bugün

bu akşam ki bölümde, hürrem'in kendini aklamak adına süleyman'ı ilahlaştırdığı dizi.
oha ya yavuz sultan selim han ile mısırlı cariye hikayesini çalmışlar şehzade bayezid'e uyarlamışlar. (hani şu cariye yavuz sultan selim'in çadırına ''seven ne yapsın diye not bırakıyor, yss de sevdiğini söylesin diye cevap veriyor ya)
Tarihi olayları çarpıtan, dinimizdeki batıl inanışları körükleyen dizi.

Sultan süleymandan habersiz yaprak kımıldamazmış. Ondan habersiz nefes alan olmazmış, herkesin haddinemiymiş sultan süleymana baş kaldırmak. ha birde ucube gibi bir karının '' bugün ölmeeyeceksiniz sultanıım '' he amk bari hangi tarihte öleceğimide söylede ölmeden önce namaza falan başlıyim.

bir sultan öyle kafasına estiği gibi çıkamaz saraydan. yıl 1557. şeriatla yönetiliyorsunuz. ve başın açık höydür höydür dışarda gez. borumu öyle dışarı çıkıp karizmatik bir bakışla halkı korkutmak. kapıda taşla sopayla bekleyen insanlarda da hiçmi onur şeref yok amk. sen oraya hangi dava için geldin iki bakışa tav oldun.

nurbanunun kuytu köşelerde ağayla fingirdeşmesi, kadınların şehzadeyle olan samimiyetleri, nurbanunun yıkandığı küvet falan.. Yok böyle bir hayat AMK. 19 yaşımda bile nurbanunun zevk sürdüğü küvete giremedim. fakirlik işte.

Bu dizi hayla reyting kırıyor anlamıyorum. Şehzade mustafa varken iyiydi. Mehmet günsür can katıyordu diziye. Karizması ve samimiyetliği gerçekçi geliyordu. Ama bu selim karakterini falan canlandıran oyuncu ne allasen. Zorla para verip oynattırıyorlarmış gibi.

Banene amk sarayda dönen karı kız muhabbetinden kaç bölümdür savaş yok dizide.

kim kimi kertcekse kertsinde bitsin gaylı şu dizi. selim tahta geçsin ve muhahahahah taht bana kaldı. gel nurbanu gel. artık sana sabah akşam istediğin kadar posta atabilirim.

nurbanu: kikiki bende sultan oldum. artık bende şirinleri görebilirim...
çapulculardan oluşan kadrosuyla hemen hemen tüm dünyada izlenen türk dizisi.
pekte muhteşem olmayan bir yüzyıldır.
(bkz: bitmeyen yüzyıl)
türk televizyon tarihinin kuşkusuz mekan, kıyafet, senaryo olarak en iyisidir. ama gösterdikleri gerçek midir derseniz cevabım hayır. bir de doğru tarihi gösterseydiniz çok da güzel iyi olurdu.
gazanfer ağa'nın kendi rızasıyla hadım olma vakası biraz farklı bir hikayeyle dizide yer almıştır. yalnız madem bu adam yeni hadım oluyor; o kadar zaman şehzade selim'in odasına hatun getir-götür işlerini nasıl yaptı?

öte yandan, nakledilen asıl hikayesine göre, selim padişah olana kadar bir savaş esiri olarak onun emrinde bazı görevlerde bulunmuş; ancak selim padişah olunca ona hadım olması şartıyla sarayda kendi yakınında görev yapmasını teklif etmiş ve o da kabul ederek hadım olmuş. daha sonra da saraydaki görevi esnasında kurduğu ilişkiler ağı ile epeyce dünyalık yapmış ve nüfuz sahibi olmuş. yine de mevki uğruna erkekliğinden vazgeçmek ilginç bir örnek tabii; dizide ise bunu nurbanu'ya olan aşkı ve ondan uzaklaşmak istememesi şeklinde bir sebebe bağlamışlar...
30 nisan'da YANi 3-4 BÖLÜM SONRA HÜRREM LOBiSiNiN TARiHTEN SiLiNECEĞi DiZi.
vatana ihanet dizi. bunu çeken solcu gay zihniyet, gezi olaylarında "zulüm 1453'te başladı" diye yazdı.
Osmanlı tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı 1.Süleyman'in hukumdarlik yıllarını konu alan dizi.Senaryosu ve entriklari gerçek ile bircok yönden ortusmese dahi oldukca basarili bi dizi.Ama gönül isterdi ki gercek tarihimizi,kitaplarda ve belgelerde yazan tarihimizi üç boyutlu olarak gerçeğe en yakin bir şekilde izleyebilelim.Belki çok daha sıkıcı olurdu ama sonuçta bu bizim tarihimiz.
halit ergenç dizinin başlarındaki haline göre performans açısından epeyce gelişme kaydetmiştir.
şehzade beyazıtın beş bin kişiyle saraya doğru geldiği
iletildi lakin 50 civarı atlı gördük son bölümde.sanırım yeterince teknolojiyle oynanmamış.defne hatunda salaklık edip beyazıtı zehirlemeye kalktı. be hey kızım sen adamı zehirlersinde seni o saraydan sağ çıkarırlar mı? daha kardeşinin akıbeti de belli değil. beendin mi yaptığını. oysa söyleseydin beyazıta o hem seni hem kardeşini korurdu. o sinsi nurbanuya muhtaç olmazdın. nurbanu sen ne cani, bencil ihtiraslı şeysin öyle, küçücük annayı bile öldürmeye hazırsın hırsların yüzünden. mihrimahda son bölümde pedroyu rüyalarında görmeye başladı. pedroda tam alplerden inmiş çocuk havası var. nerde o zeki, karizmatik rüstem paşa, nerde bizim deli çocuk pedro. senn zevkine ne diyim. hürreme gelince inşalalh yaşattığı acıları yaşamadan ölmez diyorum lakin pek yakında ölecek gibi duruyor. bir şişlikle de tanı koyan bir hekim hatun var. o zmnlar şimdikinden ileri zahar tıp bilimi. bu dizide dikkati çeken bir başka nokta da saraydaki bu devşirme hatunların hayata bakışı hırsları bizim hatunlardan çok başka, iktidar onlar için illa kazanılması gereken bir şey gibi görünüyor. iktidara güce tapıyorlar, günde 30 kez iktidar lafı ediyorlar. bunlara müslüman demek imkansız gibi. padişahlar alsaydı mis gibi türkmen kızlarını ya da efendime söyleyeyim çerkez, boşnak böyle sorunlar olmazdı.
son olarak pelin karahanı sevmem etmem, itici bi kız ama allah için o hamam sahnesi neydi öyle, süt gibi beyaz, dupduru ve çok güzel omuzları vardı hatunun.
Akp döneminde yaşanmış... ehuehuehu saka lan saka... sikindirik bir dizi.
Kutahyadan manisaya 5.000 kisi ile teleport yaparak varmislardir ve isin garibi saray kapisina varana dek sehzade selim'in haberi olmamistir. Demek ki caktirmadan bi hacli ordusu ciksa izmire felen komple osmanli topraklarini ele gecirene kadar kimsenin haberi olmayacak. Sizin yazdiginiz senaryoya koyayim.

Hurrem'in hastaligina sirpence felen diyecekler sandim. Cok sukur demediler.
süleymaniye camii yapılırken mimar sinan'ı bir türlü göremediğimiz dizi.
An itibari ile Bayazıt ve Selim cenk etmeye başladı.
Bayazit her an bağarıcak -Ali kaaaaptttaannn-
Aha Hürrem bayıldı .
muhteşem yüzyıl teorisine vesile olan dizi. bu teori bir fonksiyonla açıklanabilir. fonksiyon t yani zaman değişkenine bağlıdır t sonsuza giderken dizinin cast'a yeni birileri eklenir. burak sağyaşar vardı ulan az önce gördüm. her nefis bir gün muhteşem yüzyılda oynayacak!
Gerçek tarihten sapan dizi. Zaten içinde tarih yok. Sanarsın osmanlı haremden ibaret.
Artık bitse de gitsek tadı veren dizi.

O hürremi değiştirmeyecektiniz.
bu hurrem çok daha yakisti, yas olarak da daha mantikli oldu zaten.

Ha tabi derdiniz dolu dolu dekolte gormekse bir sey diyemem...
132. bölümde halit ergenç'in sesiyle dinlediğimiz muhibbi şiiri;

tutuşup ışk âteşine dün gice nâgâh şem'
çıktı başumdan duhânı eyledi bir âh şem'

dökdi yaşlar giceler tâ subh olunca ağladı
oldı bu derd-i derûnumdan meğer âgâh şem'

yandığunca âteş-i ışka gönül handân olur
nitekim kendi ziyânına güler hergâh şem'

gönlümün vîrânesini rûşen et mâhum benim
çün ola gelmişdurur vîrânelerde mâh şem'

yok dime inkârı kov zâhid sakın, rîşün yanar
sînesine ehl-i ışkun yaktı çün allâh şem'

âhum ile gördüler dilde muhibbî âteşin
didüler olmak acebtür bâd ile hemrâh şem'
lala mustafa paşa dizide iktidar mücadelesi anlamında giderek dikkat çekici bir noktaya gelmeye başlamıştır. zaten kanuni'den sonraki kariyerine bakarsanız da kendi adına epeyce iktidar mücadelesi yaşamış.
mustafanın ölümünden sonra izlenmez hale geldi.
Fragman yine rüya falan değilse hürremin bu hafta öleceği bölümü olan dizi.