: 1,125,000,000 (Temmuz 2007 verileri)
Nüfus artış oranı: %1.60 (2007 verileri)
Mülteci oranı: -0.08 mülteci/1,000 nüfus (2001 tahmini)
Bebek ölüm oranı: 63.19 ölüm/1,000 doğan bebek (2001 tahmini)
Ortalama hayat süresi: Toplam nüfus: 62.86 yıl
erkeklerde: 62.22 yıl
kadınlarda: 63.53 yıl (2001 verileri)
Ortalama çocuk sayısı: 3.29 çocuk/3 kadın (2007 tahmini)
HIV/AIDS - hastalıklarına yakalanan yetişkin sayısı: %0.7 (1999 verileri)
HIV/AIDS - hastalığı olan insan sayısı: 3.7 milyon (1999 verileri)
HIV/AIDS - hastalıklarından ölenlerin sayısı: 310,000 (1999 verileri)
Ulus: Hint
Nüfusun etnik dağılımı: Hint-Aryan %72, Dravidian %25, Moğol ve diğer %3 (2000)
Din: Hindu %81.3, Müslüman %12, Hıristiyan %2.3, diğer %4.4 (2000)
Dil: ingilizce, Hintçe, Bengali (resmi), Telugu (resmi), Marathi (resmi), Tamil (resmi), Urduca (resmi), Gujarati (resmi), Malayalam (resmi), Kannada (resmi), Oriya (resmi), Punjabi (resmi), Assamese (resmi), Kashmiri (resmi), Sindhi (resmi), Sanskrit (resmi), Hindustani
Okur yazar oranı: 15 yaş ve üzeri için veriler
toplam nüfusta: %52
erkekler: %65.5
kadınlar: %37.7 (1995 verileri)
sokak çeşmelerinde insanların ulu orta yıkandığı ülke.
kuresellesmenin dogurdugu ilginc hormonlu meyvalardan biridir hindistan. 10 sene oncesine kadar dunyanin en fakir ulkelerinden biri iken su siralar buyume hizinda cin ile birlikte basi cetmektedir ve 10 yil icinde de dunyanin en buyuk ekonomilerinden biri olmasi kuvvetle muhtemeldir. ozellikle it sektorunde bir cok buyuk ulkeye teknoloji ve insan gucu ihrac etmektedir. dunyanin hemen her yanina dagilmis hintliler bir cok ulkenin temel, ucuz ve kaliteli insangucu acigini karsilamaktadir. kaba bir ornekle su an butun hintliler ayni anda ulkelerine donmeyi kararlastirsa, dunyanin nerdeyse her yerinde buyuk bir ekonomik kriz ve muhim bir istihdam acigi kacinilmaz olurdu. ayrica senelerce suren ingiliz somurgesinin tek faydasi ise su an global bir rekabet avantajina donusen egitim sistemidir. okula gidebilecek ekonomik guce sahip her hintli birey cok kucuk yaslarda ingilizce egitimi alir ve is hayatina girmeye hazir hale geldiginde sular seller gibi ingilizce konusur. Bu da ozellikle kendi klasmanindaki Cin gibi ulkelere karsi onemli bir avantaj olusturur. cok ekstrem bir ornek olarak mesela amerika nin bir cok fast food restoranti artik cagri merkezlerini bile ucuz ve kaliteli iscilik nedeniyle hindistana kaydiriyor. hindistanda call center cok onemli bir sektor haline gelmis durumunda. mesela new york da oturan obez bir yanki, pizza siparisi icin en yakinindaki pizzaciyi arayinca, karsisina hintli bir arkadas cikiyor, hindistandan hemde, kibarca siparisini aliyor ve restorantin siparis sistemine iletiyor. artik bukadar boku cikmis durumda olayin.
Ayrica hindistan universitelerinin ozellikle muhendislik bolumleri bir cok ulkeye kiyasla cok daha verimli ve etkin bir egitim sistemi sunuyor. bu da hindistanin sadece vasifsiz isci degil, kalifiye eleman ihracinida korukluyor.
Hindistanin bir diger avantaji ise halen kesin cizgileri olan bir kast sisteminin ulkede etkin olmasi, bununla birlikte gerek yurt icindekilerin gerekse yurt disinda yasayan hint toplumlarinin geleneklerine son derece bagli olmasidir. bunun getirisi, kazanilan sermayenin pic olmamasi, har vurulup harman savurulmamasi ve ulke ekonomisine onemli katkida bulunmasi sonucunu dogurur. Su an dunyanin dort bir yaninda yasayan cogu hintlinin ortak hedefi bir gun ulkelerine donup kendi gelenek goreneklerinde hayatini devam ettirimektir. yasadiklari yerlere uyum saglamazlar, saglamak da istemezler. dolayisiyla minimum olceklerde dejenere olmuslardir misal almanyada yasayan gurbetci vatandaslarimizin aksine.
Bu geleneklere sorgusuz sualsiz bagliligin tabi ki dezavantajlari da olacaktir. hindistan da halen bizdeki baslik parasi uygulamasinin bir benzeri uygulanir. ama bizdeki gibi cahillik degil geleneklere baglilik olarak adlandirilir bu.ve modernlesme henuz bunun icini bosaltamamistir.halen en egitimli ailelerde bile rastlanilir.bu sistemde tek fark baslik parasinin kizlar icin degil erkekler icin alinmasidir, ve bu para erkegin kariyeri ve kazandigi parayla dogru oranda artis gostermektedir ve aile ekonomisinde onemli degerlerdir. Bunun bir getirisi olarak hindistanda 3 kizi olan bir babanin ekonomik olarak ayakta durabilmesi pek mumkun degildir; dolayisiyla cinsiyet belirlenmesinden sonra kurtaj hindistanda sikca uygulanan bir yontem olmustur. yayginlasan kurtaj uygulamalari kiz erkek oranini onemli derecede etkilemistir ve ulkenin onemli sorunlarindan biri haline gelmistir bu. hindistan yoneticileri bunu yasal olarak yasaklasa da sonunda, halen kapali kapilar ardinda yapilan kurtajin haddi hesabi yoktur ve bu ulke icin cozulmesi cok guc bir sorun olarak kimligini surdurmektedir.
ayrica hindistanda bir erkek evlat abisinden once evlenemez, ve evin en kucuk erkegi evlendikten sonra ailesiyle birlikte yasamak zorundadir. tabiki kast sisteminin bir getirisi olarak farkli kast gruplarindaki insanlar birbirleriyle evlenemez, evlense de ailesinden onay alamaz. olme essegim olme durumudur aynen.
hindistanin kendi gozumden gordugum- kuresellesen dunyadaki yeri, avantajlari ve problemlerinin ozeti bunlardir. etnik, dinsel ve sosyal profilini ve ozellikle bollywood u, bir dahaki bos zamanimda anlatmak uzere, simdilik hoscakalin afacanlar.
Hintlilerin ölülerini açık havada yaktıkları geleneksel cenaze törenlerinde yayılan karbondan endişelenen Mokshda isimli çevreci grup, daha çevre dostu, ölüleri yakmaya özel bir odun yığını önerisi yaptı. Birleşmiş Milletler rakamlarına göre, yılda yaklaşık 10 milyon insanın öldüğü Hindistan'da, nüfusun yüzde 85'i öldükten sonra yakılıyor. Mokshda çevre grubuna göre bu, yılda yaklaşık 50 milyon ağacın kesilmesine, geride 0.5 milyon ton kül kalmasına ve 8 milyon ton da karbondioksit üretilmesine neden oluyor. Törende kullanılan odunu kesmeye yarayan ve karbondioksit emisyonlarını yüzde 60 azaltan bir odun geliştirmeyi başaran makine mühendisi Vinod Kumar Agarwal, 'inancımız son törenlerimizi bu şekilde yapmamızı söylüyor' diyor.**
Gandhi gibi buyuk bir baris yanlisi insanin ulkesidir.
sokakları b.k kokan ülke.
dünyadaki dillerin neredeyse 5'te 1'ini bünyesinde barındıran ülkedir aynı zamanda. *
toplam 28 eyaletten oluşan büyük ülke.
Andhra Pradesh
Arunachal Pradesh
Assam
Bihar
Chhattisgarh
Goa
Gujarat
Haryana
Himachal Pradesh
Jammu ve Kashmir
Jharkhand
Karnataka
Kerala
Madhya Pradesh
Maharashtra
Manipur
Meghalaya
Mizoram
Nagaland
Orissa
Pencap
Rajasthan
Sikkim
Tamil Nadu
Tripura
Uttar Pradesh
Uttarakhand
West Bengal