Yunanistan'a sığınmış Osmanlı şeyhülislâmı.
Sevr'i imzalayan hükûmet döneminde şeyhülislam olan Mustafa Sabri, Yıldız Sarayı'nda Vahdettin başkanlığında toplanan Meclis-i Âlî'de anlaşmanın kabul edilmesi yönünde görüş bildirenler arasındaydı.
Türkiye Cumhuriyeti için;
"Hükûmet, dini siyasetten uzaklaştırdığı zaman islam dinine boyun eğmemiş ve mürted olmuştur. Bundan dolayı önce hükûmet sonra da hükûmete itaat ettiği için ümmet mürted olmuştur." Açıklaması yapmıştır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin "milli şehit" olarak andığı Boğazlıyan kaymakamı Kemal bey yine Sabri efendi'nin fetvası ile idam edildi.
içlerinde Mustafa Kemal Paşa'nın da bulunduğu 'milliyetçi ileri gelenler' hakkında ölüm fetvasını kaleme aldı.
Öyle ki Bu tarihte şeyhülislam olan Haydarizade ibrahim Efendi, Mustafa Sabri'nin kaleme aldığı fetvayı okuyunca imzalamayı reddetti ve istifasını verdi.
fetvada özetle şunlar denmekteydi: "Padişah'ın aksi emrine rağmen istilacılara karşı direnişe geçen milliyetçilerin öldürülmeleri caiz olmakla kalmayıp hatta her müslümanın dini görevidir. Bu uğurda ölenler şehit, kalanlar gazi sayılır."
Mustafa Kemal Atatürk ve Ankara hükümeti'ne çok kez hakaret etmiştir; "Mustafa Kemal'in ve Ankara Hükûmeti'nin kahpeliklerini, sahtekârlıklarını şu ufacık mukaddime'ye sığdıracak değilim."
"iki paralık Mustafa Kemal kuvvetinin baskısına boyun eğerek ingilizlerin, Fransızların ve sair devletlerin istanbul'dan çekilip gitmelerini ancak Kemalistlerin idam ettiği Türk aklı kabul edebilir."
Sonuç?
Türk ordusunun bağımsızlık savaşını kazandığı 1922'de, Mustafa Sabri Efendi ailesini alarak ingilizlerin temin ettiği bir yük gemisiyle Mısır'a kaçtı. Bir ara tekrar Yunanistan'a sığındı.
italyan gazetelerinde yer alan bir bildirisinde Türklere "Müslüman barbarlar" dedi, Ankara Hükûmeti'nin Musul üzerinde hak iddia etmesinin gülünç olduğunu yazdı.