müslümanların bilime olan muazzam katkıları

    20.
  1. (bkz: gazali)
    (bkz: farabi)
    (bkz: ibni haldun)
    (bkz: biruni)
    (bkz: endülüs)
    (bkz: ali kuşçu)
    (bkz: harezmi)
    klavye başında değerleriyle dalga geçen birkaç zibidi bilmese de azımsanmayacak katkılardır. bir yaralı parmağa işemişliği olmayanların bir medeniyeti eleştirirken daha insaflı ve temkinli olmaları beklenir.

    --spoiler--
    batı'da "aliboron" adıyla bilinen bîrûnî'nin yapıtları birçok batı diline çevrilmiştir. bîrûnî, hiçbir eserinde tek bir bilime veya konuya bağlı kalmadan bilimi tek bir bütün olarak gören bir ansiklopedisttir.
    --spoiler--
    15 ...
  2. 23.
  3. bu durumun müslümanlıkla alakası olmadığını bildiği halde müslümanlığa iftira atmak için sürekli aynı şeyi gündem yapan ateist yanılgısıdır, 1600 lerde avrupada yaşasaydı o zaman da müslüman hayranı olurdu herhalde bu hastalıklı ateist, aynı skora göre haber yapan spor basını gibiler onlar,
    peki güzel kardeşim sen ateistsin, sen bilime ne gibi bir katkı yaptın? diye sormazlarmı kendilerine, hadi ben sormuş olayım.

    aşağıda ilk akla gelenlerini yazdığım müslüman bilim adamlarının hepsi de hem dini ilimlerde hem de bilimde en uç noktada kişilerdir,

    (bkz: ibni sina) ölümden başka herşeyin çaresini bulduğu ve tedavi ettiği söylenir, 1920 yılına kadar yazdığı tıp kitapları halen avrupada okutulurdu, bunu hristiyanlar kabul etmezler elbette, bizim ateistler, bize hristiyanlardan daha düşman oldukları için onlar asla kabul etmezler.

    (bkz: harezmi) geometri ve matematikte kullanılan tüm denklemler harezminin eseridir, matematik, geometri ve coğrafya alanında çok detaylı kitapları vardır, ama bizim ateistler gene kabul etmez, onlar müslümanlara kaka demek için ellerinden geleni yaparlar, *

    (bkz: ali kuşçu) 1400 lü yıllarda rasathane sorumlusuydu bu adam dikkat edin, astronomi ve matematik konusunda dahiydi, kitaplarında o devirde yazdıklarını bizim şu ateistlere okutsan angut kuşu gibi bakarlar ne yazıyor diye.

    (bkz: mimar sinan) 7 bilinmeyenli denklemi kafadan çözdüğünü iddia ederler matematikçiler, dahi olduğu konusunda zaten bizim allahsızlardan bile muhalif çıkacağını zannetmem, ama genede belli olmaz bizim ateistlerin hali tavrı.

    (bkz: biruni) Galilei 'den 600 yıl önce dünyanın döndüğünü söylemiştir

    (bkz: ebu'l vefâ el-bûzcânî) Yoğunluk aleti piknometre, matametikte kosinüs formülü, sekant, kosekant kavramaları ve üçgenin alan formülleri hep onun eseridir, bizim allahsızlar biliyorlarmı bunların ne olduğunu acaba?

    (bkz: ebu bekr zekeriyya râzi) ilk göz ameliyatı, bağırsağın ameliyat dikişlerinde kullanılması, ameliyat sonrası oluşan iltihapları çıkaran seton (kıl fitili) Petrolün ilk defa damıtılıp naft adı altında kullanılmaya başlanması hep bu allah dostunun eseridir, bizim allahsızlar gavurların bizden çaldığı ilmi onlara mal etmeye ne kadar istekliler oysaki.

    (bkz: el cezeri) ilk robotlar ve sibernetik ilmi. Ayrıca pistonlu motorlarda kullanılan ve doğrusal hareketi dönme hareketine çeviren krank mekanizması ismiyle beraber anılır, hey gidi sizi iftiracı şeytanın uşağı ateistler sizi, utanmayacaksınız ama yazmaya devam edeyim ben.

    (bkz: cabir bin hayyan) Çeliklerde paslanmanın önlenmesini sağlama. Maddenin en küçük parçasının cüz-ü la yetecezza (atom) olarak tarifi ve parçalandığında Bağdat'ın altını üstüne getirebilecek enerjiyle yüklü olduğunun tespitini yapmıştır, allah ondan razı olsun, onun gibilere iftira atan yobaz ateistlere de akıl izan, insaf versin.

    (bkz: lagari hasan çelebi) Barutla çalışan iki katlı ve yedi kollu bir roketle, 2.5 km yol katederdek uçuş denemesi yapılması bu müslümanın gayretlerinin neticesidir, bizden çalınan ilme sahip çıkanları bize tercih eden içimizdeki allahsızları allah ıslah etsin, mevzuyu kavrayabilme becerisi versin.

    (bkz: uluğ bey) ali kuşçunun da hocasıdır, dünya'nın güneş etrafındaki dönüşünün 365 gün 6 saat 9 dakika 6 saniye olduğunun günümüzdeki değerden sadece 58 saniyelik farkla hesaplamıştır, bizim ateistlerden 600 sene önce yapmış bunu ha dikkat edin,

    (bkz: hazini) Newton'dan 500 yıl önce yerçekimi ivmesinin bulmuş güzel insan.

    (bkz: ebu'l-heysem)Görme hâdisesi ve anatomisinin açıklanması; karanlık oda, mercek, prizma, aynalar, optik, atmosfer basıncı, atmosfer tabakasının kalınlığı gibi konularda öncü çalışmalar yapmış, alimin uykusunun ibadet olduğunun bilincinde bir güzel insan daha.

    (bkz: ebu yusuf el kindi) Einstein'dan 1100 yıl önce rölativite (izafiyet-görecelik) teorisinin ortaya atılması bu müslüman bilim adamının eseridir, einstein in allaha inanıyor olmasında bu kişinin etkisi olduğu söylenir.

    ilk akla gelenleri yazdık elimiz kolumuz yoruldu ama gönlümüz yorulmadı, bizim dünyaya tek kuruşluk faydası olmayan allahsızlarımız komiklik olsun diye buraları entyrlerle doldurdu ya belki peşin hükümle yazmaktan utanır okurlar ve yüzleri kızarır diye ekledik, ama utanacakları konusunda ümidim az, ve onlara göre medeniyet olan şey bana göre yobazlığın ta kendisi.
    8 ...
  4. 17.
  5. x'i ve dünyanın yuvarlak olduğunu ilk olarak bulan ömer hayyam
    0'ı ilk olarak bulan harezmi
    Tıptaki bir çok buluşuyla avrupada bir çok okulda okutulan ibn-i sina
    Hava titreşimlerinden ibaret olan ses olayının ilk mantıklı izahını yapan farabi
    Ve cebir, akşemseddin, uluğbeğ, biruni vs. sayılacak islam alimi göz önüne alınacak olursa yadsınamayacak hadise.
    Ayrıca teknoloji ve bilim ayırdını yapamayan insanların varlığı bizi ziyadesiyle üzmektedir.
    8 ...
  6. 45.
  7. Kıble bulan seccade ve dua okuyan elif bebek vardı bi ara.
    6 ...
  8. 47.
  9. Sıfırdır.

    Evet sıfırı müslüman cebirciler bulmuştur.
    5 ...
  10. 7.
  11. islam'a saldırma amaçlı sıçılmış, islam'ı aşağılamaya çalışma amaçlı kullanılmış ve artık baymış ergen iddiasıdır. müslümanların bilime olan katkısı ayrı şeydir, herşey kuran'da yazıyor demek ayrı. kuran'da yazmaz yavrularım onlar, kuran'da ''aklınızı kullanın'' yazar. hadi şimdi gidin ve aklınızı kullanın.

    işin ironik kısmı kendini bilimadamı yahut bilimadamı müsveddesi zanneden türkler, kendi mallıklarını ve yetersizliklerini ''islam yüzünden bilim gelişmioooeee'' diye örtmeye çalışırlar. siz eşsiz zekanızla kansere aidse çare buldunuz da müslümanlar mı engel oldu amk? ya da hepiniz einstein zekasına sahipsiniz de müslümanlar gelip beyninize çip yerleştirip düşüncelerinizi kontrol altına falan mı aldı?

    değil bak, olay o değil. olay ne biliyor musun, gerçek bilimadamları zekidirler ve hayatlarını bilime adarlar, başka hiçbir şeyle ilgilenmezler, işlerini yaparlar. sense zeki değilsin, bilimadamı olabilecek kapasiteye sahip değilsin, o kapasitede olanlar siktirip gidiyor zaten bu ülkeden,keşke gitmeseler ayrı konu. sen sadece ''pozitif ilim'' okumuş vasıfsız bir insansın ve yetersizliğini ''yok din bilimi engelliyor, hala ortaçağ zihniyetlilerin yaşadığı yerde bilim mi olur'' gibi çaresiz argümanlarla kapatmaya çalışıyorsun, ama bu, insanların senin sıçtığın bu saçmalıklara inanmalarını sağlamadığı gibi senin yetersizliğini de maalesef kapatmıyor.

    o yüzden sevgili ergen bilimadamı adayları, dinlerle ya da insanlarla uğraşmayı bırakın, gidin kendi işinizle meşgul olun. sonra çok ağlarsınız ''müslümanlar yüzünden bilim gelişmiyor'' diye...

    edit: gerçekler acıdır, kötüleyin siz anca..
    10 ...
  12. 14.
  13. http://www.msxlabs.org/fo...m-adamlari-kimlerdir.html yazılanlar katkı olarak sayılıyor mu, ben bilemedim buyurun siz karar verin.
    5 ...
  14. 51.
  15. eskidendi.
    bir harizmi, bir ibn-i sina gibi isimler yaratıldıkları için allah'a dua edilecek dahilerdir. okuyana, ilginene göre tabiki.mekanları cennet olsun, nur içinde yatsınlar.
    bugünün din şarlatanları ise hepsini unutturacak ziyandadır. yanmayan kefenlerle geçmişe zarar veren isimlerle dolu.
    şükürler olsunki kedicik vadisi reisimiz adnan hocaefendi teorisyenliğiyle, görsel ve yazılı basında eserlerini hizmete sunmaya devam etmektedir. maşallah.
    5 ...
  16. 49.
  17. atlamiyalim yazan, cümlede nokta virgül bilmeyen ilkokul terk dingillerin serinlediği mevzu.

    meraklısına;

    ahmad al-qalqashandi (1355 or 1356, nile delta, egypt–1418), writer and mathematician

    abd el-latif el-baghdadi (1162, baghdad–ıraq–1231), physician, historian and egyptologist

    avempace - see ıbn bajjah (1085–1138), polymath

    abulcasis - see al-zahrawi (936–1013), philosopher, doctor and dentist

    ahmad ibn fadlan (10th century, baghdad,ıraq), writer and traveler; member of an embassy of the caliph of baghdad to the volga bulgars

    ahmad ibn majid (1432, ras al-khaimah, oman–1500,?), navigator and poet

    ahmed ibn yusuf (835, baghdad–912, egypt), mathematician

    ali ben ısa (9th century)

    ali ibn ridwan (c. 988, giza, egypt–1061, egypt), astronomer and geometer with khalid ben abdulmelik

    al-asma'i (739, basra, ıraq–831, basra, ıraq), pioneer of zoology, botany and animal husbandry

    abubacer - see ıbn tufail (1105–1185), writer, novelist, ıslamic philosopher, ıslamic theologian, physician, astronomer, vizier, and court official

    ahmed zewail

    nayef al-rodhan

    b

    ıbn tahir al-baghdadi (980, baghdad, ıraq–1037), arithmetic

    al-baqillani (?, basra, ıraq–1013, basra, ıraq), theologian, scholar, and maliki lawyer

    al-battani (850, harran, turkey–929, qasr al-jiss, ıraq), astronomer and mathematician

    d

    ıbn duraid (837, basra, ıraq–934, baghdad, ıraq), geographer, genealogist, poet, and philologist

    g

    gamal hemdan (feary 2, 1928–april 17, 1993), geographer

    h

    haly abenragel (abû l-hasan 'alî ibn abî l-rijâl) (?–1037, kairouan, tunisia), astrologer, best known for his kitāb al-bāri' fi ahkām an-nujūm

    ıbn hawqal (943, baghdad,ıraq–969,?), writer, geographer, and chronicler

    hassan hanafi (born 1935 in cairo, egypt), professor and chair of philosophy at cairo university

    al-hajjāj ibn yūsuf ibn matar (786–833), mathematician

    jabir ibn hayyan (722–804), chemist

    abū muhammad al-hasan al-hamdānī (893, yemen–945, sanaa, yemen), geographer, historian and astronomer

    ıbn hubal (1122, baghdad, ıraq–1213), physician, scientist and author of a medical compendium

    hayat sindi (mecca, saudiarabia), medical scientist, known for making major contributions to point-of-care medical testing and biotechnology

    ı

    ıkhwan al-safa اخوان الصفا وخلان الوفا (the brethren of purity) (basra, ıraq), a group of neo-platonic arabic philosophers of the 10th century

    al-ıdrisi (1099, ceuta, maghreb–1166 ce, sicily), geographer and cartographer

    ıbn abi ıshaq (died ad 735), earliest known grammarian of the arabic language

    ıbn al-haytham (965–1040), physicist

    j

    jabir ibn aflah (1100, seville, spain–1160, ?), influential astronomer and mathematician

    al-jayyani (989, cordoba, spain–1079, jaen, spain), mathematician and author

    al-jazari (1136–1206), described 100 mechanical device

    jābir ibn hayyān (821–915), polymath who is considered the father of chemistry; emphasized systematic experimentation, and did much to free alchemy from superstition and turn it into a science

    ıbn al-jazzar (10th century, qairwan, tunis), influential 10th-century physician and author

    al-jahiz (776, basra, ıraq–869, basra, ıraq), historian, biologist and author

    al-jawhari, abu alabbas (ca. 800–860), mathematician

    ıbn jubayr (1145, valencia, spain–1217, egypt), geographer, traveller and poet, known for his detailed travel journals

    k

    al-khalili (1320, damascus, syria–1380, damascus, syria), astronomer who compiled extensive tables for astronomical use

    khalil ibn ahmad (c. 718, oman–c. 791), writer and philologist, compiled the first dictionary of the arabic language, the kitab al-ayn

    al-kindi (c. 801, kufa, ıraq–873, bahgdad, ıraq), arab philosopher, mathematician, astronomer, physician and geographer

    ıbn khaldun (may 27, 1332, tunis–march 19, 1406, cairo, egypt)

    l

    labīd ibn rabi'a (c. 560–c. 661), arabian poet

    m

    mostafa el-sayed

    al-masudi ( ?, baghdad, ıraq–957, cairo, egypt), historian, geographer and philosopher, traveled to spain, russia, ındia, sri lanka and china, spent his last years in syria and egypt

    maslamah ıbn ahmad al-majriti, (d. 1008 or 1007 ce), arab muslim scholar and astronomer in spain

    al-ma'arri (december 26, 973–may 10 or may 21, 1057, ma'arra (المعرة) in syria), blind arab philosopher, poet and writer

    al-mawardi, known in latin as alboacen, (972, basra, ıraq–1058, ıraq), judge, diplomat, and author of influential works on governance and ethics

    ma yize (ca. 910, ?–1005, china), astronomer and astrologist, worked as the chief official of the astronomical observatory of the song dynasty

    muhammad al-muqaddasi (946 ce, jerusalem, palestine–), medieval arab geographer, author of ahsan at-taqasim fi ma`rifat il-aqalim (the best divisions for knowledge of the regions)

    n

    ıbn al-nafis (1213, damascus, syria–1288, cairo, egypt), physician and author, the first to describe pulmonary circulation, compiled a medical encyclopedia and wrote numerous works on other subjects

    nur ad-din al-betrugi (alpetragius) (?, morocco–1204, seville, spain), astronomer and philosopher; the alpetragius crater on the moon is named after him

    q

    thābit ibn qurra (826, harran, turkey–902), mathematician, physician, astronomer, and translator

    s

    sameera moussa (march 3, 1917 – august 5, 1952)

    ıbn al-shatir (1304, damascus–1375, syria, damascus), astronomer, mathematician, engineer and inventor, worked at the umayyad mosque in damascus, syria, developed an original astronomical model

    t

    ıbn al-thahabi (?, suhar, oman–1033 ce, valencia, spain), physician and author of an encyclopedia of medicine

    ıbn tufail (1105, granada, spain–1185, marrakech, morocco), andalusian writer, novelist, ıslamic philosopher, ıslamic theologian, physician, astronomer, vizier, and court official

    muhammad tamimi, 10th century physician from palestine

    u

    al-uqlidisi (920, damascus, syria–980, damascus, syria), wrote two works on arithmetic, may have anticipated the invention of decimals

    usamah ibn munqidh (1095–1188, damascus, syria), arab historian, politician, and diplomat

    ıbn abi usaibia (1203–1270, damascus, syria), physician and historian, wrote uyun al-anba fi tabaqat al-atibba (lives of the physicians)

    al-umawi (1400, spain–1489, damascus, syria), mathematician, wrote works on mensuration and arithmetic

    w

    waddah al-yaman (yemen,?–syria,damscus,709), poet, famous for his erotic and romantic poems

    y

    omar m. yaghi (1965, amman, jordan–present), chemistry professor at the university of california, berkeley

    ıbn yunus (c. 950–1009), mathematician and astronomer

    yusuf al-mutamin mathematician, wrote kitab al-ıstikmal (book of perfection) in mathematics

    z

    al-zahrawi (936, cordoba, spain–1013, cordoba, spain), ıslam's greatest medieval surgeon, wrote comprehensive medical texts combining middle-eastern, ındian and greco-roman classical teachings, shaped european surgical procedures until the renaissance, considered the father of surgery , wrote al-tasrif, a thirty-volume collection of medical practice

    al-zarqali (1028,spain–1087,? ce), mathematician, influential astronomer, and instrument maker, contributed to the famous tables of toledo

    ıbn zuhr (1091, seville, spain–1161, seville, spain), prominent physician of the medieval ıslamic period

    **a l ı n t ı d ı r**
    6 ...
  18. 4.
  19. bilimin ne olduğuna açıklık getirildikten sonra ifade edilebilecek katkılardır. müslümanların bilime katkısı olmadığını söyleyenler, bilimin hayatı hızlandırmaktan başka bir fonksiyonu olmayan teknolojiden ibaret olduğunu zannederler. onların zannettiği bilim, hayatı hızlandırıp, bir takım teknolojik icatlar yapmaktır. halbuki bu icatlar insanları köleleştirmekten öteye gitmemektedir. insanlığa bir faydası da yoktur. teknoloji ve bilim bugün insanları kontrol etmek için kullanılmaktadır. bilimin geliştiği felan da yoktur. zira tıp bilimi gelişmiştir. ancak hastalıklar tıptan daha çok gelişmiştir. çünkü bilim şeytan ve dostlarının elindedir. hizmet ettiği şey insanları saptırmak ve kontrol etmektir. halbuki islam'daki bilim anlayışı bu değil. islam'daki bilim anlayışı kainatı ve insanı daha iyi tanımak üzeredir. çünkü kainatı ve insanı daha iyi tanıyanlar Allah'ı da daha iyi tanıyıp ona olan imanlarını artıracaktırlar.

    bilim dediğiniz şey kimin tekelinde? bilimin tekelini elinde bulunduranlar atom bombası atabiliyorlarsa, bu bilimi mi savunacağız? insanları köleleştirmek, sömürmek amaçlı geliştirilen bilimi mi savunacağız? bugünkü bilimin 1 getirisi varsa 10 götürüsü vardır. bunun sebebi de bilim'in tekelinin müslümanlardan şeytan ve dostlarına geçmiş olmasıdır.
    9 ...
© 2025 uludağ sözlük