bugün

1806da bagımsız olarak orta avrupa civarlarında hüküm sürmüş bir devlet. tarihte alman topraklarını bir bayrak altında toplamıştır. fakat 1900lü yıllarda tümden isim olarak da ortadan kalkmıştır. varolduğu dönemlerde osmanlı imparatorluğuyla sıcak temaslarda bulunmuş isim olarak rusyayla sıkça karıştırılmış olan devlettir.
alman imparatorluğunun eski adı
alman militarizminin simgesi olan devlet. ilk başlarda dükalıkken 1618 de veraset yolu ile hohenzollern hanedanının başında bulundugu brandenburg elektörlüğüne (elektör kutsal roma cermen imparatorunu seçme hakkı olan alman devletlerine denir) geçmiştir. 1701 de prusya adını aldı. katolik olan avusturya ile sayıları 360 ı bulan alman devletçiklerini tek çatı altında birleştirmek için mücadele etti. bu militarist devletin avrupa da özellikle fransa da çok hayranı vardı. 6 milyon nüfusa karşılık 200 bin kişilik ordusu vardı. doğal coğrafi sınırlarının olmayışı ve çok düşmanı olması onu güçlü ve disiplinli bir ordu bulundurmaya itti. alman disiplinin altında yatan gerekirlik budur. avusturya nın giderek zayıflaması ile beraber alman dünyasının yükselen yıldızı oldu. efsanvi şansölyeleri bismarck zamanında 1870 de sedan savaşı nda fransa yı mağlup etti, ve alman imparatorluğu prusya nın önderliğinde kuruldu. *
isminin pre - russia kökeninden oluştuğu iddia edilen alman tarihini ve almanları tam anlamıyla algılayabilmek ve hakkında hiç olmazsa üç beş cümle sarf edebilmek için bilinmesi gereken olmazsa olmaz bir almanya gerçeğidir.
alman tarihini derinden etkilemiş olan prusya bölgesi'nin en önemli tarihsel gerçeği bismarck'tır.prusyalı olan bismarck almanya'nın siyasal birliğini oluşturarak ve avrupa'nın ortasında askeri ve ekonomik açıdan güçlü bir devlet olarak ortaya çıkmasının esaslarını belirlemiş ve kıta avrupasında gelişmeye dur demeyecek bir devletin ortaya çıkmasını sağlamıştır.
işte prusyalıların tarihine egemen oldukları bu dönemde almanlar;1.dünya savaşı'na sebebiyet vermişler ve tarihin akışını değiştirmişlerdir.
kısa ama etkili nazi dönemine kadar alman ordusundaki geleneklere verilen genel sıfat.
yedi yıl savaşlarında tüm avrupa nın eline veren; napoleon bonaparte a kadar avrupa nın en önemli askeri güçlerinden biri ve en modern ordusuna sahip olan devlet. kayzerleri ve meşhur şansölyeleriyle* 1871 yılında almanya da siyasi birliği sağlamıştır.
hitler avusturya ile birlikte alman ikiliğini temsil ettiği gerekçesiyle yasakladığı terim.
"her devletin bir ordusu, prusya ordusunun ise bir devleti vardır" sözünü hatırlatan osmanlı ile ikili ilişkilerde bulunmuş devlet.
günümüz türkiyesinde de kullanılan askere alma-zorunlu askerlik sistemi ilk prusyalılarda görülür. prusya devleti her er kişiyi belirli bir vakit orduya alır, belirli bir süre askeri eğitim verip geri yollar, savaş zamanında ise lüzum görüldüğünde geri çağırırdı.
tarihin değişik dönemlerinde değişik anlamlarda kullanılmış bir deyim olmakla birlikte en çok 1713-1867 yılları arasında kendisine Prusya Krallığı adını veren Alman devleti anlamında kullanılır.
Borussia dortmund ve borussia mönşıngladbah in köken ismi. Sakın bi yerde bu akşam borussia derbisi var felan demeyin.
1701 yılından öncede adı prusya olan krallık .
ingiltere den sonra, kıta avrupası nda ilk sanayi devrimini başaran ülke.
Devleti olan ordu.

görsel
Prusya süvarisi ve çift kanatlı uçak, 1910.
yozgat'la yerköy arasında kalan bölgenin eski adı.
görsel
bakmışlar ki ne avusturya'dan ne de avusturya'nın başını çektiği kutsal roma imparatorluğu'ndan bir cacık olmayacak, kuzey alman konfederasyonu'nu kurmuşlardır.

üstelik bu konfederasyonun açık ara en büyük ve en güçlü devleti olmalarına karşın konfederasyondaki temsil oranları hak ettiklerinden çok daha küçüktür.

açıkçası almanya birleşsin diye ellerinden geleni yapmış ve bunun için kendi çıkarlarını bile ikinci planda bırakan bir yapıdır prusya.

zaten kuzey alman konfederasyonu 1871'de yine kaiser wilhelm ve şansöyle otto von bismarck'ın önderliğinde alman imparatorluğu'na evrilmiştir.

tabii sonrasında gelen birinci dünya savaşı yenilgisi. ne olursa olsun barış mantığıyle yapılan bir barış antlaşması. ekonominin çöküşü. weimar cumhuriyeti. adolf hitler ve tabii ki ikinci dünya savaşı.
Tüm tarihini neredeyse ezbere bildiğim, hayranlık duyduğum, demirden askerleriyle devleti olan ordu.

(bkz: Preußen)
çevremden gördüğüm kadarıyla herkes rusya zannediyor, oysaki alman devletinin eski adıdır.
tüm alman topraklarını tek bir bayrak altında birleştirmiştir.
utrecht barışı'ndan önce brandenburg ismiyle biliniyordu.

17.000 civarında kanunu bulunmakta idi.

pek çok tarihçiye göre devleti ve milleti olan bir ordudur. kimi tarihçilere göre ordu-millet anlayışının en kuvvetli olduğu örneklerdendir. honore mirabeau'nun deyimiyle ''ordusu olan bir devlet değil, devleti olan bir ordudur.''

günümüz almanya'sının öncülüdür.
lakabı subay fabrikasıdır.
Devleti olan ordu denir bu devlet için.
alman birliğinin kurulmasına öncülük eden devlet.
kendisi ölü bir devlet olsa da bugünkü alman geleneğinin birçok ögesine başlangıç noktası oluşturmuş tarihi alman devletidir.
Prusya başlangıçta, Brandenburg Dükalığı olarak Kutsal Roma Cermen imparatorluğunun bir parçasıydı ve başkenti Königsberg (Kaliningrad) idi. ispanya Veraset Savaşı (1701-1713) sırasında ingiltere, Kutsal Roma Cermen imparatorluğu, Hollanda. Portekiz ve Savoya Dükalığı ittifakında savaşa katılmıştır. ittifakın Fransa karşısında zafer kazanmasıyla imzalanan Utrecht Barışı'yla Brandenburg Dükalığına krallık statüsü tanınmıştır. Bu tarihten sonra Prusya Krallığı olarak bilinecektir, başkenti ise Berlin olacaktır.

1806 yılında krallık, Napolyon Bonapart önderliğindeki fransız ordusuna jena savaşında yenilince topraklarının büyük bir kısmını kaybeder ve Fransa ile ittifak kurmak zorunda kalır. Napolyon'un 1812'deki Rusya seferinde başarısız olup büyük güç kaybetmesini fırsat bilen Prusya, Fransa'yla olan ittifakını bozar ve koalisyon güçleriyle birlikte 1813 Leipzig ve 1815 Waterloo savaşlarında Fransızları mağlup ederler. 1815'deki Viyana Kongresi'nde Prusya, sınırlarını batıdaki Saar nehrinden doğudaki Neman nehrine kadar genişletir. Ancak krallık toprakları hâlâ ikiye bölünmüş durumdadır. Çünkü Hannover, Braunschweig, Hamburg ve Bremen gibi bağımsız prenslikler ve şehir devletleri ülkeyi coğrafî olarak ikiye bölmektedir.

1867 yılında Prusya kralı I. Wilhelm, Otto von Bismarck'ı başbakanlığa atadı. Bismarck, Danimarka, Avusturya ve Fransa'ya açtığı savaşlarla Alman bölgelerini bir bayrak altında topladı ve Alman imparatorluğunu kurdu. Prusya kralı I. Wilhelm de artık Almanya'nın Kayzer Wilhelm'i oldu. Bu tarihten sonra Prusya Alman imparatorluğunun en büyük parçası olarak kaldı. 1934 yılında Naziler Prusya tanımını tamamen ortadan kaldırdılar.

II. Dünya Savaşı sonrasında Prusya toprakları Polonya ile Rusya arasında paylaşıldı. Günümüzde Litvanya ile Polonya arasında kalan Rusya'ya ait Kaliningrad şehri eskiden Königsberg adıyla Doğu Prusya'nın başkenti idi.

Kaynak: vikipedi
Zamanında Okuma yazma oranı %80 küsür olan ülke.