bugün

an itibariyle bulunduğum şehir.
balkonumda, mostar ayaklarımın altında.
köprüsü hemen karşımda.
muazzam bir görüntüsü var efenim bu şehrin.

bir de ezan dinlemek nasip oldu burda az önce.

evet, seviyorum bu şehri.
mart 2005'te ilk sayısı çıkan, bir yılını doldurmuş, "medeniyet, kültür ve aktüailite" dergisi.

ismi duruşunu belli ediyor zaten, mostar'a, mosta köprüsü'ne götürüyor dimağları.

sağlam dosya konuları, akademisyenlerin nitelikli yazıları ile okunmaya, takip edilmeye değer bir dergi.
ayrıca odtü felsefe öğretim üyelerinden prof. ahmet inam,elli yıllık yazarlık serüvenini geride bırakmış üstad rasim özdenören,edep kokan uslubuyla ali ayçil gibi yazarlara da ev sahipliği yapan,"bir derdi olduğunu ve bu dertle hemhal olduğunu" hissettiren zarif dergi.
mostar gönüllüleri derneği'nin gönüllü faaliyetlerini yürüttüğü dergi.
mostari = köprü bekçisi demektir. mostar şehrini bölen nehir neretva'nın bir tarafı tara, diğer tarafıysa halebija'dır. buram buram tarih kokar.
Doğa harikası balkanların, şirin ve acılarla dolu bir şehridir efendim. Binalarda halen mermi izlerini görmek mümkündür. Şehir anadoluda görülmesi çok da mümkün olmayan bir osmanlı şehri özelliği gösterir ki zaten osmanlıyı görmek için balkanlara gitmek lazımdır. Şirin manzarası ve osmanlı camileri ile insanda hoş bir duygu uyandırır.

Mostar köprüsü ise üstüne cila olur. O köprü ki bir anlamda artık simge olmuştur. O köprünün üstünde durup akan nehri ve o güzelim şehri izlemek ne de güzeldir. Köprüde durup nehrin akışı yönüne göre aşağıya döndüğünüzde sağda kalan taraftan azıcık yürürseniz karşınıza şadırvan restoran çıkar. Oraya kadar gelmişken orada bir yemek yemelisiniz derim. Porsiyonları çok büyük olmakla birlikte fiyatları gayet ucuzdur. Sizin türk olduğunuzu farkeden herkes size çok iyi davranmaya ve yardımcı olmaya çalışır. Böyle de severler bizi...

Kalacak yer lazım olursa da bu restorandan çıkınca yine aşağı yürüyün ve bir alt köprüden karşıya geçin. Köprünün bitti yerde bir hostel var. Palace ya da paradise gibi bir şeydi ismi şu an hatırlamıyorum. Sahibi çok tatlı bir boşnak kadın. Türkleri çok seviyor ve çok yardımcı oluyor. Fiyatları 15 euro gibi bir şey ama sizi evde hissettirebilecek kadar güzel ve temiz bir yer.
Birde köprüsü vardı, sanırım. 2005 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası kabul edilen.
(bkz: sarajevo/@istanbul)
yazları gençlerin köprüsünden atladığı, savaşlar sırasında bir kaç kez yıkılmış ve yeniden yapılmış meşhur mostar köprüsünün olduğu sevimli bosna şehri.
http://www.mostar.com.tr
neretva nehri üzerinde inşa edilmiş olan köprüye de adını veren bir şehirdir. 90'lı yıllarda köprü hırvat kuvvetleri tarafından yerle bir edilmiş 2000'li yıllarda bir türk şirketi tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir. şehirde savaştan sonra hırvatlar ve sırplar azınlık durumuna düşmüştür. bugün mostar köprüsü hala mostar'da sırpları ve boşnakları birbirine bağlayan simge konumundadır.
bosna'da yaşanan savaştan önce %60' ı müslüman %40' ı hristiyan olan bu şehirde şimdiki durum tam tersidir, %60 hristiyan %40 müslüman yaşamaktadır.
saraybosna'dan bu sehre yapilan tren yolculugu hayatinizin en guzel tren yolculugu olabilir. o yuzden ulasim icin mumkun mertebe treni tercih edin.

tanim: kendisi kucuk ama acisi hala buyuk sehir.
köprüsü ile özdeşleşmiştir.
bu şehir küçük ama mükemmeldir. aynı zamanda mostar'ın hüzünlü ve duygusal bir yönüde vardır.
güncel Önemli Başlıklar