matematik tabiatın bilimidir. dolayısiyle ya doğada olanlar keşfedilir, ya da "var olabilir", "varmış" gibi düşünülüp keşfedilir. icat bunu karşılamıyor. pi sayısı matematik olmasa var olmamış mı olacaktı? üçgenin iç açıları bilinmese 220 mi olacaktı?
kainat sonluysa matematik icat olabilir. fakat kainat sonsuzsa matematik bu sonsuzluğun içinde var olan bir sistemdir. çünkü sonsuzluk her şeyi kapsar, matematiği de. yani kainat sonsuz ise matematik bir keşiftir ve insanın aklının aldığı yere kadar keşfedilmeye devam edecektir.
icattır , neden diyeceksiniz ? belki matematikten çok daha üst düzey kullanılabilir bir kod sistemi daha var belki aklımızın dahi alamadığı sistemler var her şeyi 0 ile 9 arasında gören matematik çılgınlarının aksine evrende zaman geçtikçe matematiğin bile eskiyeceği gerçeği var her şeyin alternatifi vardır bir gün matematikte abaküs kadar basit kalacak ve yerini yeni sayı veya işaret sistemleri alacak.
matematik, dünya düzenine bildiğimiz doğa bilimleri dışında bir bakış açısıyla bakılarak keşfedilen şeydir. analitik zekanın kullandığı, tanımlayıcıdan ziyade ölçücü bir bilim dalıdır.
bir kısım pozitif bilimler ve ilimler keşiftir. bu keşiflerin ışığında oluşan yeni bilimler ve ilimler icattır. örneğin:
geometri ve cebir ilk keşiflerdendir. bu bilgiler fizik gibi başka pek çok yeni keşiflere kapı aralarken bir yandan da para gibi bir icat peydah etmiştir. paranın fonksiyonları ve dolaşım sistematiği ilginç matematiksel ve sosyal olaylar meydana getirince, ekonomi adında yeni bir bilim doğmuştur.