bugün

güzel izmirin şirin ilçesi ***
izmir'in üzüm bağlarıyla meşhur ilçesi
bu ne biçim izmir dedirten izmir ilçesi.. zaman geçtikçe tuhaf bi bağlılıkla bağlanılan, hatta özlenebilen bir küçücük turşucuk.
iç egenin başladığı yer
bir senedir surekli gidip geldigim ve izmirde begenmedigim yerlerden biri olan ilcedir. ayrıca canlı muzik olan yerlerdede icki satısı yapılmamaktadır. bu yuzden alsancak konakve bornava'ya kacılmaktadır*
dar yolları ile okula giderken insanı çileden çıkartan,dağın başında yer alan, bazen yağmurlu günlerde eğitim fakültesinden buca çıkışına gitmek 45 dk alıyor(delirmemek elde değil,tıklım tıklım dolu otobüste insan çileden çıkar)sadece eksi rum evlerinin olduğu sokaklar ve buca gölet güzeldir orada gerisi yalan.
izmir'in kolpası.
(bkz: pitza pizza)
izmirin denize kıyısı olmayan ender ilçelerinden biri. belediye binası kont drakula şatosunu aratmaz. *
izmir demeye bin sahit lazim olan yer.
dünyanın 3.büyük heykeli olan "mevlana heykeli"nin bulunduğu yer
buca izmir'in en eski yerleşim birimlerinden biridir. levantenlerin, şarap üreticilerinin mekanıdır. fakat zamanla gerek dokuz eylülün kampüslerini bucaya konuşlandırmasıyla, gerekse şirinyer gibi bir bataklığın müteahitlerin gözde saldırı alanı olmasıyla gün günden sıradan bir taşraya benzemiştir. allah belanı versin 9 eylül!
2001 de sokaklarında eşşekle süt satıldığına şahit olduğum, kız yurduna giderken tecavüz sokağından geçilen( neyseki hala hayattayız) güzelim izmirin geri kalmış ilçesi....
sokaklarında buram buram tezek kokan ev sahiplerinin ahır denilecek yerlere fahiş fiyat çektiği günün herhangi bir saatinde gaspa uğrayabileceğin 600 bin nüfuslu bir ilçe
eski levantenlerden; russoların, forbeslerin, reeslerin köşkleri hala ayaktadır. eskilerin sayfiye yeridir ama ne yazıkki günümüzde çarpık kentleşmeye kurban gitmiştir.
eski bir rum koyudur burasi. leavanten ailelerin de ilgi odagı olmustur 19. yuzyilda. izmiri anadoluya baglayan demiryolu buradan gecer. Cumbali evleriyle meshurdur.

9 eylul universitesi buca egitim fakültesi, hukuk ve iktisat fakulteleri de buradadir yine.

Bucanın merkezi heykel duragidir. Baslangici ise sirinyerdir. 20-25 yıl oncesine kadar kendi halinde kucuk bir semtten simdi cevre yoluyla birlesmesiyle birlikte devasa bir merkez ilce olmustur.
buca ilcesinde sirinyer semtinde forbes caddesi diye bilinen bir cadde vardir. birde forbes diye isadamlari hakkinda kapitalist bir dergi vardir. peekii neden forbes dergisi gecenlerdeki sayisinda dunyanin en zengin 100 isadamini gosterdi? beyninizi yorun biraz aradaki baglantıyı kurmak onemli.
izmir'in ilçesi değil çilesidir. 9 eylül'ün çoğu fakültesinin burda olması sebebiyle özellikle ulaşım tam bir çiledir. otobüsleri en işlek zamanlarda seyrek en tırt zamanlarda ise sıktır. otobüste ayakta gitmeyi başaranlar şanslıdır. hele bir trafiği vardır adamı deli eder. insanları, öğrencileri sömürmek için elinden geleni yaparlar. bu yüzden kiralar çok yüksektir.
izmir'in yüzölçümü en büyük olan ilçesi olması kuvvetle muhtemeldir, nato'dan başlar, gaziemir'e kadar uzanır.
trafiği ise özellikle şirinyer metro inşaatının başlamasından beri ayrı bir keyifli hale gelmiştir. şirinyer'deki inşaat sebebiyle nato'da trafik kilitlenir.
belediye otobüsleri (bkz: eshot) konusunda ise buca, murphy kanunları'nın en kolay olarak ispatının yapılacağı yerleşim yeridir, durağa çıkarsınız, alsancak'ta veya konak'ta işiniz varsa 10 tane narlıdere, 10 tane de inciraltı geçmesine rağmen beklediğiniz otobüs gelmez. inciraltı'na veya narlıdere'ye gitmek durumunda kaldığınızda da art arda konak ve alsancak otobüsleri geçer. ilginçtir.
bucanın bir de bucakoop adında bir yerleşim bölgesi vardır ki görülmeye değerdir.gökkuşağı renklerinin yanında sönük kaldığı gökdelen bozması apartmanların çok samimi bir şekilde yapılanmasıyla oluşmuştur bu nezih muhit.bol oksijenli havası,otoban manzarasıyla uzaktan görenleri davetkar bir biçimde selamlar.bucadan bağımsız olarak gelişmiş bir medeniyetler beşiğidir.apartmanların karşısında bulunan gecekondular kültür harmonizesinin bir kanıtı olarak kayıtlara geçmiştir.
birçok tarihi levanten evine ev sahipliği yapan büyük bir ilçedir. 9 eylül üniversitesi'nin birçok fakültesi buca'dadır.
izmirin en iğrenç ilçelerinden biri, burada yaşamak dert, sıkıntı, mutsuzluk veriyor insana..
eski evlerin büyücü evine benzedigi, fotograflanasi izmirin ilcesi.
dokuz eylül üviversitesi'nin dağılmış kampüslerine * * çok yakın olan en dandik evlerin bile sırf okula sıfır diye ateş pahasına kiralandığı bir yer. hasanağa parkında zamanında işlenmiş cinayetleri dinler, gece gece parkın içinden geçmeye korkarsınız. 70'e binip çankaya'ya, 104'e binip konak'a, 514'e binip karşıyaka'ya, 515'e binip bornova'ya, 270'e binip inciraltı'na, 670'e binip balçova'ya... gidersiniz. görülecek belki de tek güzel yeri "buca gölet"tir, havalar da güzel olunca gidip gezmek gerekir.
sadece okulumun orda oldugu için gittigim yoksa yanından bile geçemeyecegim yerdir.
iki yıllık gözlemlerim sonucu çoğunluğu göçmenlerden oluşan, bulgar, boşnak, kürt ve hepsinden daha fazla dokuz eylül üniversitesi öğrencilerinin bulunduğu yer, alışana kadar sıkıcı, alıştıktan sonra ise sevimli gelen izmir ilçesi.

ayrıca bakınız; tıngırtepe