bugün

II. Abdülhamit üzerine yazılmış bir kitabı bulunan yazar.
(bkz: abdulhamit in kurtlarla dansi)
[kat: türk tarihçiler]
[kat: tarihçiler]
araştırmadan bilgi sunan bir çok tarihçi(!)nin aksine iddialarını dönemi ve günümüzün tarihçileri ve belgeleriyle destekleyen ve osmanlı hakkında bir çok yanlış düşünceyi çürütmeye çalışan tarihçidir. osmanlı'ya önyargısız bakmaya çalışan ve tarihi bir bilim olarak ele alan, ezber bozan kişi. tarihimize çoğu aydınımızın öteki olarak baktığı gibi bakmamaktadır. sonuçta tarih bizim tarihimizdir, dışardan küçümseyen, ötekileştiren, basmakalıplarla ifade edilmeye alışan tarihçilerden değildir, yan etkisi olabilir.
mustafa armagan aslında edebiyat bolumu mezunudur.ama tarıh üzerine yazıları vardır.ve bu konuda bırçok açıgı kapattıgına inanıyorum.osmanlı hakkındakı gerçek düşüncelerininde biz tarihçilere büyük katkısı olduguna inanıyorum.osmanlı insanlıgın son adası,fatıh sultan mehmet[ufukların sultanı),osmanlı geriledimi ve de en son olarak çıkardığı insan yüzlü şehirler gibi önemli kitapları vardır.keşke herkes onu gibi olabilse ve osmanlıyı onun gözünden görebilse...
ikinci abdulhamit hakkında dergi çıkarmaya çalışıp şimdilik başaramayan ama abdülhamit hakkında belki de şimdiye kadar yazılan en güzel kitapı bizlere armağan eden insandır. övenin de sövenin de mutlaka okuması gereken kitaptır. ezbere konuşmamak lazım.
bir bursa aşığıdır.gençligini bursa da geçirip,ilk ve orta öğrenimini burada tamamlamıştır.kendi anlatımıyla bu şehrin değerini istanbul a üniversite okumak için geldiğinde anlayıp,bursa ya büyük bir özlem duymaya başlamış ve bu özlemini 1998 de bursa şehrengizi, 2004 de osmanlı yı kuran şehir eserleriyle yazıya dökmüştür. her bursalı nın okuması gereken yazarlar listesinin 1 numarasını ahmet hamdi tanpınar ile paylaşır.
güzel bir çalışması için (bkz: avrupa tarihinin 10 buyuk yalani).
mostar dergisi yazarlarındandır.
mostar dergisi aralık sayısındaki müstağrip-müsteşrik ilişkili yazısı hakikaten takdire şayandır.bizce kendsinin en nitelikli ürünlerinden biridir.*
alternatif tarih tezleriyle gündemde olan çeşitli dergilerde yazıları cıkan yazar.en son vahdettin sevr'i imzalamadı diye bir yazısı cıkmıstı.resmi tarih tezlerini çürütecek gibi!!!
(bkz: kemalistleri rahatsız edecek tarihçi)
savunduğu düşünceler yazdığı kitaplarda açıkca görülen, tarih yazmaya çalışan edebiyatçıdır.
dogmatik değil araştırmacı, sıradışı bir kalem...
http://pazar.zaman.com.tr/?bl=14&hn=722
tarih bilgisi çok geniş ve bu bilgi sayesinde bu ülkede tarih konusunda yetkin sayılabilecek bir insandır.fakat nokta atışı kitapları,cesur makaleleri bir o kadar cesur söylemleri ve üstüne üstlük din düşünceleri sebebiyle ülkedeki tarih otoriteleri arasında pek adı anılmak istenmez.

ayrıca taraflı bir tarihçi olduğuda söylenir hep bu şahıs eleştirileceği zaman.insanların yüzleşmeleri gereken bazı gerçeklere parmak basıp yüzleşemeyenleri ürküttüğü için de böyle bir ithama maruz kalır.şahsi görüşüm olarak eğer ki bu insanı taraflı bir tarihçi oalrak niteleyeceksek doğru tarafı tutmanın tarihçilğine pek halel getirmeyeceğini düşündüğüm insan.
tarihi çarpıtarak anlatan yazar, burada kendisini bu kadar öven kişileri görünce bir an yazmasammı dedim fakat gerçekleri bilmeyenlere dayanamadım, bu yazar kişisi bugünkü yazısında osmanlı padişahlarının neden hacca gitmedikleri konusuna değinmiş ve kendi düşüncesi olarakta, padişahlar kendilerini hacca layık görmüyordu demiş, işin ilginç yanı osmanlı padişahlarının dinine bağlı olduğunu bize belgeleyen birşey yoktur, bu abimizde yine osmanlıyı korumuş, son kitabının ismi herşeyi anlatmakta zaten. (bkz: geri gel ey osmanlı)
uzun saçları ve üzerinden baktığı gözlükleriyle tam bir tarihçi.
tarihin yasaklı sınırlarını aşarak bir nevi elini taşın altına koyup cesurca yazan ve tam da bu yüzden kimselere yaranamayan biri maalesef.

esasen edebiyatçı olması nedeniyle kitaplarındaki üslubu güzeldir fakat bu üslubu neden konuşmasına yansıtamaz da 1 saatlik semineri boyunca sıkıntıdan karna kramplar girmesine, bitse de gitseklere neden olur hiç bilemem.
an itibariyle radyo7'de çarpıcı tarihsel açıklamalar yapan yazar.

her çarşamba 19.00-20.00 saatleri arasında, zaman zaman yanlı yaklaşımlar sergilese de yine de farklı olmayı başaran tarihçidir.

betül isminde bir kızı vardır. güzel şiir yazar.
Alternatif bir başvuru kaynağı ve de aykırı bir düşünce adamı.
hizmet ettiği düşüncenin* kendilerine tarihin içinden daha önce tarihin farkına varamadığı bir idol çıkarma çabalarının ön-ayakçısı, tarihçi, yazar. zaman'da yazıyor.

(bkz: ikinci abdulhamid)
bu perşembe yani ayın 22sinde yıldız teknik üniversitesi beşiktaş kampüsü oditoryumuna misafir olacak yazar. saat 11.00 de.
Yıldız Teknik Üniversitesi Tarih ve Medeniyet Kulübü sağolsun.
yazının tamamını da ekleyeyim :

"Yıldız Teknik Üniversitesi Tarih ve Medeniyet Kulübü , Tarihçi Yazar Mustafa Armağan'ın katılımıyla 22 Mayıs Perşembe günü saat 11:00 da Beşiktaş Kampüsü Oditoryum'da ;FETiHTEN KURTULUŞA başlığı altında 19 Mayıs gençlik bayramı ve 29 Mayıs istanbul'un Fethi ile ilgili bir konferans düzenleyecektir. Hepinizi konferansa bekliyoruz. "
geri gel ey osmanlı kitabında günümüz siyasi olaylarıyla osmanlı örneklerini bir arada vermeye çalışmış ve başarılı olmuş tarihçi.
gerçekleri çarpıtan yazar..
hiç şüphem yok, türkiye'de de bir resmi tarih ve dayatması var. ancak dayatılan bu resmi tarih'e karşı söylemi/belgesi/fikri olanlar bir nevi kendi resmi tarihlerini sunuyorlar. yani resmi tarih'in karşısında objektif olmaktan ziyade bir anti-resmi tarih var. o anti-resmi tarih objektiflikten uzak bir kere. alttan alta "cumhuriyet ve kadroları kötü bakın ondan öncesi pür-i pak, sütten çıkmış ak kaşık" diyor. böyle olmaz, olmamalı.

tabii ki, II. abdülhamid han ve osmanlı övgüye değerlerdi*, tersini söylemek ve düşünmek akıl karı değil. ancak bu abdülhamid'in ve her alanda osmanlı yapılanmasının kötü ve eleştirilecek yanları olmadığı anlamına gelmiyor. bir de cumhuriyeti ve kadrolarını kötülemek acelesine düşülüyor aynı süreçte. işte mustafa armağan'ın yaptığı bu.

onun tarihçiliği özel ve tartışmalı konularda yazmaktan, geçmişi övüp bugüne çağırmaktan ve ergenekoncularla abdülaziz muhaliflerini bir kefeye koymak yoluna giden sağlıksız bir karşılaştırmalı bir tarih yazıcılığıdan ibaret. burası yiğidi öldürdüğüm yer.

ve fakat, dil bilgisi dikkate değerdir ve edebiyat mezunudur. tarihçi(?) olduğu kadar da edebiyatçıdır. dipnot ve belge sevdalısıdır, helal olsundur. ayrıca öyle ya da böyle tarih dışı pek çok konuda da yazın birikimi vardır. burası da sanırım yiğidin hakkını verdiğim yer oluyor.

ama gel gör ki, tarihçilik, osmanlı'yı övmekle/eleştirmekle olmaz. bu olsa olsa hobicilik olur, ucuzculuk olur, kolaycılık olur. ki bunu murat bardakçı da fazlasıyla yapıyor.

küçük bir örnekle bitireyim, yazının sanayi devrimi yalanı adlı 6. ksımının 4. paragrafına bakın. ben ömrümü, dahası gecenin bi' vakti ellerimi/zihnimi james watt'ı savunmaya, adamadım. ancak tarihsel bir kişiliğe böyle mi yaklaşılır, böyle mi eleştirilir? yapma be mustafa abi? allahın aşkına.

http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=780377
marjinal tarih yazaridir. urfalidir ve suriye den gelme bir soyagacina sahiptir. samimi bir insandir, bildigini tepkiye yol acacak olmasindan dolayı soylememezlik, yazmamazlik etmez. muhafazakardır. (bkz: eniste)
murat bardakçıya ayar vermiş tarihçidir.

kendime edit. mal herif tarihçi olmadığını her fırsatta söylediğin adama şimdi niye tarihçi diyorsun. tarihçi olmayan tarih araştırmacısı yazardır desene.
hocaefendisinin yayın organlarından mehtap tv'de hasan tahsin'i "savaş suçlusu" ilan edebilmiş kişimsi.

hasan tahsin ilk kurşunu atarak yunan askerlerinin büyük bir öfkeyle türk kadınlarına tecavüz ettiğini, türk evlerini yakıp yıktığını, hasan tahsin'in bunlara sebep olduğunu iddia edebilmiş ve bu sebeple kendisini savaş suçlusu ilan etmiş zat-ı organizma.

cia'in kucağında oturan hocan ne menem bir şey musti?
farklı bir ses, farklı bir hazinedir. araştırmaları pek kayda değerdir. örneğin 19 mayıs ve 23 nisan kutlamalarının orijinal halini fevkalede anlatmıştır. küller altında yakın tarih kitap serisi bilinmeyen mühim meselelere ışık tutar.

(bkz: bir o vardır ondan içeri; "zaman-mehtap" gölgeleyemez alimi)
çağdaş tarih yazarlarının en bilgini ve tarafsızı. onu sevmeyenlerin derdi onun tarihimizin cumhüriyetçiler tarafından söylenenlerin aksine muhteşem olduğunu belirtmesidir.