islamiyet öncesi türk geleneklerinin günümüze kadar ulaşan batıl inanç
mirasçılarındandır. bir çok batıl inanç gibi kökleri şamanizme dayanmaktadır. insanı kötü gözlerin enerjisinden yani nazardan koruduğuna inanılır. günümüzden 3500 yıl öncesine uzanan bir geçmişi vardır. tarihteki ilk türk devletlerinin şamanizme göre inandıkları ve kendilerini koruduğuna inandıkları simgedir. o dönemki inanca göre mavi göz iyiliğine inandıkları gök tanrının gözüdür ve kendilerini kötü gözlerden yani yer tanrıdan korur. bunun yanısıra insanın dünyaya açılan penceresi gözüdür ve göz her türlü iyi ve kötü düşüncelerin ilk çıkış noktası olarak kabul edilir. bu sebeple enerjiyi emerek kötü gözlerden koruduğuna inanılan mavi taşlar çok uzun yıllardır kullanılmaktadır. inanışa göre nazar boncuğu nazar değdirecek olan kem gözün dikkatini çeker ve kötü enerji ilk olarak takan kişiye değil de boncuğa gider.
https://galeri.uludagsozluk.com/r/2114579/+
Eskiden pek inanmasam da enerjinin gücüne inandığımdan artık nazara da inanıyorum.
Bu nazar boncuklu minik dekor tabak da el emeği ilk kil denemem. Gülücük.
islami olmamakla birlikte türk kültüründe şamanizm den kalma bir objedir, negatif bakışlara ve düşüncelere karşı şamanlarda koruyucu olduğuna inanılırdı.
şamanizm de nazar boncuğunun cam ve içi boş olması gerekirdi, zira negatif düşüncelerin içindeki boşlukta biriktiğine inanıldığı biliniyor.