sanayi devrimi

entry58 galeri4
    26.
  1. "Sanayi devrimi ve sonuçları insan soyu için bir felaket oldu. Bu
    sonuçlar "gelişmiş" ülkelerde yaşayan bizlerin yaşamdan beklentilerimizi
    oldukça arttırırken toplumun dengesini bozdu, yaşamı anlamsızlaştırdı,
    insanları aşağılamalara maruz bıraktı, yaygın psikolojik acılara (Üçüncü
    Dünya'da fiziksel acılara da) yol açtı ve doğal dünyayı şiddetli zarara
    uğrattı. Teknolojik ilerlemenin devam etmesi durumu daha da kötüleştirecek;
    insanları daha büyük aşağılamalara maruz bırakıp, doğal yaşamda daha fazla
    zarara sebep olacak; büyük olasılıkladaha fazla bozulmaya ve psikolojik
    acılara yol açacak; belki de "gelişmiş" ülkelerde bile fiziksel acıların
    artmasına neden olacak.
    Endüstriyel teknolojik sistem, devam edebilir veya yıkılabilir. Eğer
    devam ederse, sonunda psikolojik ve fiziksel acılar daha düşük seviyelere
    inebilir, ancak uzun ve acı dolu bir alışma döneminden sonra ve insanlarla
    diğer pek çok yaşayan organizmayı işlenmiş birer ürün ve çark dişlilerine
    indirgemek pahasına. Üstelik, sistem devam ederse, sonuçları kaçınılmaz
    olacak. Sistemi, insanların saygınlığı ve bağımsızlığını elinden almayacak bir
    şekilde yenilemenin veya değiştirmenin bir yolu yok. Eğer sistem çökerse,
    sonuçları yine çok acı verici olacak. Ancak, sistem büyüdükçe çökmesinin
    sonuçları da daha dehşetli olacağından, eğer çökecekse en kısa zamanda
    çökmesinde fayda var.
    Biz bu nedenle, endüstriyel sisteme karşı bir devrimi savunuyoruz. Bu
    devrim şiddetli veya şiddetsiz olabilir; hemen gerçekleşebilir veya birkaç on
    yıla yayılarak görece daha aşamalı olabilir. Bunların hiçbirini şimdiden
    bilemeyiz. Bu, POLiTiK bir devrim olmayacaktır. Amacı ise hükümetleri değil,
    bugünkü toplumun ekonomik ve teknolojik temelini yıkmak olacaktır."

    theodore john kaczynski. ( nam-ı diğer "unabomber")
    0 ...
  2. 27.
  3. ilginç bir şekilde konuştuğum komünist arkadaşlarımın tü kaka emperyalizm, kapitalizm! diye içten içe karşı çıktıkları devrim. efenim iş gücünün yerini makineler almış, zengin daha zengin olmuş işçiler emeklerinin karşılığını alamıyormuş, dünya gittikçe kötüye gidiyormuş falan filan... Emek kavramı nedir peki? Emek ne demek? neye denir? dünyayı kötüye götüren sanayi devrimi midir? Teknoloji midir? Gelişen endüstri midir?

    şuan da dünyada nanoteknoloji ve 3boyutlu yazıcılar sayesinde ki 3 boyutlu yazıcılarla artık bir ürün kopyalanabilecek. yani: iş gücü tamamen ortadan kalkıyor. lugatlarımızdaki işçi, emek kavramı değişiyor, iş gücüne gerek duymadan yaşanabilecek bir dünya bizi bekliyor. tabi ingilizlerin uçak kopyalamış olması halen savaş isteyen, manyak insanların olmasına diyecek bir lafım yok. iş gücünün yerini yazıcıların almasıyla dünyada gerçekten gereksiz olduğunu düşündüğüm; reklamcılık sektörünün payı giderek büyüyecek. reklamcılık kadar boktan bir şey olamaz herhalde, bana göre zorbalık. insanlara gösterecek o kadar güzel şey varken, bir ürünün bilinçaltına kazınma çabası? ayrı bir başlıkta tartışacağım konumuza dönelim. ne diyordum? sanayi devriminin 21. yüzyıl getirileri ve 3 boyutlu yazıcı. bir uçağın yazıcıdan kopyalanabileceğine inanmayanlar olabilir ahan da link;

    http://www.hurriyet.com.tr/dunya/25506261.asp

    büyük düşünecek olursak sanayi devrimi ve devamında yaşanan gelişmeler sayesinde bugün savaşlar sona ermiştir. Nasıl mı?

    sanayi devrimine kadar kayıtlı olan savaşların istatistiğine bakıldığında son yüzyıllara doğru tüm dünyada yapılan savaşların giderek azaldığı bariz bir şekilde görülmektedir. Aynı şekilde 21. yüzyılda yapılan toplam savaş sayısı iki elin parmaklarını geçmemekte. bunun en temel nedenlerinden biri din kavramının halk ve yönetim üzerinde etkisinin azalmasına da bağlıyorum tabi ki. tüm dünyanın benim tanrım doğru kavgasının sona ermiş olması gerçekten mutlu ediyor beni. günümüzde artık bir çok savaş iç savaş olarak meydana gelmekte ve benim öngörüme göre bir kaç yüzyıl içinde tüm savaşlar halk-devlet savaşına dönecek. teknolojinin etkisiyle tamamen kayıt altına alınan ekonomi sayesinde devlet tek otorite olmakla birlikte, halk bilinçlenip bilgilendiğinde vergi vermenin saçma bir şey olduğunu kendi kendini yönetebileceğini ve gerçekten metropol dediğimiz yerlerde göt kadar yerlere sıkıştırıldığımızı fark ettiğinde her şey değişecek. ha sanayi devrimi diyordum.

    sanayi devriminden sonra jeopolitik konum mavralarına uzun vadede son verilmiş bulunmakta. şöyle ki: insanların en temel sorunu olan yiyecek problemi Endüstriyel tarım ve hayvancılığın gelişmesiyle birlikte sona ermiştir. artık yapay olarak da olsa tüm yiyecekler her yerde yetiştirebilmekte, hayvancılıksa teknolojinin katkılarıyla yüzde 100 verimle yapılabilmekte, sınır tanımamakta. bu uzun vadede toprağın büyüklüğünün önemli olmadığını kanıtladı. keza israil'in arap ülkeleriyle yaptığı 6 gün savaşını kazandıktan sonra işgal ettiği toprakları ürdün'e geri vermesiyle açıklanabilecek bir durum sanırsam. toprağın metrekaresinin öneminin azalmasıyla birlikte dünyada büyük ölçüde savaşlar durmuş bulunmakta. yiyecek problemi çözüldü evet. tabi insanoğlu doymadı.

    bir diğer problem 'ticaret'. ticaret deyince akla ne gelir? ipek yolu, baharat yolu. bu kadar bitti. buralar önemlidir. bu toprakları alan yaşadı, savaşlar verildi yüzyıllar boyunca. hiç bitmeyen savaşlar. bu sorun da yine bundan 300-400 sene önce yaşamış insanların aklının almayacağı düzeyde teknolojilerle aşıldı. şuan da türkiye-rusya arasında doğalgaz boru hattı olan ve Karadeniz'den (bildiğin denizden) geçmekte olan mavi akım projesini örnek olarak verebilirim kanımca. tabi insanoğlu doymadı.

    bir diğer problem enerji. tabi sanayi devrimiyle birlikte enerjiye olan ihtiyaç arttı. artmaya devam etmekte. tabi bu bir sorun değil aslında. manyetik enerjiyi tamamen yok sayalım. tüm dünyanın yaptığı gibi, sanki dünyada böyle bir enerji yokmuş gibi yapalım, buna devam edelim ve jeotermal, güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını konuşalım. bu bile yeterli aslında. yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen, teknolojisi gelişmiş devletler bu sorunu da çözmekte. güneş enerjisinden daha yüksek verimle faydalanabileceğimiz günlere çok az kaldı. düşünsene kaynağının güneş olduğu bir enerji var lan. yani fosil yakıt dediğimiz tüm bu yeraltı kaynaklarına olan ihtiyacımızın bittiği gün yakındır. tabi insanoğlu doymadı.

    http://enerjienstitusu.co...antrali-dun-abdde-acildi/

    evet bütün sorunlar çözüldü temel olarak. sırada ne var? 'para'. Aslında asıl problem para.

    Artık dünyadaki tüm savaşlar para için yapılmakta. Üstelik para da aynı fahişelik gibi insanoğlunun en eski icatlarından biri. ve halen önemli. neden önemli? neden halen para kavramı var? Artık dünyada tüm savaşlar bu pislik için yapılmakta. Tabi bilen biler; bugün kullandığımız internet 2.dünya savaşı ürünüdür. Amerika'nın 2. dünya savaşına damga vuran icatlarından biridir internet, insanlar telsizle haberleşip sinyallerini dinleyen olacak kaygısıyla yaşarken amerika interneti icat edip tüm düşmanlarını şaşırtmıştır. peki neden savaşı beklediler? Bilim ve teknoloji insanlığa değil, para delisi godoman devlet büyükleri ve onların arkasındaki güçlere hizmet ettiği sürece dünya gelişemeyecek dostlarım. bugün atomun parçalanabildiğini bulan adamların bu fikrinden atom bombası üretmek yerine, tüm dünyaya yetecek enerjiyi üretmek düşünülseydi bu noktada olmazdık, olmayacaktık. sorun liberalizm değil. çözüm herhangi bir sistem de değil. sosyalizm, komünizm her ne olursa olsun, içinde para geçen herhangi bir sistem bizi kurtarmayacak, kurtaramaz.

    belki manyak diyeceksin. belki çıldırmış olmalıyım. haberin var mı? mars'a 80 bin kişilik koloni gönderiyorlar. Herhangi resmi bir din yok ama inanç serbest. Seks yapmakta serbest ama korunmak şartıyla farklı bir yer çekimi etkisinde doğumun ne şekilde olacağı halen tartışılıyor çünkü.

    http://www.ntvmsnbc.com/id/25401439/

    ki bu mars'a gidilmesinin temel nedenlerinden biri; Enerji. enerji evet enerji. mars'ta yapılan araştırmalarda yeni enerji kaynakları bulundu dostlarım. bu enerji kaynaklarının dünyaya transferi gelişen teknolojiyle 1 aya kadar indirildi. yani şuan da mars'tan bir parça alıp dünyaya getirmek 1 ay. 1 ay amk. bundan 200 sene önce insanlar bir yerden bir yere deveyle giderken 1 ayda Türkiye'nin bir ucundan bir ucuna gidemezdin belki.

    örnekler uzar gider; enerji, ticaret, jeopolitik konum, yiyecek, barınma ihtiyacı vesaire vesaire uzar gider.

    modern tıpın geldiği noktaya da değinmek lazım. bundan 500 sene önce, senin şu rahatsızlığın var diyenin 'cadı bu!' diye yakıldığı bir dünyaydı burası. gözle görülmeyen bir virüs yüzünden meydana gelen grip salgını yüzünden milyonlarca insanın öldüğü bir dünyaydı çok değil daha 100 yıl önce. şimdi bilim ve teknoloji sayesinde gelişen tıp sayesinde artık kader kavramına da el atılmış oldu. ağır yaralı hastayı doktora yetiştirme telaşımız bundan, oturup dua etsen gökten melekler inip 'geçti dostum iyisin.' demiyor, demeyecek.

    http://www.ntvmsnbc.com/id/25401439/

    sonuç: bir şeylerin değişmesi beklemek saçmalık. din, para bu iki kavram var olduğu sürece insanoğlu sömürülmeye mahkum. tüm enerjimizi, bilgimizi 'daha güzel bir dünya' için harcasak herşey çok güzel olurdu. bugün olmadı, yarın olacak. insanoğlu buna mecbur kalacak. bilgi edinme özgürlüğümüz elimizden alınmadığı sürece insanoğlu gelişecek, değişecek. uzun vadede bilinçli insanlar yetiştiği sürece, ki eğitim düzeyine göre askere gitme isteği paralel nedense. akıllı insan; savaşmaz dostum. savaşın bir şeyleri çözmediğini, sadece piyon olduğunu damarlarında hisseder. bir gün tüm insanlar kendi kendine 'kimin için ve ne için savaşıyorum?' dediğinde içinde yankılanan para veya din cevabı onlara yetmediğinde, bu cevabı birilerini öldürmek için yeterli görmediğinde tüm dünya değişecek. belki 100-200 yıl lazım. belki binlerce yıl. ama o gün gelecek...

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%BCs_Projesi
    1 ...
  4. 28.
  5. Hala Türkiye kafasindan bahseden var . Lan adamlar izin vermiyir üretime makinayi koymak kolay izin alabilecen mi ? Patent ant. Bir sürü işi var. Adamlar vermiyor gelişmemizi istemiyorlar.

    Bu arada 1 yılda ekilen biçilen Karadeniz Bölgesinde ki fındıklarin toplam mahsulu parası ile 5 gemi alabiliyoruz.

    Bor satışı yapıyoruz. Bor işlenip bize geliyor 2 katı parayla zarar.

    Uzaya gitmek için Bor ihtiyacı var bor satışını durdursak fena fikir olmaz

    Türkiye de % 73 Bor bulunmakta. Sevinelim mi ? Hayır. .
    0 ...
  6. 29.
  7. işçi haklarının düzenlemesi.
    1 ...
  8. 30.
  9. zaten olanı tekrardan ben yaptım dercesine yapmak.
    1 ...
  10. 31.
  11. Zaten olanı ben yaptım dercesine tekrardan yapmak.
    0 ...
  12. 32.
  13. Bugunku batının teknoloji alanindaki temellerini atan durumdur. Inkisafi uzun bir donemi kapsar.
    1 ...
  14. 33.
  15. Dünyanın sosyal, siyasal, kültürel, ekonomik ve bir çok alanda çehresinin değişmesine neden olan bir değişim rüzgarı. Sanayi devrimine kadar dünya savaşı diye bir olay yokken devrim bize önce savaşları getirmiştir. Teknolojik ilerlemeye kapı açmışsa da kültürel yozlaşmaya da neden olmuştur.
    1 ...
  16. 34.
  17. http://boribotan.blogspot...15/10/sanayi-devrimi.html

    ingilterede çok ileri tarihlerde olduğu iddia edilmesine rağmen şahsen ortaçağ'da olduğuna inandığım yenilikler bütünüdür.

    bir kitap vesile oldu bu fikre kapılmama. daha çok avrupa'da yerleşimin orta-kuzey avrupa civarlarına taşınması (hakimiyetin roma'dan dağılması) ile başlayan süreçte, genlerinde mühendislik bulunan germen kavimleri, yıl boyunca yüksek debili olan nehirlere değirmenler kurmuş, insan gücünün yerine suyun gücünden faydalanmışlardır.

    öyle ki, bazı çok zengin aileler, avrupanın çeşitli yerlerinde yüzlerce değirmene (bugünün fabrikası) sahiplermiş.

    sanayi denilen şey illa ki kömür-buhar gücü vs. değil ise, insan yerine başka güçler kullanmak ve üretimi arttırmak ise, ortaçağ gayet de bir sanayi devrimine tanıklık etmiştir.
    1 ...
  18. 34.
  19. Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin makineleşmiş endüstriyi doğurması, bu gelişmelerin de Avrupa'daki sermaye birikimini arttırmasına denir.
    0 ...
  20. 35.
  21. 4. Sanayi Devrimi terimi ilk olarak 2011 yılında Almanya Hannover Fuarı'nda kullanıldı.
    Endüstri 4.0 ise 4. Endüstriyel Devrimi başlatacağı düşünülen endüstriyel bir strateji planıdır.
    1 ...
  22. 36.
  23. Endüstri 4.0 versiyonunda daha kaliteli ve ucuz ürünlerin piyasaya yayılacağıdır. iş gücünün robotlar ve otomasyon yer aldığı bir fabrika.

    insan işçi, çalışmadığı için ücret ve sigorta yok.

    http://cdn1-www.comingsoo...erminator-genisys-018.jpg
    1 ...
  24. 37.
  25. olacağı, çok insan işsiz kalacak 40 yılda bir evine hırsız gireceğine her yıl evinize hırsız girecek
    2 ...
  26. 38.
  27. Çoğu zaman kapitalizmi doğurduğu için eleştirilse bile, ürettiği şeylerle zengin- fakir ayrımını onaran devrim.

    Çok çelişkilerle dolu bi yorum amma lakin bunun sayesinde hepimiz imparator bill Gates ile aynı kıyafeti, bi benzerini giyebiliyoruz. Bill'in taktığı gözlüğü takmak için trilyonlarca paramız olmasına gerek yok. Jennifer lopez'in giydiği kıyafetin benzerini herkes giyebiliyor.

    Ondan önceki dönem renkli kazak- elbise giymek bile yüksek aristokrasinin tekelindeydi.

    Tabi bu sadece biz az gelirlilerin teselli edecek boyutu.
    4 ...
  28. 39.
  29. buhar teknolojisinin icadı ile başlamış olan nanoteknolojinin icadı ile sona eren ancak bir kısım icatlarını günümüzde de devam ettiren devir.
    0 ...
  30. 40.
  31. Korkarım ki eksileri artılarını domaltıyor.
    0 ...
  32. 41.
  33. 42.
  34. plessey savaşıyla birlikte ingiltere'nin hindistan'dan sömürdüğü paralar sayesinde gerçekleşmiştir.
    3 ...
  35. 43.
  36. Yine bir ingiltere vakası! Her şey bir buharlı makineyle başladı. sanayi devrimi ortaya çıkınca insanlar kendi tarlalarından çıkıp endüstriyel formda çalışmaya başladı. Yaşam şeklini değiştiren bir durum sanayi devrimi.insanların sosyal hayatlarını ,ekonomisini büyük ölçüde değiştiren bir yapı.iyi mi kötü mü oldu tartışılır. ingiltereden sonra avrupaya yayılıp ciddi bir sermaye olmuştur.ama şu da bir gerçek insanları kolaylık pratiklik getiren sanayi devrimi insanları makinelerin esiri yapmıştır.Günümüz metropol yaşamın makineleşmenin miladı sanayi devrimidir.
    1 ...
  37. 44.
  38. 1)Buhar devrimi(Klasik kapitalizm öncesi dönüşüm ve uzun çalışma saatlerinin başlangıç periyodu)
    2)Elektrik devrimi(Marx'ın eleştirdiği haliyle kapitalizm burda kurgulandı.)
    3)Bilgi, iletişim, internet devrimi(Post kapitalizm)
    4)Robotik, yapay zeka ve 5G devrimi.(Bilgi ekonomisi ve insan 2.0)
    3 ...
  39. 45.
  40. 18. Yüzyılda ingiltere de başlamıştır ve günümüze kadar devam etmiştir. Başlamaz olaydı şimdi ki emperyalizmin, savaşların, hegamon devletlerin ortaya çıkmasının sebebi bu lanet makineleşme değil midir? iyilik üzerine hiç kimse kullanmadı...
    5 ...
  41. 46.
  42. Demek ki o zamanlarda çalışmayan öğrenci​ baya çokmuş.
    1 ...
  43. 47.
  44. 49.
  45. sanayi devrimine kadar dünyanın tüm bölgelerindeki üretim hacmi ve gsmh hemen hemen aynıydı.

    sanayi devriminin öncüsü olarak makineleşme öncesi cottage industry denilen evden üretim tekniklerinin gelişimi ve ingiltere'deki toprak reformu olan çitleme kanunu kabul edilse de, devrimi asıl tetikleyen unsur buhar makinesinin icadıdır. buhar makinesi ile ilk defa ısı enerjisi hareket enerjisine dönüştürülebilmiştir. buhar makinesi, üretimi ilk defa yaygınlaşan bir fosil yakıt olan kömür kullanımı ile birleşince hem inanılmaz bir üretim gücü ortaya çıkmış hem de buharlı lokomotif ve buharlı geminin geliştirilmesiyle taşımacılık, dolayısıyla çok geniş toprakların hammaddelerini kullanabilme olanağı doğmuştur. verimliliği %1 gibi çok düşük olan ilk üretilen makinelerle dahi bir anda 300 işçinin yapabileceği iş yapılmaktaydı. 18. yy'ın son yarışında ingiltere, manchester'da yakıt olarak kömür kullanan buhar makineleri önce tekstil sektöründe çalışmış, ardından demir-çelik sanayisi gelişmiştir. 19.yy'da diğer batı avrupa ve kuzey amerika ülkelerine yayılmıştır.

    18.yy'ın ikinci yarısında ingiltere'de başlayan ve 19. yy'da hızla batı avrupa'ya yayılan nehirleri su kanallarının yapımıyla birleştirerek kara içlerinde ulaşımı kolaylaştırmak ve bu bölgelerde üretilen tarım ürünlerinin toplanmasıyla hinterlandları genişletme işi, 1830'lardan itibaren yaygınlaşmaya başlayan demiryolları ve telgraf teknolojisinin gelişmesi ile iletişim ve ulaşım konusunda inanılmaz bir devrim yaratmıştır. yük taşıyan bir at arabasıyla bir günde gidebileceğiniz yol 30 km civarıyken, trenlerle bir günde gidebildiğiniz mesafe önceleri 500 km civarına, birinci dünya savaşından hemen önceki zamanlarda ise 1000 km civarına çıkmıştır. trenler aynı zamanda belli bir düzende, bilinen zamanlarda ve dakik olarak çalıştıkları için sanayi üretimi için çok önemli hale gelmiştir. telgraf teknolojisinin gelişimi de iletişimi ışık hızına ulaştırmış, atlantik'i geçen telgraf hattının 1866'da kurulmasıyla dünyanın bir ucundan diğer ucuna anında haber göndermek mümkün olmuştur.

    sanayi üretimindeki inanılmaz artış hammadde arayışlarını, üretilen ürünleri satacak pazar arayışlarını ve sömürgeciliği getirmiştir. 19.yy'da sanayileşen ülkelerin gsmh'si diğer ülkeleri onlarca katlamış, dünyadaki zengin-yoksul ayrımını inanılmaz derinleştirmiştir.

    öte yandan sanayi devrimi, tarım devriminden sonra insanlık tarihindeki hemen hemen her şeyde değişikliğe yol açan ikinci önemli devrimdir. etkileri hayatın her alanında hissedilmiştir. şehirleşme sanayi devriminin en önemli sosyal sonuçlarından biridir. insanlar tarım ekonomisini bırakıp şehirlere dolmuşlar, tarihte ilk defa şehirlerde yoksullar da oturmaya başlamış, işçi sınıfının ortaya çıkışıyla feodal sınıf sistemi yok olmuş, feodal toplumlardaki geniş aile ve akrabalık bağları yerini şehirlerde sıkışık şekilde yaşayan çekirdek ailelere bırakmış, bireyselleşme, sınıf bilinci, bireysel özgürlükler gibi kavramlar ve bunlarla beraber aşırı emek sömürüsünün tetiklediği işçi hareketi ve sosyalizm gibi ciddi etkileri olmuş akımlar ortaya çıkmıştır. yoğun sanayileşme aynı zamanda ciddi bir kapital ihtiyacı yaratmış, günümüz modern bankacılık sistemi yine bu dönemde ortaya çıkmıştır. sanayi devrimi aynı zamanda insanın doğayı ilk defa ciddi şekilde bozmaya başladığı zaman olmuştur ama çevre bilincinin gelişmesi zaman alacaktır. kadınların da sanayi üretimine katılması kadının toplumdaki önemini arttırmış, kadın hareketi de yine bu dönemde ortaya çıkmıştır. sanayileşen ülkelerde önemli bir nüfus patlaması görülmüş, ortalama ömür ciddi şekilde artmış, ilk metropoller gene bu dönemde londra, paris ve new york olarak ortaya çıkmıştır. bu dönem, aynı zamanda ilk örgün eğitimin çıktığı ve yaygınlaştığı dönem olmuştur.
    0 ...
  46. 50.
  47. Devrimin, yapılan devrimde devrim olarak devrimden sayılmaması olan devir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük