hücrede en fazla miktarda bulunan makromoleküller proteinlerdir. proteniler çok çeşitli işlevlerde , örneğin; biyolojik katalizde(enzimler) , hücresel madde iletiminde ve algılamada (membran proteinler ve reseptörler), savunmada (antikorlar, çeşitli tip zehir ve antibiyotikler), gelişmede (büyüme faktörleri) , harekette (sktin, miyozin ve flagellin) , haberleşmede ( hormon lar) vb. kullanılmaktadır.
proteinlerin yapıtaşı aminoasitlerdir.proteinler, 21 çeşit amino asitin değişik kombinasyonlarından oluştukları için çok farklı yapılar ortaya koyabilme yeteneğindedir.
yetişkin insan vücudunun yaklaşık %16'sını oluşturur.ama depo şeklinde değil, çalışan, görev yapan hücreler şeklindedir. hücrelerin esas yapısını oluştururlar. belirli bazı hücreler birleşerek dokular ve organlar meydana gelir. bu nedenle protein büyüme ve gelişme için başta gelen besin öğesi dir.
bir çok hücre zamanla ölür ve yerine yenileri yapılır. proteinler bu açıdan da çok önemlidirler.
vücudun savunma sistemlerinin , vücut çalışmasını düzenleyen enzimlerin ve bazı hormanların da esas yapısı proteinlerdir.
et, tavuk, süt, yumurta, balık vb.de bol miktarda bulunur.
amino asitlerin birleşmesiyle oluşan eneji verici madde.Bir amino asidin COOH daki OH ile diğerinin amino grubundaki H ile birleşmesi ile oluşur. Ayrıca DNA kontrolünde olur bu olaylar.
diğer organik bileşiklerde bulunan karbon, hidrojen ve oksijenden ayrı olarak azot elementi de bulunduran bileşiklerdir. bazı proteinlerin yapısında kükürt ve fosfor da bulunur.
her aminoasitte bir amino grubu, bir karboksil grubu bir de r grubu bulunur.
R(radikal)=değişken grup demektir. bilinen 20 çeşit aminoasitte farklılığı r grubu sağlar.
insan vücudunda bu yirmi çeşit aminoasitten 12 tanesi sentezlenebilir. diğer aminoasitler besinler aracılığıyla hazır alınmak zorundadır. bunlara da esansiyel(temel) aminoasit denir.
vücut geliştirme sporu ile uğraşan kişilerin kilosunun 2 katı alması gerekir...
örneğin 100 kg olan bir kişi günde 200 gr protein alması gerekmektedir.
yanlış anlaşılamalara neden olmaması için açıklama yapma gereği duydum, vücut geliştirenlerin, günde 3 defa veya kendisinin 2 katı kadar kullanması gerekmez zaten tehlikelidirde, böbrek ve ciğerlerin aşırı yüklenilmesi ve iflasına kadar gidebilir (bkz: kendimden biliyorum)
(bkz: protein tozu)her idman sonrası bir ölcek (30mg) alınması gereken en iyi sonucu verir, eğer zayıf ve kilo almak istiyorsanız bu ölçek sabah ve her idman sonra 1 defa olabilir. protein tozu kimyasal değildir, ki; eğer kimyasal diğenler varsa yediği salatalık veya diğer meyvelerin içinde kimyasal yokmu diye sormak isterim. ayrıntılar için ayrıyetten yardımcı olabilirim.