Sakız adası/yunanistan. çeşme' de fiyatlar uçuk olunca türklerin âdeta işgâline uğramış gibi. Türkçe bilen garsonlar ve türk yemekleriyle dolu restaurantlar.
ilk defa yurt dışına çıkan kardeşimin, iyi bir yurt içi gezisi oldu bana diyeceği kadar türkiye’de hissettiren ada.
Çeşme’den kalkan feribotlar ortalama yarım saatte ulaşıyor adaya. Daha feribottan inmeden destur bismillah karşında türkçe “araç kiralama” yazısı görüyorsun.
Restaurantlarda, marketlerde, türkçe açıklamalar ya da türkçe bilen çalışanların sayısı oldukça fazla. Çeşme’ye çok yakın olması, euro bölgesinde olmasına rağmen fiyatların ucuz olması türklerin akınına uğramasına sebep olmuş. Zaten malumunuz çeşme o kadar pahalı ki sakız adasında döviz kurunu 6 yla falan çarpmak çok da farkettirmiyor.
kısmetse bu yaz 10 gün tatil yapmayı planladığım adadır. içimden bir ses çeşme'den oraya akması muhtemel yavşaklar ordusu nedeniyle samos'dan aldığım zevki alamayacağımı söylüyor.
zamanında güzelim sakız ağaçları yanan yunan adası.
Hiosa gittiğinizde her yer mis gibi sakız kokar. Ne yazıkki hektar hektar yanan ağaçlardan sonra ne yazıkki çocukluğumuzdaki gibi değil. Ada yönetimi sağ olsun o dönem türkiyeden gelen yardım teklifini reddetmişti. Nedir bu bencillik veya ego anlayamadım. Yandı gitti güzelim ağaçlar, emekler, insanlar.
Bir sakız ağacını yetiştirmek o kadar zorken ve 15yıl hiç mahsul alınamıyorken bu bencilliğe ne denir bilmem. Hele ki sakız ekonomine önemli bir katkı sağlıyorken.
Güzeldir sakız türkiyeye benzer zaten oraya gittiğinizde yabancılık çekmezsiniz, mimari haricinde. Caddeler sokaklar aynı ege kıyıları gibidir, ayvalık'ı andırır biraz biraz eski asansör'ü. Şirince'de gördüğünüz gibi otantik köyler boldur.
Kendilerine has sakız likörü, sakız reçeli ve uzo mastik denilen sakız rakıları vardır.
Mastika(rakı), bulgar rakısıdır hiosla alakası yoktur.
Dükkânlar adada pazar günleri açılmaz hiç diğer günler ise 14:00 kapanır.
Adada osmanlı döneminden kalma bir kütüphane de var. ada haklı doğallığından yıllar geçse bile birşey kaybetmemiştir. Onlara yunanca selam yani "yasas" veya "yasu" dediğizde sizinle direk yunanca iletişim kuracaktır, anlamamazlıktan gelip yolunu değiştirmeyecektir. Yunanca bilmediğinizi belirttiğinizde size yine yunanca birşeyler söyleyip kolunuzdan tutup ingilizce bilen birinin yanına ya da türk olduğunuzu belirtirseniz türkçe bilen birine götüreceklerdir.
Ada turizm açısından önemli bir yere sahip olmasa bile güzel plajları var. Tabi sessiz sakin ve kalabalıktan uzak samimi bir tatil istiyorsanız tercih edilebilir.
an itibariyle yüksek kesimleri cayır cayır yanan adadır. rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle takriben otuz dakika içinde çok geniş bir alana yayılmıştır yangın. güzelim sakız ağaçlarına yazık oldu.
kocaları öldüğünde bir daha evlenmeyen ve o günden itibaren siyah giyinen kadınların bulunduğu, 12.yy den kalma binaların bulunduğu gizemli bir adadır.
izmir kordon'da keyifli vakit geçirilebilecek en nezih mekanlardan biri.
yunanca şarkılar, kahveler, sakızlar, düzgün insanlar, gün batımı... daha ne olsun.
çeşme ve çevresindeki sakız ağaçlarının bakımsızlıktan kuruması yada sakız ağıcına fıstık aşı ederek ülkemizde sakız meyvesinin kökünü kurutarak bütün sakız piyasasını eline geçirmesine yardımcı olduğumuz ada...
uzun yıllar osmanlı imparatorlugu nun yönetiminde kalmış, çesme nin tam karşısın da bulunan yunan adası...türkiye ye en yakın yunan adalarından birisidir.orjinal adı xios tur.cok yakın olmasına ragmen türkiye den günü birlik gelenler için vize almak zorundadırlar avrupa birligi üyesi oldukları için ama türkiye ordan gelen günü birlik turlar için vize istemez...