bugün

işletmenin amacına ulaşması ve müşteriyi tatmin için, mal ve hizmetlerin üreticiden tüketiciye doğru olan akışına yön verilmesini sağlayan işletme faaliyetidir. Satış, dağıtımı reklam gibi doğrudan ve ürün farklılaştırılması, pazar araştırması gibi dolaylı faaliyetleri kapsar.
(bkz: marketing)
öz türkçesi ; allayıp pullama , tuttuğuna kakalamadır.
işletme profesörleri tarafından binbir çeşit isim ve alt konu başlıkları oluşturulmuştur.mülakatlarda da bunları kullanmamız beklenmektedir.iş dilidir , yerleşmiştir , yapılacak bişey yoktur.
marketing bile pazarlamanın pazarlama takdiği olarak dilimize pelesenk olmuş bir kelimedir.ordan anlayabilirsiniz bu pazarlamanın ne menem bir şey olduğunu.ne iş yapıyorsun sorusuna direkt''pazarlama'' derseniz,burun kıvırabilir insanlar lakin ''marketing,pr üzerine çalışıyorum'' dediğinizde aslan,kaplan oluverirsiniz.genede yiğidi öldürelim hakkını verelim,pazarlama ciddi bir bilim dalı olmuştur günümüzde.bu mevzu üzerine onlarca ders görmüşümdür ben de.ayrıca''marketing pr işindeyim''kendim. *
(bkz: pazarlama karması)
her yöneticinin * çok iyi bildigi ama bazı insanların hiç bilmeden saçma sapan sözler sarfettigi faaliyeter bütünü
en kotu orneklerini herbal life ve aloe vera urunlerinde gorebilirsiniz.bunun disinda en cok gelistirilebilir meslektir nazarimda.kendini gelistirmek isteyene de nlp tavsiyedir.
4p olarak da anılan place*,price*,product*,promotion* öğelerinin doğru ve uygun yönetimidir.
(bkz: ben ulkemi pazarlamakla mukellefim) *
havayolu şieketlerinin gayet iyi yaptıkları para kazanma stratejisi.
şirketlerde bir departman. bu departmanın müdürü pazarlama müdürüdür. görev tanımı çok geniştir. pazar araştırması yapmak da bu departmanın görevidir, şirketi tanıtıcı broşür hazırlamak da, ürünlerin reklam stratejilerini belirlemek de.
üretimin az, araştırma geliştirme*nin ise çok az olduğu ülkemizde çok revaçta olan bir iş alanı. öyle ki herkes pazarlamacı aramaktadır. zira ülkemizde boy gösteren büyük yabancı firmaların avrupada geliştirip ürettikleri son teknoloji ürünlerini ülkemizde pazarlayacak yetenekli elemanlara duydukları ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır.
bildiğim en iyi paarlama bir simitçiden gelmiştir. moda civarında bir simitçinin satışı var aşağıda anlatabildiğim kadarıyla.

"elim yandııııaaahh... 30 yıldır simit satıyorum gelmedi böylesi. elim yandıııaaaa"
türkiye'de büyük bir çoğunluğun aklına kapıdan kapıya tencere satan insanları getiren, halbuki alakası olmayan, derin bölümdür. sadece 4p'den ibaret değildir. zira post-modern parazlama tekniği, 4p'nin yanına 5. p'yi getirmiştir. (bkz: positioning)
(bkz: pezevenking)
metal tutacakli caydanlik gibi bir aleti satabilme becerisi.
pazarlama stratejileri herkesin anlayabileceği şekilde aşağıda listelenmiştir.

örneğin;

*bir partide çok şahane bir kız gördünüz diyelim,
hemen yanına gidip;

"harika sevişirim!" derseniz;

bu, "doğrudan pazarlama" yani "direct marketing" dir.

*arkadaş grubunuzla partide takılırken, arkadaşlarınızdan biri kıza gidip sizi gösterip;

"şu çocuk var ya, harika sevişir." derse;

bu "reklam" yani "advertising" dir.

*partide şahane bir kız gördünüz, yanına gidip telefon numarasını aldınız.
ertesi gün kızı arayıp;

"merhaba,ben harika sevişirim" derseniz;

bu "telefonla satış" yani "telemarketing" dir.

*partide şahane bir kız gördünüz, hemen kravatınızı düzeltip ona bir içki koyarsanız, ona kapıyı açarsanız,
çantası düşerse hemen davranıp yakalar kendisine verirseniz, dolaşmayı teklif ederseniz ve

"ha bu arada, harika sevişirim" derseniz;

bu "halkla ilişkilerdir"

ayrıca;

partide şahane bir kız gördünüz, kız hemen yanınıza geldi ve

"harika ve çok uzun sevişiyormuşsun?" derse;

artık "marka" olmuşsunuz demektir. *
3 adet felsefesi bulunmaktadır. klasik felsefeye göre pazarlama talebin arzdan daha fazla olduğu ortamlarda malın maliyetinin en düşük seviyeye çekilmesiyle yapılır. düşük mal maliyeti akabinde düşük piyasa fiyatını getirir ve bu klasik anlayışa göre malın fiyatı düştükçe talep artacaktır. buna en iyi örnek ilk araba üreticisi olan ford verilebilmektedir. ford yaptığı ilk arabalarda müşteri memnuniyetinin yerine düşük maliyet stratejisini seçmiş ve bunun için arabalarını siyah (çünkü en ucuz maliyetli olan renk) yapmıştır.
ikinci bir felsefe ise modern felsefedir. burda esas olan müşteri memnuniyetidir. pazarlama yapılırken müşteri memnuniyet araştırmaları yapılır. modern anlayış işletmeyi bir sistem olarak görür ve bu doğrultuda işletmeyi birimlere ayırmaz. müşteri memnuniyeti sağlanınca maksimum satışa ulaşılmış demektir. bu felsefeye göre müşteriler fiyata karşı duyarlı değildir. fakat değişen şartlar bu felsefenin de önüne geçmiştir. buna örnek olarak mc donalds verilebilir. bu şirket amerikada yaptığı araştırmada amerikalıların kuruk yağı içieren yiyecekler tüketmekten hoşlandıklarını belirlemiş ve bu doğrultuda müşteri memnuniyetini sağlamak için kuruk yağlı yiyecekler hazırlamıştır. fakat gitgide bu tarz besinler insanlarda kalp damar hastalıklarına yol açmış ve müşteri memnuniyetinin önüne geçmiştir.
son felsefe olarak toplumsal pazarlama felsefesi gösterilmektedir. burada esas olan müşteri memnuniyetinin önünde sağlıklı üretim ve bununla birlikte olan müşteri memnuniyetidir.
pazarlama departmanına bırakılmayacak kadar önemlidir.
pazarlama, kişilerin ve örgütlerin amaçlarına uygun şekilde değişimi sağlamak üzere mal, hizmet ve fikirlerin yaratılmasını, fiyatlandırılmasını, dağıtımını ve satış çabalarını planlama ve uygulama süreci olarak tanımlanır. temelinde insan ihtiyaç ve isteklerinin karşılanması düşüncesi yatmaktadır.
Pazarlama, müşteri isteklerini etkin ve karlı bir biçimde belirleyen, tatmin ve tedarik eden bir yöntem sunuşudur.
(bkz: halil pazarlama)
Katıldığınız bir partide büyüleyici bir kız
gördünüz. Yanına yaklaşıp "Ben çok zenginim,
evlen benimle!" diyecekken karınız geldi. Bu, yeni
pazarlara girememektir.
(bkz: sıcak satış)
Marketingin birçok tanımı vardır. En iyi tanımlar, müşteriye, müşteri tatminine ve müşteri ihtiyaçlarına odaklı olanlardır.

“Pazarlama, birey yahut toplumsal grupların ihtiyaç ve arzularını, ürettikleri değer veya ürünlerin değişim değeri mukabilinde elde ettikleri sosyal bir süreçtir.” Philip Kotler

http://www.pazarlamarketi...makaleler/marketing-nedir
(bkz: trick marketing)
güncel Önemli Başlıklar